KАК ДА ИЗБЕРЕМ ПРАВИЛНИЯ МАТРАК?

KАК ДА ИЗБЕРЕМ ПРАВИЛНИЯ МАТРАК?
Пълноценният нощен сън е ключът към здравословния начин на живот, тонуса, настроението и работоспособността, а матракът с топ качество играе решаваща роля за осигуряването на всичко това. Изборът на правилния артикул често пъти е затруднен от огромния набор от опции, предлагани на пазара. В тази статия ще ви предоставим някои основни съвети, от които да се възползвате, когато избирате най-подходящия за вашите нужди продукт.

Кой е правилният матрак и как да го изберем

 

Когато предприемете стъпка към такава покупка, изпробвайте на място избрания артикул. Не е достатъчно да ви допаднат само дизайнът и визията. Той трябва да бъде еднакво удобен както на тялото, така и на бюджета ви. Затова сравнете ценни и изчакайте момент на изгодна отстъпка или промоция. Ако делите леглото с партньор, препоръчително е и двамата да предвидите време за съвместен оглед преди покупката. 

 

 

По какви критерии да изберем правилния матрак

 

  • Помислете за нивото на твърдост - степента на твърдост е друг първостепенен по важност фактор, с който препоръчваме да се съобразите. Определете подходящата степен на твърдост спрямо теглото и позицията си на сън.

 

  • Обърнете внимание в каква позиция най-често спите - това е една от отправните ви точки, когато избирате правилния за вас продукт. В зависимост от това дали спите по гръб, по корем или настрани, има конкретен вид модел, който може да ви осигури правилната опора и комфорт. Например, за спящите настрани, по-мекият матрак ще бъде идеален, докато по-твърдият е препоръчителен за спящите по корем. Тези, които обичат да си отпочиват легнали по гръб, следва да се ориентират към умерено твърд модел.

 

  • Проверете материалите - матраците могат да бъдат разграничени по вид спрямо различните материали, от които са изработени:

 

    • С мемори пяна; 
    • Латекс;
    • С вътрешна пружина;
    • Хибриден. 

 

Всеки материал има свои собствени уникални свойства и характеристики, които сериозно повлияват качеството на вашия сън. Продуктите за сън от мемори пяна са известни със своите свойства за контуриране и адаптация към специфичните извивките на тяло, докато латексовите са издръжливи и предлагат отлична опора. Моделите с вътрешна пружина са идеални за тези, които предпочитат усещане за отскок на тялото вместо чувството за потъване в леглото. Хибридните, от своя страна, съчетават най-доброто и от двата свята.

 

  • Търсете правилната опора - правилният матрак трябва да осигурява адекватна опора на тялото, и в частност - на гръбначния стълб. Ако не получавате правилната опора, това може да причини схващания, болки в гърба и други неудобства. Нивото на подкрепа, от което се нуждаете, ще зависи отново най-вече от вашето тегло и позиция за сън.

 

  • Съобразете се с размера - размерът е друг важен фактор, който ще ви послужи за ориентир. Изберете правилния за вас матрак спрямо размерите на спалното ви помещение, както и спрямо това дали ще го използвате сами, или ще го делите с половинка.

 

  • Вземете под внимание цената - като мебел, която практически гарантирано ще ви служи ежедневно и продължително, спалното легло и матракът представляват сериозна инвестиция във вашия личен комфорт. Обмислете дали това е подходящият момент да отделите солидна сума за луксозен артикул, или е по-добре да се задоволите с по-базов и евтин модел.

 

  • Не игнорирайте издръжливостта - издръжливостта е друг важен момент, който не бива да пренебрегвате, когато избирате матрак. Качествените продукти имат дълъг експлоатационен срок - най-малко седем до десет години. Изберете такива, които се доставят с гаранция, защото тя ви дава представа за очакваната продължителност на живота им и възможност за замяна при евентуално възникнали проблеми.

 

В заключение, изборът на правилния матрак е от решаващо значение за добрия сън и доброто ви настроение. Като акцентирате върху основни фактори и ориентири като: вашата позиция на сън, ниво на твърдост, материали, поддръжка, размер, цена и издръжливост, вие ще вземете възможно най-информираното и правилно решение. Да изберете правилния за вашите нужди матрак е предизвикателство, но не и за тези, които пристъпват подготвени към него!

 

0 Коментара