КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕШ ЗА НЕДОСТИГА НА СЪН

06/12/2019 Всички, Други
КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕШ ЗА НЕДОСТИГА НА СЪН

Лишаването от сън обикновено те кара да се чувстваш сънлива и по-малко концентрирана от обикновено. Но липсата на сън може също да те накара да имаш нарушена памет, свръхчувствителност към физическа болка, халюцинации и много други негативни ефекти.

 

Решението при недоспиване обикновено е доста очевидно - спи достатъчно! Когато редовно ти е трудно да заспиваш, може да се наложи да се обърнеш към лекар, който да установи причината за лишаването от сън и дори да се потърси медицинско лечение, ако е необходимо.

 

Симптоми

 

Ефектите от недостига на сън варират през целия ден. Например, твоите симптоми ще бъдат по-лоши по време, когато по принцип трябва да си заспала (например през нощта). И колкото по-дълго стоиш, когато си лишена от сън, толкова повече ще изпитваш последиците от недоспиването.

 

Най-честият симптом при недоспиване е това, което вероятно очакваш - чувство на сънливост и умора. Някои хора го описват като силно желание да заспят или чувство на изтощение.

 

Някои ефекти от лишаването от сън не си личат, че се дължат на липсата ти на сън и можеш да си караш седмици, без да осъзнаеш, че проблемите ти всъщност се дължат на недоспиването.

 

Най-честите симптоми при недостиг на сън включват:

 

  • Промени в настроението и поведението, които могат да включват избухливост, тревожност и депресия;

 

  • Трудна концентрация, което може да доведе до намалено време за реакция, нарушена работа в офиса и в училище, и повишен риск от катастрофи;

 

  • Проблеми с функции от по-високо ниво, като планиране, организация и преценка;

 

  • Психичните симптоми на лишаване от сън включват дезориентация, халюцинации и параноя;

 

  • Физически ефекти, като общ дискомфорт, болки, и стомашно-чревни симптоми, като разстроен стомах или диария;

 

  • Прекъсване на естествения поток на цикъла на съня, което може да повлияе на различни хормони, и може да доведе до безплодие.

 

  • Промените в кръвното налягане, пулса, сърдечната честота могат да повлияят на дългосрочното ти здраве;

 

  • Малко общо понижение на телесната ти температура (усещане за студ);

 

 

Причини

 

Лишаването от сън, което всъщност е по-малко, отколкото ти е необходимо, се основава на твоите индивидуални нужди. Ако имаш нужда от 9 часа сън, за да си отпочинала, може да се почувстваш лишена от сън, когато спала само 8 часа.

 

Може да имаш липса на сън за една нощ или в продължение на седмици, месеци или дори години. И колкото по-малко сън получаваш, толкова повече лишаването от сън ще ти се отрази.Например, стоенето до късно още час, за да гледаш телевизия, има по-малко въздействие от това, да спиш само четири часа.

 

Защо не спиш?

 

Може да оставаш до късно и да се събуждаш рано, за да наваксаш с всичко, което трябва да направиш. Родителите на бебета и малки деца често са лишени от сън. А хората, които трябва да се грижат за други, като болно дете или роднина с увреждания, също са предразположени към лишаване от сън.

 

Можеш също да имаш недостиг на сън поради медицинско състояние. Например, бременност и болки в стомаха, а инфекцията на горните дихателни пътища може да затрудни много съня. Някои лекарства със или без рецепта могат също да попречат на съня.

 

Тревожността, депресията и параноята затрудняват заспиването и се изострят от недостиг на сън.

 

Защо липсата на сън те афектира?

 

Сънят има ключова роля в ученето и ни помага да консолидираме събитията от деня си, затвърдявайки и записвайки критични спомени. Когато сънят се наруши, промените в мозъка могат да доведат до нарушаване на тези процеси.

 

Тялото ти функционира въз основа на 24-часов цикъл, наречен циркаден ритъм. Този ритъм координира времето за събуждане и спане, както и глад, храносмилане, телесна температура и хормонални функции през целия ден и нощ. Лишаването от сън затруднява циркадния ти ритъм да функционира оптимално, което нарушава общите функции на тялото ти.

 

 

Диагноза

 

Повечето хора имат подобни нужди от сън, които се основават на възрастта. Въпреки че има някои вариации между хората (на една и съща възраст), можеш да използваш средните изисквания за сън като насоки, за да разбереш дали си лишена от сън.

 

Средни нужди от сън, въз основа на възрастта:

 

 

  • Възрастите от 3 до 11 месеца се нуждаят от 12-16 часа сън на ден

 

  • Възрастите от 12 до 35 месеца се нуждаят от 11-14 часа сън на ден

 

  • Възрасти 3-6 години се нуждаят от 10-13 часа сън на ден

 

  • Възрастите 6-10 години се нуждаят от 9-12 часа сън на ден

 

  • Възрастите 11-18 години се нуждаят от 8-10 часа сън на ден

 

  • Възрастни над 18 години се нуждаят от 7-9 часа сън на ден

 

  • Възрастните хора се нуждаят от 7-8 часа сън на ден

 

Отвъд броя часове е важно и качеството на съня. Сънна апнея, тревожност и хронична болка могат да компрометират качеството на съня ти, дори ако лежиш в леглото за "правилния" брой часове всяка вечер.

 

Медицинска оценка

 

Ако не си сигурна, дали страдаш от последиците от недостига на сън, добре е да потърсиш професионална помощ. Твоят лекар може да идентифицира някои ефекти от лишаването от сън, въз основа на физически преглед и диагностично изследване.

 

Общите признаци на лишаване от сън включват:

 

  • Птоза (увиснали клепачи)

 

  • Мудни роговични рефлекси (рефлекс на мигане)

 

  • Хиперактивни рефлекси на сухожилията (остри рефлекси, когато лекарят проверява рефлексите на коляното, глезена или лакътя)

 

Твоят лекар също ще те попита, колко бързо заспиваш, след като легнеш в леглото. Ако си лишена от сън, ще заспиш почти веднага, след като положиш главата си на възглавницата. Това се описва като кратка латентност на съня. Твоята латентност на съня може да бъде измерена с конкретно изследване.

 

Лечение

 

Повечето физически странични ефекти от липсата на сън са относително незначителни и, за щастие, лесно обратими.

 

След като се наспиш добре, или си дремнеш достатъчно, може да се почувстваш по-добре само след ден или два, ако си била лишена от сън за няколко дни. Повечето хора се нуждаят от малко повече време, за да се възстановят от лишаване от сън, продължило седмици или повече.

 

Въпреки че можеш да наваксаш дълга нужда от сън, не е добра идея да имаш такъв навик, защото това може да повлияе на твоето здраве.

 

Ако имаш медицински проблем, като болка или кашлица, твоят лекар може да ти даде рецепта, която да ти помогне да облекчиш медицинския си проблем, така че да можеш да спиш.

Назад към всички статии