ТОП ОФЕРТА | -70% МАТРАК AIR BALANCE SPRING
дни
:
часа
:
мин.
:
сек.
ПОРЪЧАЙ ТУК НА ЦЕНА ОТ 221,10 лв

ЗА СЪНЯ ПО ВРЕМЕ НА ПЪТУВАНЕ

27/01/2017
ЗА СЪНЯ ПО ВРЕМЕ НА ПЪТУВАНЕ

Не е трудно да се досетим, че сигурно си пътувала по празниците, a най- вероятно вече имаш в план-графика си и предвидени воаяжи през новата 2017 година. Мисията на TED е да направи твоя сън по- качествен, за да се чувстваш в пълноценна форма и да имаш максимум енергия през деня и във всеки един момент. Ето защо сме ти подготвили няколко съвета, които ще ти помогнат да си почиваш спокойно, докато си далеч от дома.Когато подготвяш пътуването си, има едно важно нещо, за което е добре да помислиш, а именно планът за почивка и сън.Много често нашия сън бива нарушен, когато сме далеч от любимия матрак или легло вкъщи. Но не се плаши! Ние от TED сме тук, за да ти помогнем. Преди да започнеш каквато и да е организация на твоята мечтана ваканция, подготви се предварително, като разгледаш тези полезни стратегии за съня. Ето и няколко от най-често срещаните проблеми, и как можеш да се предпазиш от тях:

 

Проблем 1: Сухият въздух

 

Сухият въздух в самолетите и хотелските стаи, може да доведе до главоболие, суха кожа и дехидратация. Подобна атмосфера създава условия микробите да се развиват и разпространяват лесно, и увеличава възможността от грип. Всичко това може да се отрази на съня и спокойствието ти по време на пътуване.

 

Решение:

 

Запаси се със спрей с термална вода в ръчния си багаж и пръскай лицето си по време на полет. Тя се предлага и в малки размери, така че не е проблем от гледна точка на сигурност. Друг добър съвет е да вземеш солен разтвор за нос. Той ще ти помогне да запазиш носните си проходи влажни. След като минеш проверката за сигурност, си купи бутилка с вода, за да имаш със себе си на борда на самолета. Избери вода, която е със стайна температура, а не студена. Ако имаш възможност да си поръчаш напитка по време на полета, най-добре избери билков чай. Избягвай алкохол, както и кофеин или газирано. Щом пристигнеш в хотелската си стая, изключи климатика и отвори прозореца, ако е възможно, за да влезе чист въздух. Можеш да оставиш няколко чаши с вода из стаята, за да хидратират въздуха.

 

 

Проблем 2: Морска болест/ прилошаване

 

Морската болест може да се случи, когато се возиш в кола, в самолет или на борда на кораб. Ако времето предизвиква турбуленции, това още повече влошава положението. Морската болест се случва, когато изгубим равновесие или баланс. Сигнал от нашето вътрешно ухо достига до мозъка ни и индикира, че нещо не е наред. Може да се чувстваш замаяна, да ти се гади и като цяло да ти е зле. Не е изненада, че е трудно да се спи с подобни симптоми.

 

Решение:

 

Увери се, че си добре отпочинала и наспана, преди да тръгнеш да пътуваш. Когато си в добра кондиция, обикновено можеш да се справиш с турбулентността по-добре. Ако шофираш, спирай на всеки няколко часа, за да излезеш на чист въздух и да се разходиш. Разтъпчи се като разтегнеш краката и тялото си. Ако си на самолет или кораб, изправи се и се разходи, за да накараш кръвта ти да циркулира. Много хора препоръчват джинджифил - помага за облекчаване на симптомите при гадене.

 

Проблем 3: Часовата разлика

 

Усещаме по-силно влиянието от часовата разлика, когато пътуваме за кратко време през няколко часови зони. Нашият вътрешен биологичен часовник или ритъм не е в синхрон с времето на новата дестинация, а когато пътуваме от запад на изток, проблемите са по-лоши, защото е по-трудно да забързаш часовника си, отколкото да го забавиш.

 

Решение:

 

Преди да тръгнеш на път, опитай се да адаптираш постепенно съня си спрямо времето на дестинацията, където отиваш. Когато си в самолета, настрой часовника си към новата часова зона. Имай предвид тези часове, когато планираш да спиш на борда. След като пристигнеш се раздвижи малко. Дневната светлина може да ти помогне да възстановиш биологичния си часовник, така че си направи ранна сутрешна разходка, когато се събудиш на новото място и прекарвай възможно повече време на открито. Избягвай алкохола, кофеина и захарта, тъй като те засилват ефекта от часовата разлика.

 

 

Проблем 4: Далеч от вкъщи

 

Непознатата обстановка може да те накара да се чувстваш некомфортно, което означава по-трудно да се отпуснеш и да спиш добре.

 

Решение:

 

Поискай тиха хотелска стая далеч от асансьора. Увери се, че завесите са спуснати и в стаята е тъмно. Носи си маска за сън, в случай, че няма плътни завеси. Вземи си няколко лични вещи от вкъщи, за да направиш стаята си по-приветлива. Хубаво е да имаш с теб собствения си будилник, меко одеяло, и най-важното- собствената си възглавница. Много възглавници сега са достъпни в туристически размери, така че можеш да вземеш една малка версия на тази, с която спиш вкъщи.

 

Интересното е, че въпреки всички тези проблеми, които изброихме, много хора споделят, че всъщност спят по-добре, когато са далеч от дома. Най-вероятно това се дължи на по-добрия матрак. Много хотели се гордеят с качествените нови матраци, които предлагат. А много хора притежават матраци вкъщи, които отдавна са за смяна. Ако откриеш, че спиш по-добре извън вкъщи, провери матрака си, когато се прибереш. Ако е на повече от 5-6 години, явно е време да го замениш с нов.

 

Весело пътуване и сладки сънища!

 

 

Назад към всички статии