ТОП ОФЕРТА | -70% МАТРАК AIR BALANCE SPRING
дни
:
часа
:
мин.
:
сек.
ПОРЪЧАЙ ТУК НА ЦЕНА ОТ 221,10 лв

КАК ДА СПИШ, ЧАСТ III

25/08/2017
КАК ДА СПИШ, ЧАСТ III

Пия кафе, за да заместя съня, така че съм добре.

 

Кофеинът е най-консумираният стимулант в света. Той предизвиква реакции в цялото тяло, които ни карат да действаме по-интензивно и съсредоточено. Кофеинът по изкуствен начин увеличава нивата на адреналин в кръвта. По естествен път, приток на хормона адреналин може да усетим в опасни или стресови ситуации. Тогава хипофизната жлеза активира надбъбречните жлези, за да отделят епинефрин или адреналин . Многократно е показано, че високите нива на тези хормони подобряват атлетичното представяне в краткосрочен план, от това колко високо човек може да скочи, до това колко бързо може да плува.

 

За да вдигнем един огромен и тежък камък, ние се нуждаем от прилив на енергия ( и адреналин), за да захраним мускулите, но първо трябва да повярваме в това, че можем да вдигнем камъка. А именно "психоактивният" компонент на кофеина е това, което ни кара да мислим, че всичко е възможно по време на брейнсторминг след третия час в кафенето.

 

Кофеинът действа главно чрез блокиране на влиниянието на химикал, наречен аденозин, който забавя нервната ни активност, позволявайки ни да се отпуснем, да си почиваме и да спим. Като се намесва в процесите протичащи в тялото ни, кофеинът пресича спирачните линии на системата за бдителност на мозъка. В крайна сметка, ако не позволим на тялото ни да се отпусне, общото раздвижване се превръща в тревожност.

 

Благодарение на кофеина, много от нас залъгват тялото си не само от време на време и при сериозни обстоятелства, но и ежедневно в офиса. Стратегическото използване на малки количества кофеин може да бъде полезно за нашите мисловни процеси, но при по-високи дози кофеинът най-вероятно ще попречи на нашия сън и енергия в дългосрочен план, променяйки биологичния часовник на тялото. След това много хора започват да търсят медикаменти, които да им помогнат да заспят.

 

 

Но в действителност няма реална опасност да се консумира много кофеин, нали? Не може ли кофеинът да ни помогне да живеем по-дълго?

 

Често чуваме, че пиенето на малко количество кафе може да бъде здравословно. Това винаги ни връща към факта, че пиенето на кафе е обичайно поведение сред дълголетни, здрави хора по целия свят. Историите по новините са склонни да интерпретират тази информация оптимистично, като твърдят, че кафето може да е добро за вас. Но този тип проучвания върху храненето са изключително трудни за провеждане, тъй като последиците от хранителните промени са сложни и често отнемат години, ако не и цял живот, за да се разкрият.

 

Тези, които твърдят, че кафето е здравословно, наблягат на високото ниво на антиоксиданти. Но не е доказано, че антиоксидантите имат връзка със здравето или дълголетието. Те представляват широк спектър от вещества. Например, витамин-Е е антиоксидант и е доказано, че приемането на добавки с витамин-Е увеличава риска от рак на простатата при мъжете.

 

Ако кафето има ефект върху дълголетието, то вероятно е резултат от нещо по-голямо от потенциалното въздействие на антиоксидантите - като например факта, че честото приемане на кофеин, дори в малки количества, потиска апетита (в един свят, където много хора ядат повече от необходимото). Или че насърчава социализирането – подтиква ни да излизаме и да споделяме различни неща с другите хора - което само по себе си е полезно за здравето. Това са позитивни резултати. Но цялостният ефект на кофеина върху здравето ни зависи от това, как и колко го използваме.

 

А лишаването от сън е тясно свързано със сърдечни заболявания и удари. При някои хора се оказва,че има и вродени сърдечни дефекти - дори най-малката доза кофеин от кафе или енергийна напитка може да им повлияе пагубно.

 

Въпреки, че често ни предупреждават недвусмислено, че "предозирането с кофеин е опасно и може да ни убие", това всъщност не се случва и освен при изключително високи нива, кофеинът не убива иначе здрави хора. Може би и не е единственият виновник за хоспитализациите, свързани с енергийни напитки. В края на краищата, много от хората, които са били хоспитализирани след консумирането на енергийни напитки, вероятно пият и кафе, но много малко, ако има такива изобщо, са били остро повлияни от кафето.

 

Не мога да спя. Телефонът наистина ли ме разбужда? Сериозно ли трябва да не ровя в телефона си, когато съм в леглото? Това изглежда невъзможно.

 

От всички неща, при които има опасения за здравето, какво да кажем за нощното осветление? Е, да. Когато светлината навлезе в окото ви, тя се удря в ретината, която сигнализира директно на хипоталамуса в мозъка ви. Голям колкото бадем, хипоталамусът има по-голямо значение от всяка друга част на тялото ви. Да, това включва и половите органи - няма да имате сексуално желание без хипоталамуса. Този бадем е връзката между енергията на нервната система и хормоните на ендокринната система. Той изисква сензорна информация и насочва реакциите на тялото, така че тялото да остане живо.

 

 

Сред другите роли в поддържането на телесната хомеостаза като апетит, жажда, сърдечен ритъм и т.н. - хипоталамусът контролира и цикъла на съня. Когато ретината ви приема по-малко светлина, вашият хипоталамус решава, че е време за сън. Затова събужда епифизната жлеза и й казва: "Хей, произведи мелатонин и го освободи в кръвта." И епифизната жлеза казва "Да, добре", произвежда хормона мелатонин, отделя го в кръвта и на теб ти се приспива. На сутринта хипоталамусът усеща светлината и казва на епифизната жлеза да спре работата си и тя го прави. Изследвайте кръвта си за мелатонин през деня и няма да намерите почти нищо.

 

Всичко това е причината да ни се казва да сведем до минимум времето пред екрана преди лягане.

 

Телефоните и таблетите излъчват синя светлина и някои изследвания показват, че това влияе особено на човешките сънни цикли. Използването на "нощен режим", което някои телефони предлагат като опция, би трябвало да минимизира този ефект. Това вероятно си заслужава да бъде направено, стига да не доведе до повече време, прекарано пред осветения екран.

 

Не мога ли просто да приемам мелатонин, ако не мога да заспя ?

 

Мелатонинът е един от малкото хормони, които можете да закупите без рецепта. Счита се за хранителна добавка и по тази причина не съществуват стандарти за качество, безопасност или ефикасност преди пускането му на пазара. Фармацевтът не може да ти даде капки за очи, които помагат при глаукома, без рецепта. Фармацевтът не може да даде инсулин на пациент, страдащ от диабет, без рецепта от лекар. Но мелатонинът, който влияе на работата на най-важната част от мозъка ти? От него можеш да си купиш, колкото искаш.

 

Във времена, когато хората масово се нуждаят от здрав сън, обещанието за качествен сън може да ги накара да пренебрегнат предпазливостта. За разлика от хапчетата мелатонин, които се абсорбират и изчезват от кръвта преди нощта да е свършила, SprayableSleep (спрей, който те кара да заспиш)те поддържа заспал през нощта, като хормонът постепенно се абсорбира през кожата и кръвта. Според проучвания за добавките мелатонин, е видно, че някои хора заспиват по-бързо, но не е доказано, че се увеличава общото време или качеството на съня. И, разбира се, както при повечето неща, продавани като добавки, ефектите от дългосрочната употреба са неизвестни.

 

Ясно е обаче, че хаотичната употребата на добавки може да бъде опасна. Мелатонинът е от решаващо значение за функционирането на най-фино настроените апарати в тялото. Важното е човек да бъде информиран. Много хора изглежда се занимават с безкрайната борба между събуждането и заспиването, като използват различни продукти, за да маскират и управляват лошите навици на съня, и в крайна сметка просто се нуждаят от повече и повече медикаменти. Кофеин, след което мелатонин. Или алкохол, който само се бърка с нашите физиологични ритми.

 

Е, как може да се спре този цикъл? Факторите, които са извън нас – работата, семейството и замърсяването - могат да направят това трудно. Но когато е възможно, ето няколко прости идеи, които много специалисти препоръчват. Опитайте се да запазите донякъде редовен режим за лягане и събуждане, дори и в почивните дни. Поддържайте умерена употреба на кофеин, дори ако не чувствате, че нощното кафе ви действа. Същото важи и за алкохола. Не забравяйте, че дори и в нощен режим, телефонът излъчва светлина, която влияе на мозъка ви. По-добре прочетете истинска книга от хартия.

 

 

Назад към всички статии