ЗАЩО ДА СМЕНЯШ МАТРАКА СИ НА ВСЕКИ ОТ 5 ДО 7 ГОДИНИ?

27/02/2017 Всички, Други
ЗАЩО ДА СМЕНЯШ МАТРАКА СИ НА ВСЕКИ ОТ 5 ДО 7 ГОДИНИ?

Ако си направиш една проста сметка, лесно ще стигнеш до извода, че хората прекарват около една трета от живота си, спейки на своя матрак. Ето защо той играе важна роля за нашето здраве и пълноценен живот, да не говорим за ежедневните нива на енергия, концентрация и настроение. Сигурно вече забрави, кога купи сегашния си матрак, но TED ще ти помогне да откриеш признаците, че матракът ти е вече за смяна. Според много специалисти е препоръчително матрака да се сменя на всеки 5-7 години, защото през това време той загубва много от първоначалните си качества и комфорт. Ето някои от нещата, които трябва да имаш предвид:

 

1.Започваш да получаваш болки във врата или гърба след като станеш от леглото

 

Ако това ти звучи познато, то матракът е причината за това. Ако не обърнеш внимание на този проблем, старият ти матрак може да ти причини сериозни здравословни проблеми.

 

2.Събуждаш се схваната

 

Причините са, че тялото ти е било подкрепено от само част от твоя матрак, като другите му части може да са хлътнали или увиснали.

 

 

3.Провери състоянието на твоя матрак

 

Ако матракът изглежда много стар, трябва да се подмени с нов. Освен това, ако откриеш че на места е издънен или износен, тогава имаш още по-сериозни причини да смениш матрака си.

 

4.Твоят начин на живот също “крещи” за нов матрак

 

Понякога дори начина ти на живот може да те накара да си купиш чисто нов матрак. Причините са, че прекарваш много повече време на него – освен че спиш, също така седиш, четеш книга или работиш на лаптопа си.

 

5.Промените в тялото ти изискват смяна на матрака

 

Нашето тяло се променя с времето, което от своя страна се отразява и на продължителността на живота на матрака. Качването и свалянето на килограми влияе на матрака. Бременността също променя напрежението, което матракът поема, или когато децата скачат върху него. Често начинът, по който тялото ни се държи, ни казва, че трябва да вземем нов матрак.

 

6.Провери колко удобен е твоя матрак

 

Много е важно да се събуждаш свежа и отпочинала. Дори и да не намираш никакви сериозни признаци, които да казват, че е време да смениш матрака си, ще бъдеш супер изненадана, колко добре ще се почувстваш, след като си вземеш нов.

 

7.Провери на колко години е

 

Кога беше последният път, когато си сменяла матрака? Преди повече от 10 години ли е било? Ако отговорът е да, тогава направи нещо по този въпрос.

 

8.Чувстваш се по-комфортно на чужди матраци

 

Ако се случи да спиш на леглото на твоите родители или приятели, и установиш, че техните матраци са по-удобни от твоя, тогава знаеш, че нещо не е наред и е време да се замениш своя.

 

9.Матракът скърца

 

Скърцането и шумът, идващи от твоя матрак, са неговите лични самопризнания, че вече е стар и негоден за употреба.

 

10.Започваш да усещаш пружините

 

Много ясен знак, който казва, че матракът е счупен или се разпада, и се нуждае от подмяна е, когато усещаш тези пружини по тялото си.

 

11.Събуждаш се посред нощ

 

Още един знак, че е време да смениш матрака е, когато започнеш да се будиш посред нощ. Вече се чувстваш неудобно и не можеш да се наспиш пълноценно.

 

12.Забелязва се издънване в средата на матрака

 

Ако забележиш някоя част от матрака, която е износена, счупена или има издънване в средата на матрака, тогава знаеш, че трябва да се смени. Новият матрак ще гарантира твоя комфортен сън през цялата нощ.

 

И не на последно място- хигиената! Материалите стареят, с годините и отделянето на телесна течност всяка нощ, се натрупват прах, акари и различни микроорганизми, които правят средата за сън замърсена и нездравословна. Колкото и редовно да изпираш спалните комплекти, най- сигурният начин да имаш наистина чисто легло, е да сменяш матрака си на средно 5 до 7 години.

 

 

Назад към всички статии