7 СЪВЕТА, КОИТО ТИМ ФЕРИС ИЗПОЛЗВА ЗА ПО-ДОБЪР СЪН

15/10/2017 Всички, Други
7 СЪВЕТА, КОИТО ТИМ ФЕРИС ИЗПОЛЗВА ЗА ПО-ДОБЪР СЪН

Кой всъщност е Тим Ферис?

 

Тим Ферис е автор на няколко книги, предприемач, и както сам казва за себе си - "човешко морско свинче". Известен е с това, че експериментира до крайност в почти всяка област, което му спечелва милиони последователи и фенове. Неговият подкаст, The Tim Ferriss Show, е номер едно в класацията "Best of iTunes" последователно от 2014 г. насам, с над 150 милиона сваляния.

 

Ферис е относително непозната фигура в публичното пространство до излизането на първата му книга през 2009 г., световният бестселър “4-часовата работна седмица”. Той успява да постигне тези резултати, работейки с блогъри, инфлуенсъри, и организирайки различни конкурси (само част от многото тактики).

 

Той е забележителен в експериментирането със самия себе си и непрекъснато тества теории и методи, за да разбере кое е нещото, което прави разликата.

 

Това умение го подтиква да публикува още две книги, свързани с “4-часовата серия” (“4-часовото тяло” и “4-часовият готвач”), и разбира се последната му книга "Инструменти на титани", която е базирана на интервюта с вдъхновяващи хора, предприемачи и световни лидери, участвали в неговия популярен подкаст.

 

 

Сънят е една от многото области, в които Ферис се е забърквал, и той има всякакви видове трикове под ръка, за да пребори безсънието и да подобри качеството на съня.

 

1. Ледена вана преди лягане.

 

Средностатистически японците живеят по-дълго, отколкото западняците в Европа и Америка. Според една от теориите, които стоят зад това, е че редовните горещи вани преди лягане увеличават освобождаването на мелатонин, като по този начин помагат за това, хората да живеят по-дълго.

 

Ферис няма желание да опита японската традиция, но вместо това експериментира с поставянето на няколко торби лед във ваната - докато ледът се разтопи на около 80 % - влиза във ваната и седи в нея за 10 минути. Той също така препоръчва ниска доза мелатонин (1,5-3 mg), за да помогне за регулирането на съня. Той предлага това, да се случи постепенно, за да се избегне шокиране на тялото. Резултатите обаче си струват преживяването: "все едно си взел успокоително за слонове, дори и да пропуснеш мелатонина. Не очаквайте да е приятно в началото.”

 

2. Кофеинови дремки през деня.

 

Въпреки че след изпиването на едно кафе, подремването 20-тина минути в средата на деня (в идеалния случай между 1-3 часа следобед) може да ти звучи странно, всъщност работи!

"Изпий едно еспресо и настрой алармата си за не повече от 20 минути, което предотвратява събуждането по средата на възстановителния цикъл на съня."

 

Тъй като ефектът на кафето обикновено има ефект поне след 30 минути, ще почувстваш допълнителна енергия, когато се събудиш.

 

3. Поддържай температурата на спалнята около 15.5-19.5 градуса.

 

От решаващо значение е да намериш подходящата температура за тялото си през нощта. Когато температурата на заобикалящото пространство вече е топла, целта трябва да бъде да се гарантира, че твоята спалня е достатъчно хладна за спане, обикновено около 15,5-19,5 градуса.

 

Ако това е студено за теб, Ферис препоръчва да използваш чорапи, за да усетиш как ще се чувстваш, докато намериш подходящата температура за тялото си. Пробвай чорапи с различна дебелина, тъй като това е нещо, което лесно се променя, за да се настроиш към топлинните загуби.

 

Идеалната температура е много индивидуална за всеки, така че бъди постоянна с експериментите, докато не намериш точната за теб.

 

 

4. Вечеря наситена на мазнини и протеини 3 часа преди лягане.

 

Това, което ядеш, има пряко влияние върху това, колко добре спиш. Тим препоръчва хранене, включващо "най-малко 800 mg холестерол (4 или повече големи яйца) и 40 грама протеин" в рамките на 3 часа преди лягане.

 

5. Мед + ябълков оцет.

 

Успокояващата напитка на Тим е много проста: 2 супени лъжици ябълков оцет и 1 супена лъжица мед, които се разбъркват в 1 чаша гореща вода. Въпреки че тази рецепта звучи доста странно, тя е дадена на Ферис от специалиста Доктор Сет Робъртс (Seth Roberts, Ph.D).

 

6. Две супени лъжици органично бадемово масло (или фъстъчено масло) върху селъри преди лягане.

 

Ферис открива, че ниската кръвна захар е една от основните причини, поради които можеш да имаш едни 8-10 часа сън на вечер, и въпреки всичко да се чувстваш като боклук на следващата сутрин. Той препоръчва закуска преди лягане, включваща бадемово или фъстъчено масло върху пръчици от селъри, заедно с "1-2 супени лъжици ленено масло (120-240 калории), като всичко това елиминира най-малко 50% от ужасното чувство, когато се събуждаш в малките часове на нощта."

 

7. Приоритизиране на съня

 

Според Ферис най-добрите световни професионалисти във всяка една област все повече залагат на съня като техен приоритет за деня.

 

За мнозина приоритизирането на съня означава създаване на последователна вечерна програма, но качественият сън изисква много повече от това.

Назад към всички статии