15 ПРЕДИМСТВА НА ПОДРЕМВАНЕТО СЛЕДОБЕД

14/02/2018 Всички, Други
15 ПРЕДИМСТВА НА ПОДРЕМВАНЕТО СЛЕДОБЕД

Голяма част от хоратаусещат сънливост през деня,а спането за кратък период следобед може да бъде чудесно решение. И все пак дремките са много повече от просто начин за намаляване на умората. Често се гледа несериозно на подремването, но с времето става ясно, че това е абсолютно неоправдано. Всъщност, има огромен брой ползи от подремването за твоето общо здраве и лично усещане.

 

Ето нашите любими ползи за здравето, благодарение на дремките следобед:

 

1. Намаля ефекта от липсата на сън.

 

Много хора просто не получават достатъчно сън, независимо дали това се дължи на безсъние, натоварени графици, или външни фактори като странични шумове. Ефектите от липсата от сън могат да включват раздразнителност, намалена концентрация, летаргия и дори повишена чувствителност към болка. Една кратка дрямка може да помогне да се компенсират липсващите часове на сън през нощта, да се намалят тези симптоми, и да се повиши чувството на отпочиналост.

 

2. Помага да останеш в крак с твоя биологичен часовник.

 

Човешкото тяло естествено изпитва умора в средата на следобеда и въпреки това много от нас се чувстват прекалено заети, или по някакъв начин виновни за това, че имат нужда от сън. Но като следваш естествения ритъм на тялото и вземеш нужната следобедна дрямка, когато си уморена, може в крайна сметка да станеш по-продуктивна след това.

 

3. Подобрява настроението.

 

Тези, които страдат от депресия, често изпитват влошаване на симптомите, в следствие на лош сън. Но всеки може да се възползва от подобряване на настроението, благодарение на ползите от подремването. Дрямката може да увеличи производството на серотонин, който е известен като "хормона на щастието".

 

4. Увеличава бдителността.

 

Дори нещо привидно просто, като това да затвориш очиза около двадесет минути, може да даде непосредствен и мощен тласък на твоята бдителност и моторни умения. След това, можеш да почувстваш енергия и яснота. Резултати показват, че една дрямка увеличава бдителността с 54%.

 

5. Намалява стреса.

 

Дрямката може да увеличи производството на хормон, който блокира определени химикали, причинени от стреса. Може да помогне за намаляване на телесното и психическото напрежение, което от своя страна спомага за намаляване на риска от сърдечни заболявания. В едно скорошно проучване се установява, че изпотяването има положителен ефект върху нивата на норепинефрин, "хормон на стреса", който е свързан с повишаване на сърдечната честота, кръвното налягане и кръвната захар.

 

6. Увеличава продуктивността.

 

Редица изключително успешни хора са огромни поддръжници на следобедното спане- Уинстън Чърчил, Бил Клинтън, Алберт Айнщайн и Маргарет Тачър. Дори компании като Google въвеждат правила, които позволят на техните служители кратка почивка сън, докато са на работа. Времето, прекарано в сън, лесно се възстановява в непосредствена производителност, която следва после.

 

7. Намалява тревожността.

 

Наред с ясните физически ползи, дремките също са психологическаглътка въздух от тревогите и стреса през деня. Често може да действат като "пауза" от ежедневието, където човек да получи яснота и да се дистанцира от проблемите. Това също може да помогне, да се върнеш към даден проблем с чисто съзнание и идеи.

 

 

8. Повишава концентрацията.

 

Изследователи са открили, че мозъкът използва съня, за да възроди нервните връзки, използвани в концентрацията, което не само повишава паметта при новопридобити умения и компетенции, но им позволява да работят по-добре след сън. Това означава, че след дрямка това, което е научено наскоро, е консолидирано и мозъкът е по-способен да насочи целия си фокус върху следващите задачи.

 

9. Помага на паметта.

 

Изследвания установяват, че дремкитедействително имат положително въздействие върху краткосрочната памет. Учениците получават нова информация, и тези, които поспиват непосредствено след това, запазват знанията, които са научили 10% по-добре. Още по-интересно е, че при тестване на интервали от два и пет дни запазването на информацията остава еднакво високо. Студентите, които не подремват, изобщо не са запазили информацията толкова добре през следващите дни.

 

10. Помага при мигрена.

 

Едно проучване е намерило обещаващи доказателства, че подремванетое начин за борба с главоболието. Освен това, недостатъчният сън, или лишаването от сън могат да причинят мигрена и главоболие, а дремките са полезен начин за противодействие на това. Проучванетопоказва също, че подремването е потенциален механизъм за справяне за тези, които страдат от чести мигрени и тежки главоболия.

 

11. Повишава имунната система.

 

Лишаването от сън, или лошата хигиена на съня могат да окажат огромно отрицателно въздействие върху имунната система. Липсата на сън се отразява неблагоприятно на молекулата, регулираща имунната система, наречена интерлевкин-6, а подремването е ефективен начин да се стимулира това в тялото. Това може да означава, че онези, които си поспиват следобед, са по-малко склонни да настигнат, или да се разболеят, което е от полза както за организма, така и за психичното здраве и работната производителност.

 

12. Намаля кръвното налягане.

 

Според проучване, един следобеден сън от 45 минути може да помогне за понижаване на кръвното налягане след стресово събитие, което може значително да подобри здравето на сърцето. Също така изглежда, че съществува известна връзка между подремването и намаленото предписване на лекарства за високо кръвно. Спането следобед може да бъде фактор за намаляване на риска от сърдечни пристъпи и други сърдечно-съдови проблеми.

 

13. Разкрасява кожата.

 

По време на сън тялото регенерира клетките на кожата, което може да доведе до по-свежа, по-здрава кожа, която изглеждаща по-млада. По-честите дремки могат също така да намаляткръговете под очите, да озарят погледа и да дадат желания блясък в очите.

 

14. Помага при отслабване.

 

За да се случи това, времето за спане е от ключово значение. Достатъчният следобеден сън може да помогне на хората, които са на диета да преминат през зоната на опасност от излишно похапване, и да се събудят, чувствайки се освежени и доволни. Подремването също помага на тялото да усвои по-добре захарта и въглехидратите.

 

15. Намалява зависимостта от кофеин.

 

Въпреки, че кофеинът може да те накара да се чувстваш по-бдителна, той всъщност може да намали ефективността на ключовите мозъчни функции, като например паметта. Следващият път, когато посягаш за чаша кафе, вместо това помисли за кратко подремване, за да получиш подобен ефект. Освен това, кратката следобедна дрямка е по-добра от еспресо, тъй като е много по-малко вероятно да наруши способността ти да заспиш по-късно тази нощ. Дремките са здравословен и естествен начин да повишат енергията и да потиснат сънливостта.

Назад към всички статии