НАЙ-ЧЕСТИТЕ СИМПТОМИ ПРИ НЕДОСТИГ НА СЪН, ЧАСТ II

13/08/2018 Всички, Други
НАЙ-ЧЕСТИТЕ СИМПТОМИ ПРИ НЕДОСТИГ НА СЪН, ЧАСТ II

Продължение от Част I

 

Затруднена концентрация и нарушена работа

 

Твоята способност да бъдеш концентрирана към заобикалящата среда изисква мозъкът ти да е отпочинал. Когато сме лишени от сън, ние неизбежно развиваме слабо нарушение на способността ни да се концентрираме. Това може да е доста коварно, до такава степен, че хората, които са хронично лишени от сън, започват да не могат да разпознават до каква степен се е влошило. Намалената бдителност може да доведе до грешки, злополуки и понижена производителност.

 

Изследванията показват, че хроничният недостиг на сън води до натрупани дефицити в нашата производителност. Например, при тези хора, които спят по-малко от 7 часа на вечер, уврежданията в техните когнитивни процеси се натрупват до нива, сравними с тези, които са напълно лишени от сън за една, или дори две нощи. Това увреждане е подобно на това, което настъпва при алкохолна интоксикация. Това може да доведе до намалено време за реакция и да доведе до повишен риск от автомобилни катастрофи. Това също така влошава работата и може да доведе до грешки. Липсата на сън при лекуващите лекари е основна причина за медицинските грешки.

 

Съществуват някои индивидуални различия във въздействията на лишаването от сън, а прагът за нарушение може да варира. Няма обаче никакви доказателства, които да предполагат, че можеш да се адаптираш към лишаване от сън.

 

Проблеми с паметта и мисленето

 

Сънят има важно влияние върху способността ни да мислим и да обработваме спомени. Ето защо, когато не спим достатъчно, тези когнитивни способности могат да се влошат. Липсата на сън може да доведе до допълнителни проблеми с функциите на по-високо ниво, като планиране, организиране и анализиране. Най-честият симптом при недостиг на сън се отнася до проблеми с концентрацията и насочването на вниманието. Това всъщност е влошаване на нашата краткосрочна памет. Може да е следствие от намалената бдителност (не помним това, което не сме успели да регистрираме в нашия мозък), но трудността може да продължи и след това. Сънят е от съществено значение за обработката на паметта. Сънят ни помага да консолидираме събитията от деня, да затвърждаваме и да записваме критичните спомени. Изследванията показват, че той играе и ключова роля в ученето. Следователно, когато нашият сън е нарушен, тези процеси, от своя страна, се влошават. Има и други елементи на мисленето, които могат да бъдат засегнати от липсата на сън, особено тези, свързани с фронталния лоб на мозъка. Тези функции са малко по-сложни и тяхното нарушаване може да има по-сериозни последствия. Лишаването от сън може да доведе до увреждане на изпълнителната функция, което води до:

 

  • Лошо планиране
  • Увеличаване на поемането на риск
  • Дезорганизация
  • Лошо приоритизиране
  • Фокус върху краткосрочни възнаграждения
  • Лоша преценка

 

 

Дезориентация, халюцинации и параноя

 

Лишаването от сън може да доведе до някои неочаквани психични последици. Те са изненадващо чести и много приличат на другите симптоми, и са свързани със степента на лишаване от сън. Някои от обичайните психични симптоми включват дезориентация, халюцинации и параноя. Дезориентацията често е част от объркването, което се случва в състояние, наречено делириум. По принцип хората, които са дезориентирани, първо губят идея за времето (грешат деня, датата, сезона, или годината). След това дезориентираните хора могат да се объркат за мястото, като не знаят къде се намират. И вече в крайно състояние на дезориентация, някой може и да не знае кой е. Халюцинациите са често срещан признак при лишаване от сън и обикновено са визуални. С други думи, може да видиш нещо, което просто не съществува. Смята се, че около 80% от нормалните хора ще имат халюцинации, ако са лишени от сън прекалено дълго време.

 

И накрая, недостигът на сън може да доведе до друг психичен симптом: параноя. Параноята обикновено се състои във вярването, че си преследван от някакъв друг субект. Например, може да си убедена, че правителството подслушва телефона ти, за да научи твоите тайни. Едно проучване установява, че приблизително 2% от 350 души, които са били лишени от сън 112 часа, започнали да показват симптоми, подобни на остра параноидна шизофрения. Това може да доведе до неправилна диагноза.

 

За щастие тези симптоми бързо се облекчават чрез адекватна почивка.

Назад към всички статии