ТОП ОФЕРТА | -70% МАТРАК AIR BALANCE SPRING
дни
:
часа
:
мин.
:
сек.
ПОРЪЧАЙ ТУК НА ЦЕНА ОТ 221,10 лв

КАК ДА СПИШ ПО-ДОБРЕ ПРЕЗ ГОРЕЩИТЕ ЛЕТНИ НОЩИ

20/08/2019
КАК ДА СПИШ ПО-ДОБРЕ ПРЕЗ ГОРЕЩИТЕ ЛЕТНИ НОЩИ

На всички ни се е случвало – нощта е супер гореща, а ние се въртим в леглото наляво-надясно, без да можем да заспим. Много е неприятно. Има много малко по-лоши неща от неуспешния опит да заспиш (или дори просто да се отпуснеш) в невероятно топла и влажна стая.

И така, как да охладиш стаята, без да пускаш климатик? Възможно е, наистина! Имаме няколко бързи съвета, някои от които вероятно никога не си чувала, и които имат голям ефект.

Преживяването на горещото лято без климатик изглежда невъзможно, но, хей, нашите баби и дядовци са успявали някак си! Оказа се, че знаем няколко добри идеи. Ето всички онези изпробвани и работещи стратегии, за да ти е хладно през лятото:

1. Избери памук

Запази чаршафите от сатен, коприна, или полиестер за по-хладни нощи. Спалното бельо в светли цветове, изработено от лек памук (египетски или друг) е дишащо и отлично за естествената вентилация и въздушен поток в спалнята.

2. Използвай фризера

Сложи чаршафите в хладилника, или фризера, за няколко минути преди лягане. Препоръчваме ти да ги поставиш първо в найлонов плик (освен ако мусаката не е твоя любим избор за ароматерапия). Естествено, това няма да ти държи хладно през цялата нощ, но ще осигури една по свежа атмосфера за сън в началото.

 

3. Вземи си термофор (грейка)

 

Решение за всички сезони. През зимата можеш да го напълниш с гореща вода, ако имаш студени крака. През лятото го остави във фризера, и после го пъхни в леглото, за да те разхлади.

 

4. Бъди креативна

 

Ако си мислиш, че вентилаторите са само за издухване на горещ въздух, помисли отново! Постави преносимия вентилатор на прозореца, така че да издухва горещия въздух навън, и коригирай настройките на вентилатора на тавана, така че перките да се движат обратно на часовниковата стрелка, издърпвайки горещия въздух нагоре и навън, вместо просто да го въртят из стаята.

 

5. Спи като египтянин

 

Ако в този списък изглежда сякаш има много египетски препратки, това е, защото жителите на Нил знаят какво правят. Така нареченият „египетски метод“ включва навлажняване на чаршаф, или кърпа в хладна вода и използване като покривало. Препоръчваме ти да поставиш влажните чаршафи върху суха кърпа, за да не мокриш матрака.

 

 

6. Бъди свободна

 

Малкото определено е повече, когато става въпрос за пижами през лятото. Избери свободна, мека памучна тениска и шорти, или бельо. Спането гол, когато е горещо е (изненадващо) противоречиво. Някои хора вярват, че това им помага да се охладят, докато други твърдят, че по този начин потта остава върху тялото, вместо да бъде попита от дрехите. Въпрос на лични предпочитания.

 

7. Пробвай по старому

 

Спомняте ли си когато хладилниците бяха ледени кутии, които съдържат действителни блокове лед? Направи си сама климатик, като поставиш плитка тава, или купа пълна с лед пред вентилатора. Бризът ще поеме студената вода от ледената повърхност, докато се топи, създавайки охлаждащи въздушни вълни.

 

8. Поглези своите пулсови точки

 

За да се изстудиш супер бързо, сложи кубчета лед, или студени компреси върху пулсовите точки на китките, шията, лактите, слабините, глезените и зад коленете.

 

9. Бъди вълк единак

 

Съжаляваме влюбени гълъбчета, но да спиш сам е много по-добре. Гушкането с партньор увеличава телесната топлина, превръщайки леглото в огнена пещ, вместо хладен спокоен оазис.

 

10. Напълни резервоара

 

Хидратирай се, като изпиеш чаша вода преди лягане. Въртенето в леглото и изпотяването през нощта могат да доведат до дехидратация, така че се зареди предварително.

 

11. Разхлади се

 

Студеният душ придобива съвсем ново значение, когато е лято. Изплакването под поток от хладка, дори студена вода понижава телесната телесна температура, така че можеш да си легнеш, напълно освежена и готова за сън.

 

12. Легни ниско

 

Горещият въздух се издига, затова постави леглото си възможно най-близо до земята, за да пребориш топлината. В едноетажен дом това означава да извадиш матрака от високото легло и да го поставиш на пода. Ако живееш в многоетажна къща, или апартамент, спи на приземния етаж, вместо на горния.

 

13. Изгаси светлините

 

Този съвет е достатъчно обяснителен. Електрическите крушки отделят топлина. За щастие, през лятото е светло до осем-девет вечерта. Възползвай се от естествената светлина, колкото е възможно повече и поддържай стаите хладни след като се стъмни, като използваш осветлението минимално, или дори изобщо (романтична вечеря на свещи, да речем).

 

14. Стой далеч от печката

 

Лятото не е моментът да приготвяш топъл гювеч, или печено пиле. Вместо това хапвай хладни ястия, със стайна температура (салатите са супер), за да не генерираш повече топлина в дома си. Ако топлата храна ти е важна, включи скарата, вместо фурната. И смени големите ястия с по-малки, по-леки вечери, които се усвояват по-лесно. Организмът произвежда повече топлина, след като хапнеш огромна пържола, отколкото чиния с плодове, зеленчуци и бобови растения.

 

15. Охлади краката си

 

Краката са силно чувствителни към температурата, защото има много пулсови точки в стъпалата и глезените. Охлади цялото тяло, като потопиш краката си в студена вода, преди да си легнеш. Още по-добре - дръж леген с вода близо до леглото и потапяй краката си, когато ти е горещо през цялата нощ.

Назад към всички статии