СЪВЕТИ ЗА ПО-ДОБЪР СЪН ПО ВРЕМЕ НА ФИНАНСОВ СТРЕС

22/04/2021 Всички, Други
СЪВЕТИ ЗА ПО-ДОБЪР СЪН ПО ВРЕМЕ НА ФИНАНСОВ СТРЕС

Трудно се заспива, когато човек има проблеми. И с всичките финансови притеснения в момента е истинско предизвикателство, да се справиш с шума в главата си. Освен че финансовите проблеми са стресиращи за мислене през деня, те също могат да нахлуят във твоята нощна рутина, да влошат качествения сън и дори да го направят невъзможен. По-долу имаме няколко съвета за по-добър сън по време на финансовия стрес, през който минаваш.

 

Отвори очите си за финансовия стрес

 

В опит да открие положителни и отрицателни фактори, които оказват влияние върху съня, проучване за състоянието на съня задава на хората въпроси, свързани с ежедневния им живот и средата по време на сън. То установява, че повече от половината (60%) от хората, които считат, че не спят добре, живеят от заплата до заплата и трима от четирима (75%) са загрижени за собственото си финансово бъдеще.

 

Финансовото състояние играе огромна роля за това как виждаме и чувстваме себе си, а 2020 г. разтресе финансовата стабилност на всички.

 

Печеля ли достатъчно пари? Спестявам ли достатъчно пари? Как ще платя тази сметка? Имам ли достатъчно, за да издържам семейството си? Това са въпросите, които може би те държат будна през нощта и сега се засилват заради пандемията от COVID-19.

 

Пандемията създаде среда на несигурност и нестабилност. Цялата тази промяна и нестабилност създават непосредствени грижи, като например как да осигуриш себе си и семейството си, но също така и дългосрочни притеснения относно бъдещето.

 

С всичко, което се случва, не е чудно, че заспиването е станало много по-предизвикателно, но има няколко съвета, които могат да ти върнат сладкия дълбок сън:

 

 

Спи сега, притеснявай се после

 

Целта не е директно да игнорираш финансите си, а да отделиш време да помислиш за тях, за да не се появяват преди лягане и в кошмарите ти. Това, което ти предлагаме, е да си определиш час от деня или седмицата за справяне с финансови проблеми. По-лесно е да се справиш с проблемите на малки стъпки, а избягването на проблема само кара този мъгляв облак от притеснения да расте. Вместо това се концентрирай върху усилията си да решиш проблемите с парите във времето, което си отделила, и след това излез от този цикъл на притеснение. Справянето с твоите терзания по време на цикъла за разрешаване на проблеми ти помага да сведеш до минимум прекъсванията по време на твоя цикъл на сън.

 

Тренирай

 

Всички знаем физическите ползи от упражненията, но не забравяй и за предимствата да пребориш стреса. Когато тренираш, мозъкът ти активира невротрансмитери, наречени ендорфини. Ендорфините са отговорни за усещането на щастие и удоволствие. А хубавите емоции помагат в процеса на заспиване. Упражненията са като приспивна песен за твоето тяло и само 30 минути на ден могат да те подготвят за добра нощна почивка.

 

Подобри ритуала си преди лягане

 

Не можеш просто да се гмурнеш директно в съня. Трябва да се настроиш за това. Ние ти предлагаме да си изградиш ритуал преди лягане в края на деня, за да подготвиш тялото и ума си за сън. Няколко прости дейности преди лягане, които можеш да добавиш към рутината си, са да изключиш устройствата си, да се потопиш в тъмнина със затъмнени завеси, или да се насладиш на приятна, релаксираща напитка като чай от лайка.

 

 

Намери финансова помощ

 

Въпреки че сънят помага да се стопят всичките ти неприятности, финансовите притеснения ще останат, когато се събудиш. Ако имаш затруднения, има редица организации за кредитно консултиране, които могат да ти помогнат да се върнеш обратно в релсите. Има и организации с нестопанска цел за финансово консултиране, които ще ти помогнат да управляваш финансите си безплатно. Можеш да проведеш онлайн чат или да говориш директно по телефона с финансов съветник. По време на пандемията те съветват хората за спешни плащания с кредитни карти и управление на ипотеки, като същевременно предоставят ресурси за спешна финансова помощ за COVID-19.

 

Финансовият стрес те натоварва, оставяйки неспокойни нощи и още повече стрес след себе си. Но ключът към затварянето на очите е да държиш очите си отворени. Определи си време за справяне с финансовия стрес, създай си по-добра рутина на съня и потърси финансова помощ, ако е необходимо, за да се върнеш към спокойния сън.

Назад към всички статии