КАК ДА СЕ ПРЕБОРЯ С БЕЗСЪНИЕТО, ПРИЧИНЕНО ОТ КОРОНАВИРУС

03/12/2020 Всички, Други
КАК ДА СЕ ПРЕБОРЯ С БЕЗСЪНИЕТО, ПРИЧИНЕНО ОТ КОРОНАВИРУС

Възможно е първите няколко пъти, в които си имала проблеми със съня по време на пандемията от коронавирус, да мислиш, че са поради липсата на активност. Забелязваш също, че при много от приятелите ти се случва същото. Оказва се, че проблемът със справянето с тревожността от коронавирус вероятно играе голяма роля при внезапното безсъние.

 

Виждат се все повече хора, притеснени, повече хора с тревожност... и повече безсъние. Разбира се, липсата на достатъчно часове в леглото също може да подхрани безпокойството, създавайки порочен кръг. Ти си в стрес, така че не можеш да заспиш, което те прави още по-стресирана. Ние ще ти дадем съвети, как да прекъснеш този цикъл още тази вечер.

 

Спри да работиш от леглото

 

Знаем, знаем… когато работиш вкъщи, леглото ти се превръща в бюро. И може би маса за вечеря и диван също. Работният ден изчезна. Вече няма граници и затова хората работят късно вечер и стоят до много късно. Но сега е по-важно от всякога да бъдеш стриктна относно това, което правиш между чаршафите.

 

Ако работиш в леглото, ще започнеш да свързваш спалнята си със стреса през деня. Използвай матрака си само за сън и ласки - изведнъж ще се превърне в едно много по-релаксиращо място.

 

 

Тренирай

 

Прекъсването на тренировките във фитнеса не носи нищо добро на съня. Правенето на 30 минути умерени аеробни упражнения ще ти помогне да спиш по-добре още същата нощ. Разходките, джогингът, или една високо интензивна HIIT тренировка на пода в хола ще ускорят сърдечния ритъм достатъчно, за да усетиш разликата. И за щастие, YouTube е изпълнен с безплатни тренировки в момента.

 

Избягвай алкохола преди лягане

 

Изпий една чаша вино с вечеря, но спри след десерта. Алкохолът пречи на способността на организма да регулира съня, според много проучвания. Може да ти се струва, че няколко питиета ти помагат да заспиш, но те намаляват качеството на съня ти като цяло, така че ще се събудиш с чувство на умора.

Освен това алкохолът е диуретик, който увеличава нуждата да ходиш често в тоалетната, и те кара да се събуждаш по-рано сутринта.

 

Пробвай приложение за релаксация

 

Понякога откриваш, че дори когато си изтощена, веднага след като изключиш светлините, съзнанието ти започва да препуска. Ако това ти звучи познато, опитай да слушаш медитация за сън, докато се отпускаш. Можеш да пробваш приложението на Крис Хемсуърт Centr, но има милион други безплатни опции за приложения и видеа в YouTube. Потърси специално медитация за mindfulness, която доказано подобрява качеството на съня. Практиката увеличава мелатонина - хормонът, който те прави сънлива.

 

Ограничи времето си пред екрани

 

Остави настрана всичко, което свети директно в очите ти за 30-60 минути преди желаното от теб време за лягане. Това включва твоя телефон, таблет, телевизор и лаптоп. Твоето тяло се нуждае от приглушена светлина, за да отделя мелатонин. Ако не можеш да прекратиш сесията си във FaceTime или Instagram, поне затъмни екрана възможно най-много, и го дръж далеч от лицето си.

 

 

Избягвай новините

 

Ако отказваш да елиминираш екраните, поне се сбогувай с новините - особено преди лягане. Да, важно е да бъдеш информирана за случващото се по света. Но придържането към новините за коронавирус, преди да заспиш, може да засили безпокойството ти. Резултатът? Въртене в леглото цяла нощ.

 

Експериментирай с това да си дадеш определен час за новини. Няколко часа преди лягане отрежи новините, за да може главата ти да се изчисти и нивата на стрес да потънат. Изненадващо е колко малко пропускаш през тези няколко кратки часа.

 

Говори с някого

 

Има огромна връзка между психичното здраве и съня. Хората се чувстват изолирани и сами и може би психичното им здраве не се справя добре и безсънието е симптом за това. Важно е да го разгледаме и да бъдем честни със себе си и да кажем: „Може би не съм толкова добре, колкото си мисля.“ Тревожността може да бъде подла - може дори да не осъзнаваш реално, че това е, което подхранва безсънието ти.

 

Ако тези съвети не помогнат за разрешаването на твоите проблеми със съня, или ако безсънието е нещо, което си имала преди и се влошава, ние ти препоръчваме да се обърнеш към медицински специалист. Твоят сън е важен за твоето цялостно здраве и за твоето психично здраве, така че да го поддържаш в отлично състояние, е задължително по време на карантината.

Назад към всички статии