ТОП ОФЕРТА | -70% МАТРАК AIR BALANCE SPRING
дни
:
часа
:
мин.
:
сек.
ПОРЪЧАЙ ТУК НА ЦЕНА ОТ 221,10 лв

ДРЯМКА ИЛИ МЕДИТАЦИЯ - КОЕ ТЕ ПРАВИ ПО-СВЕЖ?

06/03/2018
ДРЯМКА ИЛИ МЕДИТАЦИЯ - КОЕ ТЕ ПРАВИ ПО-СВЕЖ?

Съвсем нормално е да чувстваш липса на енергия към средата на следобеда. Най-често това е заради биологичния ни часовник - обикновено се чувстваме отпаднали около осем часа след събуждане. Това означава, че ако се събудиш в 7:00, към 15:00 ч. би трябвало да почувстваш енергиен спад. За много хора това прави следобедите най-доброто време за дрямка. Други обаче разчитат на медитацията, за да им даде енергийния тласък, от който имат нужда, за да преодолеят въпросния срив.

 

В нашия забързан свят става все по-очевидно, че изключването е не само полезно, но и съществено. Не само може да помогне на психическото здраве, физическото здраве и настроението, но всъщност може и да подобри производителността и качеството на работата. Независимо дали става дума за дрямка или медитация, никога не се чувствай виновна, че трябва да си вземеш почивка, за да се освежиш и да се съживиш. Това не е загуба на време, и всъщност може да подобри ефективността и да ти помогне да постигнеш повече през деня.

 

Медитацията може да има подобно благотворно здравословно усещане като следобедния сън. И двата метода имат огромно и добре документирано положително въздействие върху производителността, нивото на стрес и настроението. Но когато става дума за действителна когнитивна функция, или за сериозна липса на сън, само кратките дремки могат да решат проблема. Така че нещото, върху което трябва да се фокусираш, е причината, поради която се чувстваш отпаднала - биологичният ритъм ли е, или истинска липса на качествен сън?

 

Така че, кое от двете е по-добро – традиционната следобедна дрямка, или медитация? В тази статия сравняваме предимствата и недостатъците на двете опции, за да ти помогнем да вземеш информирано решение.

 

 

Следобедна дрямка

 

Дремките са популярен начин да се победи сънливостта през деня, но не всички дремки са еднакви. Някои казват, че 20 минути е достатъчно време, за да се освежиш, като същевременно да сведеш до минимум сънливостта, но по-дългият сън и БДО сънят могат също да бъдат полезни, за сънуването, да се достигне несъзнателната част, и да се организират мислите. Ето предимствата и недостатъците на следобедната дрямка:

 

Предимства

 

Някои твърдят, че единственият реален начин да се задоволи сънливостта е с истински сън. Ако имаш голям апетит за сън, вероятно е причинен от сериозно лишаване, и медитацията едва ли ще помогне. Освен това, ако легнеш със затворени очи, това може всъщност да се превърне неволно в дрямка.

 

Подремването повишава производителността и бдителността, както непосредствено след събуждане, така и в продължение на няколко часа, което го прави полезно за професионалната и личната производителност.

 

Дремките също имат доказано положително въздействие върху серотонина (хормона на щастието) и кортизола (хормон, засягащ стреса), което означава, че те имат положително въздействие върху настроението.

 

Съществуват многобройни предимства от подремването за физическото здраве на организма, като например засилване на имунната система и понижаване на кръвното налягане.

 

 

Недостатъци

 

Сънливостта след дрямка може да бъде огромна пречка за повишаването на енергията. Случва се, когато дрямката е по-дълга, но може да се случи и след по-кратък период, "идеалните" двадесет минути сън. Ако имаш нещо важно, за което трябва да си будна, една дрямка преди това може да не си струва риска.

 

Дремките също могат да предизвикат проблеми със съня през нощта, като например безсъние, тъй като нарушават цикъла на заспиване/събуждане. Те също така могат да намалят качеството на нощния сън, като удължат дневната сънливост и се увеличи нуждата от повече дремки.

 

 

Медитация

 

Има много различни видове медитация, но всички се свеждат до един основен принцип - отпускане на ума и опитване да се съсредоточиш върху дишането. Медитацията е начин да упражниш подсъзнанието, да тренираш концентрацията, и да намалиш тревогите. Въпреки, че това не е толкова добра почивка, колкото една дрямка, медитацията е друг валиден начин за освежаване и съживяване, и навикът да го правиш има множество предимства, както за настроението, така и за производителността. Ето и предимствата и недостатъците на медитацията:

 

Предимства

 

Много хора, които отскоро медитират, казват, че се нуждаят от по-малко сън и имат повишена енергия. Това означава, че медитиращите са по-малко склонни да почувстват отпадналост към 15:00 ч.

 

Медитацията може да допринесе за цялостно стимулиране на настроението, което означава, че раздразнителността или депресията, причинени от липсата на сън, намаляват. Всъщност медитацията често се предписва на хора, които страдат от проблеми с психичното здраве, като депресия или тревожност.

 

Има много различни видове медитация. Човек може просто да седи и да се съсредоточи върху дъха си, или да опита водена медитация, съобразена със собствените си нужди. Можеш да намериш такива за концентрация, повишаване на доверието, понижаване на нивото на тревожност и много други. За разлика от дрямката, медитацията може да бъде насочена към конкретно нещо.

 

 Липсата на сън също е често срещана причина за следобедна умора. И една от главните причини за липса на добро качество на сън е стресът. Докато дремките могат да намалят стреса и да повишат настроението, нощният режим на сън може да бъде неблагоприятно повлиян от допълнителния сън през деня. Медитацията обаче може да намали стреса, да увеличи нивата на мелатонин, и по този начин да спомогне за по-добро качество на съня през нощта, което означава, че ще се почувстваш по-малко уморена както днес, така и утре.

 

Медитацията действа благоприятно и на физическото здраве, особено на сърдечно-съдовата и имунната система. Може също така да намали възпалението и болката.

 

Медитацията притежава много от предимствата, стимулиращи мозъка, като дремките: увеличаване на фокуса и обхвата на вниманието, подобряване на творческото мислене, повишаване на паметта и насърчаване на способността за правене на няколко неща едновременно.

 

 

Недостатъци

 

Една единствена сесия медитация няма доказан ефект. Натрупаният ефект от всекидневната практика е този, който влияе на енергията и настроението. Обикновено отнема поне четири последователни сесии медитация по двадесет минути, за да забележиш някаква разлика.

 

Медитацията със сигурност не може да бъде заместител на съня, и приемайки я по този начин може да бъде доста опасно. Сънят е абсолютно важен фактор за цялостното физическо и психическо здраве, и неговото значение е съществено.

 

Понякога медитацията може да увеличи тревожността, особено за начинаещите. Неподвижното седене и опитите да се изчисти ума могат да доведат до много неща, с които нямаме желание да се занимаваме. Въпреки това, с течение на времето тази тревожност ще намалее, докато се опитваш да се справиш с нея, и след известно време медитиране общото ниво на тревожност ще се подобри.

 

Обобщение

 

Съзнателната и несъзнателната почивка на мозъка имат ясни предимства по отношение на психическото освежаване, работата и настроението. Основната разлика между подремването и медитацията е осъзнаването. По-скоро е лично предпочитание, кое от двете изглежда по-подходящо и има по-положителен ефект. Като цяло, и двата метода са чудесни и здравословни начини да си починеш, да опресниш мозъка и да увеличиш енергията.

Назад към всички статии