ТОП ОФЕРТА | -70% МАТРАК AIR BALANCE SPRING
дни
:
часа
:
мин.
:
сек.
ПОРЪЧАЙ ТУК НА ЦЕНА ОТ 221,10 лв

КАК ДА СПИМ - ЧАСТ II

04/08/2017
КАК ДА СПИМ - ЧАСТ II

Можеш ли да се научиш да се нуждаеш от по-малко сън?
Като експеримент за участието си в гимназиално научно изложение през 1964 г. 17-годишно момче от Сан Диего, останало будно в продължение на 264 часа. Това се равнява на 11 дни. От 1964 г. насам стандартите за безопасност на науката доста са се променили.

 

Въпросът е: колко хора биха могли да постигнат нещо близко до това, без да умрат. Учените казват, че когато животните непрекъснато са лишени от сън, те ще страдат от сериозни биологични последици.

 

Смъртта е едно от тези последствия. Малък брой хора, които съставляват може би 1% от населението, изглежда се чувстват чудесно само с четири или пет часа сън на нощ. Има хора, които всъщност могат да понесат липсата на сън по-добре от другите. Това твърдение се потвърждава от проучванията на участниците в трансокеанските ветроходни състезания, които не им позволяват лукса от дълги блокове сън. Победители стават най-често участниците, които спят най-малко, често в няколко кратки периода.

 

 

Идеята за спане на кратки периоди се е разпространила от началото на тези състезания през 60-те години на миналия век. Днес малка глобална общност от хора практикува "полифазен сън", въз основа на идеята, че като разделите съня си на сегменти, можете да се наспите за по-малко време.

 

Макар че е възможно да се научим да спим на няколко периода, вместо в един цял блок през нощта, все пак не изглежда възможно да се научим да свикнем с по-малко сън за един 24-часов цикъл. Дори и за този 1% хора, които могат да оцелеят с по-малко сън и съзнанието им да функционира добре, все още не се знае как тази практика може да повлияе на метаболизма, настроението им и безброй други фактори. Може да се чувстваш щастлива, но съзнанието ти да не е в добра форма. Или съзнателно да си ок, но да си неприятна за околните, заради твоята прекалена изнервеност или хиперактивност.

 

 

По времето на гимназиалния експеримент, за който споменахме, американската армия се интересувала сериозно от изследвания, свързани с лишаването от сън - могат ли войниците да бъдат обучени да участват в продължителна война с много малко сън? Оригиналните изследвания твърдели по-скоро "да". Но когато военните изследвали войници в лаборатория, за да се уверят, че ще останат будни, резултатът бил несполучлив. Липсата се натрупвала с всяка нощ на недостатъчен сън. Колкото по-малко спели войниците, толкова повече нужда от сън имали на следващия ден. Но те самите не можели да кажат, че усещат дефицит. Напротив, те настоявали, че са добре, но изобщо не се представяли според очакванията, а несъответствието е било огромно. Това откритие е било повтаряно многократно през следващите десетилетия, въпреки че много професии продължават да насърчават и аплодират лишаването от сън. В едно проучване изследователите държали хората да спят по-малко от необходимото, като им позволили само шест часа сън всяка нощ и наблюдавали как ефективността им на когнитивните тестове спада. Основното заключение е, че през цялото време на изследването участниците смятали, че функционират отлично. Ефективните навици на спане, както и много други неща, изглежда идват от самосъзнанието.

Назад към всички статии