ТОП ОФЕРТА | -70% МАТРАК AIR BALANCE SPRING
дни
:
часа
:
мин.
:
сек.
ПОРЪЧАЙ ТУК НА ЦЕНА ОТ 221,10 лв

КАЧЕСТВЕНАТА ПОЧИВКА И ПРОФЕСИИТЕ

25/07/2019
КАЧЕСТВЕНАТА ПОЧИВКА И ПРОФЕСИИТЕ

Някои хора сънуват, че правят велики неща, а други са будни и ги случват. Това мотивационно изречение отразява широко разпространената представа, че упоритата работа, дори когато трябва да жертваш добрия сън, е добродетел, към който всички ние трябва да се стремим. В действителност сънят е от жизненоважно значение за нашето благосъстояние. Многобройни проучвания показват, че добре отпочиналите са също най-щастливите и най-продуктивните хора сред нас.

 

Решихме да проучим, кои групи работещи хора получават най-много и най-малко сън. След това се запознахме по-задълбочено, сравнявайки нашите открития с това, което споделят работещите за тяхното настроение, проучвайки навиците на съня на активни мъже и жени, и гледайки кои професии най-често приемат лекарства за сън. Ето какво открихме.

 

Кои професии се лишават най-много от сън?

 

Според данните, повечето възрастни имат нужда от 7-9 часа сън на вечер. По-специално, хората между 18 и 64 години се нуждаят от седем до девет часа сън. По-възрастните хора (65+) могат да се справят с един час по-малко – 7-8 часа сън всяка нощ.

 

Колко сън получават повечето хора? Отговорът е по-малко от посоченото горе, особено за тези, работещи в сфери, където се налага да разделят времето си между изпълнението на изискванията в конкретната индустрия и извършването на много други неща, които правят живота у дома продуктивен и, надяваме се, приятен.

 

Кой спи най-малко? Нашият анализ показва, че няколко различни професии, включително пожарникари, медицински сестри и миньори, получават по-малко от препоръчителния минимум от седем часа сън за 24-часов период. Съществува само 18-минутна разлика в съня между тези професии, които спят най-много и тези най-малко. Както може да се очаква, има професии, които понякога изискват работещите да бъдат на разположение през всички часове на деня и нощта.

 

Иронията е, че много от тези трудоемки позиции, като пожарогасене и медицина, също изпълняват важни задължения, свързани със спасяването на човешки животи. Все пак, нарушеният сън понякога е неизбежен, което може да бъде също толкова лошо за здравето ви, колкото и да не спите изобщо.

 

Работи здраво, спи здраво! 

 

Широко известно е, че ангажирането с физическа активност насърчава добрия сън. Ето защо много хора, които имат проблеми със спането,  биват съветвани да включат упражнения към ежедневните си грижи за здравето, или да увеличат количеството физическа активност, която вече практикуват. Тогава има логика, че от онези професии, които разгледахме, тези, които включват физическа активност, са склонни да получават най-много часове сън. 

 

Сред най-дълго спящите са тези, които извършват селскостопански, строителни и надземни дейности, които обикновено изискват физически труд.

 

Други хора, които са склонни да спят добре, включват учени, като физици и библиотекари, както и хора в индустрии, които работят по график от 9 до 5, като търговски представители, механици, работници в областта на медиите и комуникационното оборудване. Открихме само малка разлика в средното време на съня на тези професии, която варира от максимум 7 часа и 27 минути до минимум 7 часа и 16 минути.

 

 

Не пренебрегвай този кариерен съвет

 

Младите хора, които обмислят професията, която искат да работят, може да пожелаят да разгледат не само длъжностното описание, но и потенциала за качество на съня. Образованието, продажбите и приготвянето и сервирането на храна се свързват с работещите, които спят най-дълго време, докато транспорта, услугите за сигурност и здравните грижи изглежда съответстват на най-малкия брой часове сън.

 

Въпреки това, много фактори на работното място трябва да бъдат взети предвид, когато става въпрос за цялостно качество на съня. Например, само да имаш автономия на работното място (т.е. да можеш да взимаш решения за това, как ще се свърши работата) е доказано, че влияе на съня по позитивен начин. Това предполага, че когато нашите умове са активно ангажирани през деня, ние можем да имаме по-дълбок и по-възстановителен сън през нощта.

 

Полът и количеството сън

 

Кой спи по-добре? Мъжете, или жените? Отговорът на този въпрос не е толкова ясен, колкото ни се иска. Изследователите знаят, че мъжете и жените спят по различен начин. Твърди се, че жените се нуждаят от средно 20 минути повече сън на нощ от мъжете, защото използват мозъците си повече през деня, за да правят няколко неща едновременно.

 

Данните показват, че за жените работата в областта на правото води средно до около 6 часа и 26 минути сън на нощ. Като се има предвид, че специалистите по съня препоръчват на зрелите хора да получават най-малко 7 часа сън на нощ, тази статистика със сигурност е причина за безпокойство.

 

Да бъдеш жена градинар, обаче, е супер за съня. Тази група работещи получава средно около 7 часа и 41 минути сън на нощ. В допълнение към физическите упражнения, които получават по време на работния си ден, те също са на открито и на естествена слънчева светлина, което влияе положително върху качеството на съня. А мъжете професионалисти в здравеопазването (работещи на закрито и при изкуствена светлина) най-малко спят. Мъжете, които работят като селскостопански работници, спят най-много, като отново посочват ползите от правенето на нещо, което е едновременно физическо и се случва на слънце.

 

Помощ за съня

 

Работещите в някои от професиите, които разгледахме, бяха особено склонни да приемат медикаменти за сън няколко пъти на седмица. Медицинските сестри и професионалистите в областта на психичното здраве са сред онези, които са в началото на този списък, може би защото грижите за другите редовно ги държат будни през нощта.

 

Алтернатива на приемането на помощни средства за сън е да се направят промени в начина на живот, които включват увеличаване на упражненията и, например, използването на всичките пет сетива, за да се създаде среда, която благоприятства спането.

 

Въздействие върху психичното здраве

 

Работещите в области, които са склонни да получават най-малко сън, често изразяват чувства, свързани с тъга, депресия и тревожност. Пожарникарите заявяват, че усещат „безнадеждност“, а медицинските сестри и професионалистите в областта на психичното здраве казват, че са „толкова тъжни“, че нищо не ги окуражава. 

 

Може ли липсата на сън да повлияе на настроенията на тези хора? Вероятно. Лошият сън е свързан с всичко - от раздразнителност до депресия. В същото време е важно да се отбележи, че корелацията не означава непременно причинно-следствена връзка. С други думи, възможно е тези хора да спят лошо поради лошите си емоционални състояния, или по някаква друга причина.

 

Независимо от сферата, в която се намираш, едно е ясно: заспиването, спането и достатъчното количество сън са от решаващо значение за цялостното ти физическо и емоционално здраве.

Назад към всички статии