ИЗБЯГАЙ ОТ ПОРОЧНИЯ КРЪГ НА БЕЗСЪНИЕТО И СТРЕСА

25/11/2016 Всички, Други
 ИЗБЯГАЙ ОТ ПОРОЧНИЯ КРЪГ НА БЕЗСЪНИЕТО И СТРЕСА

Скоро случи ли ти се да не успееш да се наспиш добре? А да нямаш качествен сън за по-дълъг период от време? Може би не знаеш, но сънят е много важен и влияе пряко на здравето и доброто физическо състояние. Стресът от своя страна също допринася съществено за начина, по който се чувстваме. Ето защо, грижата за добрия сън и намаляването на стреса са ключови фактори за един пълноценен, щастлив и продуктивен живот.

 

За съжаление натрупаното напрежение и недоспиването са вече емблематични проблеми на нашето време, тъй като ежедневието ни е изключително динамично и натоварено.Все повече проучвания сочат силната взаимовръзка между съня и стреса (особено стреса в работата), която поражда опасност от попадане в порочен кръг, в който натоварващи дни се редуват с неспокойни нощи. Само си представи как би се чувствал ако се намираш в такъв непрекъснат цикъл от нервозност и изтощение, и какви биха били вредите за теб. Проучванията обаче подчертават също, че тази взаимовръзка межу съня и стреса дава възможност за справяне със стреса чрез грижата за съня и обратното.

 

Сигурно ти се е случвало да лежиш в леглото си късно през нощта, опитвайки се да заспиш, докато трескаво в главата ти се въртят различни мисли. Редица научни изследвания показват, че напрежението натрупано през деня може да има сериозен негативен ефект върху съня. Страдащите от недоспиване имат доказано по-голям брой стресови ситуации случили им се предходната година например. И още- проучванията сочат, че личната оценката за нивата на стрес е това, което повлиява липсата на сън. С други думи, дори и да нямате много събития в живота си, които другите биха определили като стресиращи, степента, до която вие вярвате, че те са стресиращи за вас, води до безсъние.

 

Въпреки това, не страдат само хората, които са изложени на голямо натоварване в работата си. Например тревожността, дължаща се на някакво емоционално усилие, като да речем инсценирана усмивка в ежедневието, също е достатъчен фактор за причиняване на душевно смущение и дискомфорт. Подобни неща ни се случват почти всеки ден на работното място, където сме заобиколени от различни хора и интереси и трябва непрестанно да балансираме в отношенията. За служител, който има ден с ниско емоционално натоварване и общува с по- малко хора, тревожността е ниска и вероятно ще спи по- спокойно. Но в ден с висок емоционален труд, тревожността му ще нарасне, а това рязко ще увеличи риска от безсъние.

 

Същевременно и обратното е валидно - липсата на здрав сън влияе на стреса. Може би не е толкова очевидно, но доброто наспиване може действително да повлияе на количеството напрежение, което сме способни да поемем през деня. Вече споменахме за начина, по който ние самите решаваме до каква степен са натоварващи различните неща, които се случват в живота ни. Проучване показва следната ситуация: участниците са на изпит, който не е много труден, съответно не е и много стресов. В сравнение с тези, които са спали добре предишната нощ, хората страдащи от безсъние, имат по-високи нива на нервозност и постигат съответно по- ниски резултати. Други изследвания показват по подобен начин, че липсата на качествен сън води до стрес и психическо напрежение.

 

А какво можеш да направиш ти самия, за да имаш здрав сън и да се чувстваш добре?

 

Хубавата новина е, че имаш избор- не си безпомощна жертва на порочния цикъл от стрес и недоспиване. Има много начини да се пребориш с емоционалното напрежение. Умението да упражняваш личен контрол над ситуацията помага за създаването на буфер срещу стреса. Подкрепата на семейството и близките също е полезна за намаляване на влиянието му. Wellness програмите често включват елемент, който се фокусира върху управлението на нивата на стрес. Постигнатата хармония не само ще е от полза за здравето ти и начина, по който се чувстваш, но и ще спиш по-добре. Терапиите за намаляване на стреса често се препоръчват и като терапии за подобряване на съня. Освен това е полезно да знаеш, че добрата хигиена в спалнята може да помогне в мисията „здрав сън“. Направи тази мисия свой приоритет. Когато спиш по-добре, ежедневните трудности ще изглеждат по-малко стресиращи. Или казано с прости думи - използвай съня, за да намалиш стреса в живота си. Така че, ако преживяваш силен и емоционално натоварващ момент, следвай неочевидната стратегия ДА СПИШ ПОВЕЧЕ И ПО-ДОБРЕ. А ако имаш трудности със самото заспиване- изгради си навици за съня. Медитирай. И..се огледай! Имаш ли голямо и хубаво легло с удобен матрак, които да бъдат сторжера на сладкия ти сън? Това е всичко от което имаш нужда, за да се чувстваш спокоен и пълноценен. Знай, че през каквото и да ти се налага да преминеш в живота, трябва да защитаваш себе си и да не допуснеш да попаднеш в спиралата от изтощение, недоспиване и стрес. Бъди в хармония със себе си, най- вече на ментално ниво…а това неизменно ще се отрази и на физическото ти състояние.

 

 

Назад към всички статии