ДЕПРЕСИЯТА И СЪНЯТ

09/03/2021 Всички, Други
ДЕПРЕСИЯТА И СЪНЯТ

Връзката между съня и депресията се среща често при много лични взаимоотношения: тя е сложна. Лошото настроение може да попречи на качеството на съня, а от своя страна тежката вечер може да затрудни справянето със задачите и изискванията на следващия ден. Кое условие предхожда другото е неясно и има възможност за промяна. Взаимовръзката между съня и настроението затруднява разбирането за причината и следствието, така че насочването и към двете области е от ключово значение за максимално подобряване.

 

Сънят и емоционалното регулиране

 

Получаването на пълноценна почивка ни помага да регулираме емоциите си. Лошият сън води до лесно възпламеняване на нашите емоции и до по-интензивни реакции към негативни ситуации. Ние по подразбиране използваме автоматично поведение, което изисква по-малко когнитивни разсъждения, които са склонни да бъдат по-егоистични и пристрастни. Лошият сън влияе негативно на вниманието и концентрацията, така че ние сме по-импулсивни и е по-малко вероятно да разберем социалните знаци, когато не сме спали достатъчно. За нас е по-трудно да сме прецизни в четенето на лица, участваме в повече конфликти, и сме по-малко съпричастни към околните. Когато не получаваме адекватен сън, нашата емоционална интелигентност страда и това оказва негативно влияние на способността ни да се разбираме добре с другите.

 

Сън, самота и социална изолация

 

Самотата и социалната изолация увеличават смъртността и като такива са важни маркери за здравето. Човек, който не спи добре, е по-малко вероятно да се ангажира с другите. Има естествен рефлекс за отдръпване и това разстояние впоследствие прави човека по-малко привлекателен за останалите, така че често те не успяват да достигнат до него. Самотата създава стрес и безпокойство, които допринасят за по-нататъшни смущения в съня. Това създава цикъл, който се засилва.

 

 

Разговор със специалист за твоето настроение

 

Депресията може да засегне милиони възрастни всяка година, а 1 на всеки 6 души ще изпитва симптоми на депресия през целия си живот. Добър индикатор, че е време да поговориш за настроението си с твоя лекар, е ако се чувстваш отпаднало, тъжно, или безнадеждно повече от две седмици и си загубила интерес към дейности, на които преди си се радвала. Специалистът ще направи подробна история на твоите смущения в настроението, включително как това е повлияло на твоята енергия, сън, апетит, самооценка, концентрация и ниво на активност.

 

Разговор с твоя лекар за съня ти

 

Проблемът със съня (както недостатъчно или твърде много от него) е признак на депресия. Ако не си доволна от съня си, сподели го с твоя лекар. Води си дневник на съня преди твоето посещение, за да имаш точна информация, която да споделиш. Нарушенията на съня те излагат на по-голям риск от промени в настроението и могат да окажат голямо влияние върху твоето благосъстояние. Намери специалист по сън, който може да ти помогне и да оцени, диагностицира и овладее тези състояния.

 

  • Обструктивната сънна апнея е състояние, при което блокираните дихателни пътища те карат да имаш проблеми с дишането. Хората с апнея са пет пъти по-склонни да развият депресия. Чести симптоми на сънна апнея са хъркане, събуждане, задъхване или задушаване, сухота в устата, дневна сънливост, промени в настроението или разбирането, сутрешно главоболие, неспокоен сън или безсъние.
  • Нарколепсията е хронично неврологично състояние, характеризиращо се с нестабилност при сън и събуждане и прекомерна сънливост през деня. Хората с нарколепсия са изложени на по-голям риск от нарушения на настроението.
  • Синдромът на неспокойните крака фрагментира и нарушава съня, а степента на депресия се увеличава със сериозността му.
  • Безсънието може да увеличи десетократно шансовете за развитие на депресия. Често пациентите, които изпитват затруднения при заспиване или не могат да спят дълго, търсят лечение с медикаменти с рецепта, алкохол или някакво друго „бързо решение“.

 

Няма лекарства, които да допринесат за един здравословен сън. „Хапчета за сън“ имат сериозни странични ефекти, особено по отношение на когнитивните способности и психичното здраве. Когнитивно-поведенческата терапия може да помогне при депресия, а специализираната версия за безсъние е лечението, препоръчвано при продължителни проблеми с безсънието.

 

Лечението на депресия е по-успешно, когато качеството и продължителността на съня са стабилни. Потърси професионална помощ и по двата въпроса, но за да увеличиш шансовете си за успех, поработи върху тези четири навика, за които е доказано, че подобряват както съня, така и настроението:

  • Прави физически упражнения редовно
  • Приемай много външна светлина, особено сутрин
  • Спазвай режим
  • Практикувай медитация

 

Лошият сън влияе негативно на връзките, социалния живот и свързаността и често съжителства със симптоми на депресия. Сънят и настроението са взаимни и трябва да се третират заедно за най-добри резултати.

Назад към всички статии