КАК КУЧЕТАТА ИЗБИРАТ КЪДЕ ДА СПЯТ

18/06/2017 Всички, Други
КАК КУЧЕТАТА ИЗБИРАТ КЪДЕ ДА СПЯТ

Колкото и странно да ти звучи съществуват матраци за кучета.

 

Тогава идва и въпросът: Как точно се създава продукт за създание, което не може да говори? Естествено всичко се базира на изследвания- разговори със собственици на кучета, интервюта с изследователи по животинско поведение, ровене в множество книги и статии за това, как кучетата спят и наблюдаване на кучешкия сън (това трябва да е било доста трудна работа). На база представената методология са направени интересни открития за това, как кучетата спят.

 

Ето и малко любопитни факти, които можеш да провериш дали важат и за твоя домашен любимец.

 

 

Едно от най-важните неща, които трябва да знаеш относно как кучетата избират своето място за спане, е, че те откриват света чрез носа си. Кучетата не виждат цветовете толкова добре, колкото ние хората, но чувството им за мирис е от 10 000 до 100 000 пъти по-остро от нашето, според проучвания. Те често "душат" за място за почивка, което мирише на техния собственик (или на други членове на тяхното семейство). Това е ключов сетивен опит, който би трябвало да се обмисли при създаването на матрак за тях. Пространството наоколо също е изключително важно. Учените по животинско поведение разказват за дивото минало на кучетата и как техните предци са спели в бърлоги, което отчасти обяснява, защо днес съвременните кучета лежат под масата, под някое дърво, или подобно заграждение. Ето защо, най-вероятно ще им трябва матрак, който ги кара да се чувстват защитени.

 

 

След като намерят място за сън, кучетата обичат да подготвят леглото си. Може да забележиш, че кучетата понякога драскат повърхността на твоя диван, преди да се качат, за да поспят. Този впечатляващ ритуал преди лягане е друго поведение, което датира от векове. Дивите кучета са изравяли по-горещата горна част от почвата или мокра покривка, за да стигнат до охладената и суха почва отдолу. По този начин те се чувстват комфортно. Кучетата също имат позиции при спане, точно като при хората. Можеш да прочетеш статията ни на тема какво казва позицията, в която спиш тук. Например, има популярна кучешка поза, наречена "супер кученце", която се появява в много книги и статии. Тя позволява максимален топлообмен между кучето и хладната земя. Може би си мислиш, че твоето куче ще спи навсякъде, но някои кучета са много конкретни за това къде искат да спят. Както вече споменахме, в дивата природа кучетата спят в бърлоги и кучето ви може да търси защитено място в твоя дом, например под леглото, или в килера. Може да забележиш, че твоето куче обикаля или драска, преди да се установи. Това е с цел да направи комфортно мястото (като бърлога), където да спи (въпреки че това няма голямо значение при къси килими) и със сигурност с цел да избегне вероятни геопатогенни зони в дома. Можеш да направиш удобно легло за кучето си или да избереш от разнообразието от плюшени легла в любимия ти магазин за домашни любимци. Някои хора обичат да се гушкат с кучетата си през нощта и без съмнение кучетата обичат да споделят леглото на своите собственици. Застъпниците на този метод твърдят, че това укрепва връзката между човека и кучето - да не говорим за комфорта и топлината, които само кучето ти може да ти даде. Въпреки това, някои специалисти казват, че това може да разстрои понякога несигурната йерархия, защото кучето може да се заблуди на тема надмощие. С други думи, то може да си помисли, че е по-високо в социалната стълбица на вашето домакинство, отколкото други членове на семейството.

 

А как да създадеш ти свето специално и защитено място за сън, в което и кученцето ти ще реши да полегне, виж тук матрак Matterra

Назад към всички статии