ТОП ОФЕРТА | -70% МАТРАК AIR BALANCE SPRING
дни
:
часа
:
мин.
:
сек.
ПОРЪЧАЙ ТУК НА ЦЕНА ОТ 221,10 лв

КАК МЪЖЕТЕ И ЖЕНИТЕ СПЯТ ПО РАЗЛИЧЕН НАЧИН

28/03/2018
КАК МЪЖЕТЕ И ЖЕНИТЕ СПЯТ ПО РАЗЛИЧЕН НАЧИН

Всеки, който някога е споделял леглото си с друг човек, може да ти каже, че мъжете и жените не винаги заспиват и спят по един и същи начин, независимо от химията помежду им. Ето защо:

 

1. Жените се уморяват по-рано вечер. Техният биологичен часовник е една система, която ръководи физическото състояние на тялото, кога трябва да спи и по кое време да се събуди по един умерен начин. Според проучване, при жените тази система започва да дава сигнали, че е време за лягане около два часа преди това, за разлика от мъжете.

 

2. На мъжете им е по-трудно да заспиват рано. Не е чудно, че той се върти наляво-надясно, когато и двамата си легнете по твоето време. Мъжете дават сигнали, че им се приспива приблизително два часа по-късно, отколкото при жените. И когато биологичните ви часовници действат ефективно, все едно се намирате в две различни часови зони, е малко вероятно да заспите точно по едно и също време, особено когато той си ляга, когато и ти.

 

 

3. Жените са по-склонни да се събудят преди алармата. Освен биологичния ритъм, другата система, известна като хомеостаза - нуждата за сън, която се натрупва през целия ден - регулира съня ти. Единственият проблем е, че първите няколко часа след като затвориш очи, това желание за сън изчезва, след което зависи само от твоя биологичен ритъм, да запазиш очите си затворени до сутринта. Но запомни: при повечето жени ритъмът върви два часа по-напред от мъжете, така че жените естествено са по-концентрирани в по-ранните часове през деня. Може би затова вече си се разбудила в ранни зори, докато твоят партньор все още похърква в леглото.

 

4. Мъжете по-често се успиват. Само защото на мъжете им се приспива по-късно, отколкото на жените, не означава, че те се нуждаят от по-малко сън като цяло. Техните тела просто компенсират късното лягане през нощта, като изпращат сигнал да спят до по-късно сутрин. Това може би обяснява, защо успяваш да направиш кафе, да почистиш целия апартамент и да завършите епизода от любимия си сериал за времето, в което твоят партньор само е започнал да се разбужда.

 

5. Мъжете сънуват повече от жените. Сънуването обикновено се случва по време на най-дълбоката фаза на съня, известна като БДО. Твоята способност да заспиваш и да оставаш заспала зависи от спада на температурата на тялото по време на сън, а по-високите нива на хормона прогестерон през втората част на менструалния цикъл причиняват повишаване на телесната температура на жените особено през нощта. Това означава, че при жените с редовна овулация, има вероятност да страдат от повече проблеми със съня и да имат по-малко БДО сън по време на седмиците предхождащи техния цикъл. Всичко това означава, че имаш по-малко време за сънуване. Не помага и това, че организмът отделя по-малко мелатонин, хормона на съня, който играе важна роля за регулирането на биологичния ритъм, през втората половина на цикъла ти, което още повече затруднява твоя дълбок сън. И като се има предвид факта, че можеш да преживееш нормални менструални цикли за 40 и повече години, тази разлика в сънуването между половете може сериозно да се натрупа.

 

 

6. Жените са по-склонни да имат студени крака в леглото. Специалистите твърдят, че нервите, които контролират притока на кръв към ръцете и краката, са по-чувствителни при жените, отколкото при мъжете, така че когато температурата на тялото ти се понижи, както обикновено, когато твоят биологичен ритъм реши, че е време за сън, кръвоносните съдове се свиват, което забавя потока на топла кръв към крайниците. Затова усещаш краката си като замръзнали, което в крайна сметка затруднява и способността ти да заспиш и да имаш качествен сън. Да, това е малко дразнещо, но поне имаш твърдо, подкрепено от науката извинение да придърпваш чаршафите.

 

Разбира се, всичко това е базирано на биологията - ако не се случва така при теб и твоя партньор, вероятно това е, защото не следвате естествения си цикъл на сън на първо място, което би означавало да спите, когато тялото ви казва, и да се събуждате без аларма.

Назад към всички статии