КАК ДА СЕ СПРАВИШ СЪС СМЯНАТА КЪМ ЗИМНОТО ЧАСОВО ВРЕМЕ

26/10/2017 Всички, Други

В нашето,стресирано от какво ли не, общество, което от известен период сериознострада от липса на сън, само простите неща и малки промени, могат да направят голяма разлика. Съветите по-долу са надеждни решения, за да избегнешмаксимално сънливостта и умората, породени от смяната на времето, и да ти помогнат по-лесно да се справиш с предстоящатапромяна с всяка една сутрин.

 

Ето и нашите 10 съвета за това, как да се справиш със смяната към зимното часово време:

 

1. Постепенно преминаване към промяната на времето

 

За да сведеш до минимум въздействието на преминаването къмзимното часово време, направи постепенни промени. Лягай си с 15 минути по-рано, като започнеш няколко дни преди смяната на часовника.

 

2. Спи ли ти се? Направи си една бърза дрямка.

 

Ако чувстваш сънливост или умора след смяната към зимното часово време, подремни си за кратко следобед - не повече от 20 минути.

 

 

3. Спи по 7-8 часа сън

 

Средностатистическият възрастен човек се нуждае от 7-8 часа качествен сън всяка нощ. Постарай се да спиш най-малко 7 часа сън всяка вечер, като имаш предвид промяната на часовника.

 

4. Лягай си по едно и също време

 

Направи съня си приоритет, като поддържаш последователен режим на спане (време за лягане и събуждане) - дори през почивните дни.

 

5. Прави упражнения през деня

 

Дори умерено движение, като ходене, може да ти помогне да спиш по-добре. Просто се увери, че не тренираш в рамките на два часа преди лягане.

 

6. Избягвайкофеина и алкохола преди лягане

 

Алкохолът и кофеинът (които можеш да откриеш в кафето, чая, шоколада, безалкохолните напитки и др.) могат да повлияят на качеството на съня ти. Пушачите също трябва да избягват тютюна преди лягане, тъй като това може да доведе до лош сън.

 

7. Яж по-рано.

 

Приключвай с вечерята поне 2-3 часа преди лягане. Храненето непосредствено преди заспиване може да повлияе на добрия сън.

 

 

8. Релаксирай преди лягане

 

Направи си ритуал преди лягане, който да е отпускащ. Специалистите препоръчват четене на книга, слушане на успокояваща музика или взимане на гореща вана или душ.

 

9. Направи спалнята си удобна и уютна

 

Превърни спалнята си в място на комфорт и релаксация, като създадеш своя уютен будоар. Увери се, че стаята ти е хладна, тиха и без разсейващи елементи (като телевизор) за възможно най-добър сън.

 

10. Смени матрака и възглавниците

 

Разгледай обстойно настоящия си матрак и възглавници – дават ли ти подходящия комфорт и подкрепа? Ако твоят матрак е на 7 или повече години, време е да го смениш с нов. Като цяло е препоръчително възглавниците да се сменят всяка година.Ето още една причина да разгледаш нашите предложения в магазините на TED или онлайн на https://ted-bed.com.

Назад към всички статии