ИЗГРАЖДАНЕ НА ЗДРАВОСЛОВНИ НАВИЦИ ЗА СЪН У ДЕЦАТА, ЧАСТ I - БЕБЕТА

02/12/2016 Всички, Други
ИЗГРАЖДАНЕ НА ЗДРАВОСЛОВНИ НАВИЦИ ЗА СЪН У ДЕЦАТА, ЧАСТ I - БЕБЕТА

Никак не е лесно да накараш децата си да заспят, когато им се лудува и играе. Със сигурност знаеш за какво говорим, а то е особено валидно, когато децата са още съвсем мънички и тепърва започват да откриват света и неговите чудеса. Но сънят играе много важна роля за тяхното здраве и развитие. От настроение до тегло, имунитет, дори начин на учене и когнитивни способности- децата имат нужда от стабилна почивка, за да бъдат здрави и щастливи, което прави сънят също толкова важен, колкото храненето и движението. Създаването на здравословни навици за сън у децата, поставя основа за бъдещите здравословни модели в юношеството, както и в по-зряла възраст- ще избегнат проблеми със съня през годините в училище, а после и в качеството им на големи, трудещи се хора с работа и ежедневни грижи.

 

Помогни на детето си да спи по-добре

 

Чрез налагането на едно и също време за лягане и събуждане от ранна детска възраст, можеш да помогнеш в подготовката на детето си да разбере значението на почивката и нейното влияние върху живота му докато расте и се развива. Различните възрастови групи имат различни нужди за сън и родителите могат да използват тези насоки, за да осигурят на децата си достатъчно качествена почивка, както и да разберат биологичните фактори, които могат да повлияят върху различните модели при спане. В поредица от статии ще предложим съвети за структуриране на навици в ранната детска възраст (за бебета), детство и юношеството.

 

Съвети за развиването на здравословни навици за сън при бебетата

 

След като бебето ти вече е свикнало на редовно хранене и е готово да спи през цялата нощ, точно тогава настъпва и момента, в който да започнеш с изграждането на добри навици за сън. Въпреки че всяко дете е различно, много експерти казват, че е важно да се помогне на децата да се научат как да се успокояват, да се отпускат и да заспиват редовно по график.

 

Кърмачетата по-малки от 1 месец спят между 15 и 16 часа на ден, а на бебетата между 1-12 месеца са необходими 14-15 часа. С нарастването на възрастта, нуждата от сън ще намалява. За деца на възраст от 1 до 3 години е препоръчителен 12-14 часа сън на денонощие.

 

Имай предвид, че средата също е важна част от здравословния и спокоен сън. Матракът за детското креватче трябва плътно да приляга, а около бебето трябва да е свободно от меки предмети като възглавници, плюшени играчки и неща, които могат да покрият лицето му. Също така, бебетата никога не трябва да се слагат в леглото с бутилка мляко или вода в устата им.

 

Ето и няколко важни, конкретни съвета за твоето бебе:

 

1. Следи признаците, когато на детето му се приспи. Те включват нервност, триене на очите, гледане на далече и прозяване. След като забележиш първите признаци, постави бебето в леглото преди то да е станало твърде уморено или превъзбудено. Може да ти се разсърди за няколко минути, но обикновено децата заспиват веднага.

 

2. Постави бебето в най-добрата позиция, както е препоръчал вашия лекар. Като цяло повечето бебета трябва да бъдат сложени по гръб, докато пораснат достатъчно и могат да се въртят.

 

3. За бебетата под 3 месеца, се препоръчва да се следят техните естествените навици за спане и събуждане, колкото и необичайни да ти изглеждат.

 

4. След третия месец е хубаво здравите бебета да бъдат оставени да се научат да заспиват сами, за да се избегне развитието на хронични проблеми със съня. Това може да отнеме различно количество време, в зависимост от бебето, затова тук няма конкретни правила.

 

5. От 3 до 6 месеца бебетата обикновено вече имат редовни навици, като спят по-дълбоко и за по-дълги периоди от време. Родителите им помагат да научат, че през нощта е време за спане, а през деня- за игра. Когато осветлението вкъщи се поддържа леко затъмнено и има по-малко стимулиращи дейности вечер, това помага и подготвя децата за почивка. Препоръчително е да се изгради рутина и последователност.

 

6. Опитай се да увеличиш интервала между храненето и спането колкото е възможно повече, след като бебето стане на повече от един месец. Това ще му помогне да се научи да се отпуска и да се самоуспокоява, така че да бъде в състояние да заспи само, а не единствено когато се храни или го държиш на ръце.

 

7. Насърчавай кратките дремки през деня, когато бебето ти дава признаци на умора. Обикновено това се случва сутрин и следобед, но всяко дете е различно.

 

8. След 18 месечна възраст, една дрямка не трябва да бъде по-дълга от 3 часа, за да се избегне засягането на нощния сън. Препоръчва се тези кратки подремвания да бъдат преди 16:00.

 

 

Назад към всички статии