ЗАЩО ТИ СТАВА ТОПЛО ДОКАТО СПИШ?

14/06/2017 Всички, Други
ЗАЩО ТИ СТАВА ТОПЛО ДОКАТО СПИШ?

Случвало ли ти се е да се събудиш изпотен(а)?

 

Няма нищо по-неприятно от това да се изпотиш, докато спиш в леглото си, нали? Първоначално ни е хладно, но след това започваме да се затопляме под чаршафите и достигаме идеалната температура точно навреме, за да заспим. Но средата около нас продължава да се затопля, докато часовете си минават. В един момент много от нас започват да се потят. Защо?

 

Причината, поради която хората се потят по време на сън, има много общо с дизайна. Нашата вътрешна температура пада с няколко градуса през нощта, предавайки топлината в заобикалящото пространство, като някои чаршафи и матраци улавят топлината и влагата около нас. Това е особено вярно за матраци с мемори пяна и многопластови чаршафи (които са и невероятно плътни). Дизайнът на леглата също е често срещана причина хората понякога да се събудят, чувствайки се, че са някъде в тропиците.

 

За да разбереш по-добре какво се случва под завивките, ще ти представим следния експеримент. Поставят се специални сензори за температура и влажност, които участниците в експеримента носят на гърба и краката си в продължение на няколко седмици. Чаршафите, леглото и матрака са обикновени, без специални предимства. Това, което данните показват, е една типична нощ на хора, които се потят по време на сън.

 

 

Температурата под завивките се променя значително. Това, което учените са открили е, че скоро след момента на лягане, температурата се покачва с около 14 градуса и след това остава на едно ниво през нощта (около 35 градуса). Това обаче не е толкова фрапантно.

 

Относителната влажност е нещото, в което откриваме големи разлики. Според данните за относителна влажност от същата нощ, влагата във въздуха скача нагоре-надолу. Скача агресивно от полунощ до около 3:00 часа и след това рязко спада. Това, което се е случило при доста от хората, е че са се събудили изпотени и е трябвало да проветрят чаршафите, защото високата влажност, съчетана с повишената температура, е една много неприятна комбинация. Средата е накарала хората да се събудят.

 

 

По време на експеримента се наблюдава, че това е общ проблем за хората. Дори ако температурата в стаята е "перфектната" за сън - от 18-20 градуса - и не се променя, има значителни колебания в относителната влажност под завивките. Това често е причинено от дебели спални комплекти, които ограничават правилния въздушен поток. Ние от TED имаме това в предвид за продуктите, които създаваме.

 

Хубаво е тялото да се поддържа в правилната температура по време на сън, затова предлагаме продукти, които насърчават това по естествен начин. Ние създаваме нашите TED спални комплекти и възглавници, за да спомогнем за балансирания въздушен поток, като имаме предвид точния брой нишки, тъкани и влакна. Нашите матраци TED помагат да се балансира топлината и да се чувстваш комфортно. Всичко това е част от нашата философия.

 

Разбери повече и за специалната серия с акцент върху температурния баланс Adry Cool

Назад към всички статии