КАК ДА НАПРАВИШ СПАЛНЯТА СИ СВОБОДНА ОТ АЛЕРГИИ

10/04/2018 Всички
КАК ДА НАПРАВИШ СПАЛНЯТА СИ СВОБОДНА ОТ АЛЕРГИИ

Страдането от алергии е нещо много неприятно, но е особено трудно, когато се отразява на кожата, включва непрестанно кихане, или затруднява дишането, и се очаква да заспиш през нощта. Хората, които страдат от тежки алергии и астма, знаят, че колкото и да е трудно, могат да се предприемат стъпки, които да помогнат да се създаде безопасна зона без алергии в спалнята, и да се облекчат нощните алергични атаки.

 

Ето някои от най-добрите съвети за създаване на спокойно, свободно от алергии място:

 

  • Почиствай редовно с естествени продукти, тъй като традиционните почистващи препарати могат да предизвикат алергична реакция.
  • Избърсвай леглото си с влажна кърпа веднъж в седмицата.
  • Раздели се с безполезните неща – алергените имат по-малко места за скриване при наличието на по-малко вещи.
  • Не съхранявай неща под леглото. Трудно е да се почисти от прах и акари, а те обичат да се крият там.
  • Ограничи трудните за почистване меки повърхности, като килими, тапицирани предмети и тежки драперии.
  • Домашните растения са добри въздушни филтри, ако нямаш алергии към мухъл.

 

Акари

 

Акарите (или по-скоро техните екскременти) са отговорни за по-голямата част от целогодишните проблеми с алергии в спалнята. Те живеят в меки повърхности, и в прах, и излизат, за да ядат клетките на кожата и мастните клетки, които всички изхвърляме през целия ден. Доста неприятно. Ето няколко съвета за справяне с акарите:

 

  • Препоръчително е матракът да се обвие със защитно покритие за алергени. Нишките са преплетени прекалено плътно, за да се промъкнат акарите, и да пребивават в матрака, или ако вече живеят в матрака, те не могат да излязат, за да те раздразнят.
  • Възглавниците и завивките трябва да са направени от антиалергични материали, или да бъдат обвити в защитни покрития.
  • Изпирай спалното бельо веднъж седмично с гореща вода, за да убиеш праховите акари. Това включва всички меки повърхности на леглото - лесно се забравя топ матрака или кувертюрата, ако използваш такава.
  • Твърдите подове са най-подходящи за страдащите от алергии, но ако имаш килими, вакуумирай ги редовно с помощта на антиалергичен филтър. Традиционните вакуумни филтри могат да разпространят алергени във въздуха и да причинят алергична реакция.

 

Полен

 

Поленът е виновникът за сезонните алергии. Разбира се, има различни полени в различните периоди от годината, така че ако си алергична към много полени, сезонните алергии при теб може да са почти целогодишен проблем. Поленът полепва по косата и дрехите, когато излизаш навън и най-често остава с теб, когато се върнеш у дома. За да получиш малко облекчение от полена в спалнята, направи следните стъпки:

 

  • Не носи/обличай мръсни, или връхни дрехи в спалнята си. Намери място извън спалнята, за да съхраняваш дрехите си и не забравяй да се преобличаш със свежи и чисти дрехи, преди да влизаш в спалнята.
  • Оставяй обувките навън, или до вратата, когато влизаш. Както и при дрехите, поленът полепва по обувките, и ако влизаш с тях в спалнята, ще разпространиш алергени навсякъде.
  • Изкъпвай се преди лягане вечер. Това премахва всичкия полен, който се е натрупал по косата и кожата през деня, което ще предотврати транспортирането му до леглото ти. Ще усетиш невероятна промяна!
  • Оставяй прозорците затворени. Свежият бриз е хубав, но може да носи алергени. Вентилаторът е добра алтернатива, с цел да ти даде малко въздушно движение, без да се внася полен отвън.

 

 

Мухъл

 

Мухълът може да е много подъл алерген, защото може да се скрие на неочаквани места, като например под килима, или в гардероба. Ако намериш мухъл, той може да бъде почистен с белина, или да бъде премахнат напълно целия елемент, покрит с мухъл. Надяваме се, че никога няма да ти се наложи да се справяш с подобен голям проблем, но дори и малко количество мухъл може да предизвика големи алергии. Ето няколко съвета за защита срещу плесен:

 

  • Домашните растения трябва да се държат извън спалнята. Мухълът може да се развие в почвата и в самото растение и може да не се вижда, докато не започнеш да имаш алергични проблеми.
  • Влажни предмети не трябва да се поставят в закрити помещения, докато не изсъхнат. Тъмната и влажна среда е идеално място за развитие на мухъл. В идеалния случай гардеробът трябва да се държи извън спалнята и да се изпразва редовно, за да се предотврати растежа на плесен.
  • Внимавай за влажни петна около прозорците и външните врати. Ако имаш килим, това включва покритата с мокет площ под всички прозорци и врати. Ако откриеш мокро място в стените или прозорците, най-добре е да се обадиш на професионалист, за да си сигурна, че проблемът не е широко разпространен, или структурен по някакъв начин.

 

Косми от домашни любимци

 

Това е трудно. Ние всички обичаме нашите домашни любимци и искаме да прекараме възможно най-много време с тях, но когато имаш алергия към домашни любимци, не винаги е възможно да им позволиш да споделят спалнята с теб. Има няколко неща, които можеш да направиш, за да облекчиш алергиите от домашни любимци в спалнята:

 

  • Създай хубаво място извън спалнята, където твоето куче да спи. Ако домашният ти любимец е свикнал да спи в стаята ти, това може да е трудна задача, но едно ново кучешко легло и пухкави одеала могат да помогнат за облекчаване на прехода.
  • Затваряй вратата на спалнята си, когато не си наоколо, за да не влиза кучето там.
  • Почиствай с прахосмукачка с филтър редовно. Космите от домашни любимци влизат дълбоко в килимите и не се чистят лесно, така че ако е възможно, твърдите подове са много по-подходящи в случай на алергия от животни.
  • Къпи домашния си любимец веднъж седмично. Това намалява количеството косми, които оставя, а и винаги е хубаво твоята животинка да е пухкава и чиста!

 

 

Алергиите са доста тежки за справяне и трудно се живее с тях. Въпреки че може да не е практично да се живее в един свободен от алергии живот, ако твоята спалня се поддържа без алергии, това може да ти помогне да дишаш по-лесно (буквално!).

Назад към всички статии