ЗАЩО СПАЛНЯТА ТИ МОЖЕ ДА Е ПРИЧИНА ЗА ТВОИТЕ АЛЕРГИИ

03/02/2021 Всички, Други
ЗАЩО СПАЛНЯТА ТИ МОЖЕ ДА Е ПРИЧИНА ЗА ТВОИТЕ АЛЕРГИИ

Събуждаш се сутрин със сърбеж в очите, хрема и мрачно усещане. На какво може да се дължи това? Може би си прекарала част от деня, изложена на цветен прашец или просто „нещо във въздуха“. Или пък, може би това е от твоето легло.

 

Ние мислим за нашите спални като храмове, далече от външния свят. Онези от нас с алергии жадуват за това убежище още повече - със спуснати прозорци и включени пречистватели на въздуха, ние имаме пълен контрол върху това, на което сме изложени. И все пак много от нас пренебрегват това общо място за съхранение на акари и други неприятни, предизвикващи алергии вещества.

 

Може ли твоето легло или възглавници да са източникът на алергиите ти? Нека разгледаме по-отблизо.

 

Колко често хората имат алергични реакции към собствените си спални? По-често, отколкото бихме си помислили. Проучванията разкриват, че:

 

  • Над половината от хората, които имат алергии, когато са на закрито, имат най-тежките симптоми след прекарване на време в спалните си
  • По-голямата част от тези хора реагират на акари, най-често срещаният алерген на закрито

 

Тези цифри могат да бъдат шокиращи, но има причина, поради която толкова много хора страдат от алергии в спалнята и това не са само навиците за почистване. Дори ако редовно почистваш с прахосмукачка спалнята си, почистваш филтъра на климатика и сменяш чаршафите си, праховите акари могат да намерят опора в матраците и възглавниците.

 

Прахови акари

 

Какво точно представляват акарите?

 

За разлика от дървениците и хлебарките, тези насекомоподобни вредители са невидими с просто око. Микроскопичните акари процъфтяват в райони с умерена до висока влажност. Те се хранят с човешки кожни клетки, така че зоните с голям трафик като вашето легло и диван създават уютен дом.

 

Въпреки че някои уебсайтове настояват, че акарите могат да удвоят теглото на възглавницата или матрака ви, няма доказателства за тези твърдения. Това обаче не означава, че тези гадини са безвредни!

 

Признаците на алергия към прахови акари включват:

  • Запушен нос
  • Кихане
  • Сърбеж в очите и носа
  • Възпалено гърло и кашлица
  • Дразнене по кожата

 

Твоите симптоми могат да бъдат по-лоши, ако имаш астма или други проблеми със здравето на дихателните пътища.

 

Други алергени

Праховите акари не са единственият възможен виновник за нощните атаки на алергия. Твоят матрак може да бъде и място за съхранение на:

  • Мухъл
  • Мъртви клетки от домашни любимци

 

Как работи? В много случаи има достатъчно място между влакната на матрака и възглавницата, за да могат малки вредители и микроскопични частици да се вкоренят и да се развиват. Във влажна среда или спални с прилежащи бани, плесента и мухълът изострят ситуацията.

 

И разбира се, няма лесен начин да почистиш вътрешността на матрака си. И така, какво можеш да направиш? Едно от решенията е да защитиш спалното си легло от алергени възможно най-добре.

 

Стъпки за борба с алергените в спалнята

 

Наличието на чиста среда за сън е важна стъпка към по-добрия сън. Ключът към премахването на праховите акари и други алергени са елиминирането и профилактиката. Първо, почисти старателно средата в спалнята си. Това означава:

  • Прахосмукачка и почистване на всички повърхности
  • Измиване на пода за отстраняване на прах
  • Пране на завеси, килими и текстил
  • Почистване на матрака с пара
  • Измиване или подмяна на възглавници
  • Подмяна на филтрите в климатика или пречиствателя на въздух

Не забравяй да носиш маска, ако смяташ, че имаш чувствителност към тези алергени. Ще ги разбъркаш, преди да се отървеш от тях. Ако е необходимо, накарай някой друг да почисти стаята.

 

 

Ние препоръчваме следните практики, за да запазиш спалнята си без алергени:

 

Премахни влагата

Влагата от околната среда може да позволи развитието на мухъл и плесен. Освен това, праховите акари се нуждаят от влажен въздух, за да оцелеят. Тези същества не пият вода, а по-скоро я абсорбират от атмосферата. Те не могат да оцелеят в сухи райони или в помещения, оборудвани с ефективни влагоуловители.

 

Използвай въздушен филтър

Въздушният филтър HEPA може да помогне за улавяне на често срещани битови алергени. Ако проблемни частици циркулират във въздуха, висококачествен филтър може да намали тежестта на симптомите.

 

Сменяй спалното бельо седмично

Не давай шанс на акарите да живеят в леглото ти. Много хора с алергии чакат 2-3 седмици, за да сменят спалното си бельо или перат при температура под 40 градуса. Ако се опитваш да избягваш алергени, трябва да се миеш по-редовно и с много гореща вода

 

Дръж домашния любимец извън леглото си

Колкото и да обичаш да се гушкаш с косматия си приятел, пърхотът от домашните любимци е основен източник на алергии. Ако вашите са сериозни, може да искаш да насърчиш домашния си любимец да спи в друга стая.

 

Използвай калъфи с цип

Ако в твоя матрак или възглавница има акари от прах, калъфът с цип може да ги хване там. Ако няма такива, калъфът с цип ще ги предпази от вредители.

 

Елиминирай текстила

Има ли килими в твоята стая? За праховите акари това е само малък скок от пода до леглото ти. Премахни подовите настилки и избери синтетични завеси, които са по-малко гостоприемни за прах и акари.

 

Сменяйте редовно възглавниците

Използваш ли същите възглавници от студентските си години? Освен ако все още не си в университета, вероятно се нуждаеш от подмяна. Ние се потим на възглавниците си. Ето защо те трябва да се сменят на всеки 1-2 години.

 

Ако следваш тези стъпки, значително ще намалиш присъствието на алергени в спалнята си. Разбира се, поддържането на подобен протокол в други стаи на къщата може да помогне да подкрепите усилията си за по-добър сън.

Назад към всички статии