5 ПРИЧИНИ ДА МАХНЕШ ЕЛЕКТРОННИТЕ УСТРОЙСТВА ОТ СПАЛНЯТА

30/07/2018 Всички
5 ПРИЧИНИ ДА МАХНЕШ ЕЛЕКТРОННИТЕ УСТРОЙСТВА ОТ СПАЛНЯТА

Електрониката сякаш е част от всички аспекти в живота ни. От  следене на дишането и дейността на тялото до проследяването на БДО цикъла и правенето на списъци за пазаруване, технологиите са на всеки ъгъл. Но как можеш да подобриш качеството на съня си с всички тези неща, които се опитват да отнемат вниманието ти? Ние от TED #вхармониястебще ти помогнем да оставиш устройствата си настрана, като ти дадем няколко добри причини, да махнеш електрониката от спалнята си.

 

 Как влияе технологията върху съня?

 

Няма две мнения по въпроса - сънят е важен - той позволява на тялото ти да се възстанови, така че да си готова за следващия ден. Но знаеше ли, че ако използваш електронни устройства точно преди лягане, това може да се отрази негативно на съня ти? Ето и 5те причини да премахнеш напълно електрониката от спалнята:

 

 

1. Синята светлина те държи будна.

 

Твоят телефон, компютър и други електронни устройства излъчват синя светлина, която стимулира мозъка ти и те държи будна. Можеш да поставиш екран за блокиране на синята светлина на устройството си, за да го използваш непосредствено преди лягане, ако е необходимо, и все пак да получиш така необходимия сън през нощта. Продават се дори очила, които блокират синята светлина, като те работят по същия начин - това ти позволява бързо да превключваш между различни устройства, като същевременно предпазваш мозъка и очите си от неприятната светлина.

 

2. Технологиите отнемат много време.

 

Всички сме го правили: искаш да провериш едно нещо във Facebook и преди да се усетиш, вече си прекарала два часа в ровене из социалните медии. Когато проверяваш профилите си в социалните медии през нощта, това може да отнеме от часовете ти за сън. Опитай се да определиш вечерен час за използването на електронни устройства в спалнята и зареждай телефона си на друго място, вместо на нощното шкафче. Това също ще ти даде повече време, което да прекараш с партньора си, домашния любимец, или любимата си книга.

 

3. Твоята спалня трябва да бъде предназначена за почивка и релаксация.

 

Постоянните вибрации и известявания на телефона ангажират съзнанието ти върху стреса от ежедневието и работата, когато всъщност би трябвало да се подготвяш за сън. Спалнята без електронни устройства (чрез определяне на вечерен час, поставяне на телефона на тих режим и т.н.) може да помогне при борбата със стреса, който постоянната комуникация може да причини. Без телефон, телевизор, или компютър, ще имаш повече време, за да се отпуснеш.

 

 

4. Електрониката може да бъде вредна за твоето здраве.

 

Освен че отнема от здравословното количество сън, от което тялото ти се нуждае, за да остане здраво, точно като храната и водата, мобилният ти телефон излъчва малко количество радиацияДокато спиш, не се нуждаеш от телефона си, и няма смисъл да е близо до теб. Ако все пак трябва да разполагаш с телефона си в спалнята, увери се, че е на бюро или някой рафт, а не на леглото до теб. 

 

5. Технологиите имат отрицателно въздействие върху взаимоотношенията.

 

Ако прекарваш вечерите на телефона, или компютъра си, може да ти липсва добре прекарано време с партньора, или семейството тиВместо постоянно да проверяваш социалните медии и да следиш твоите виртуални приятели, съсредоточи се върху истинските хора (и животни) в живота си.

 

Не ни разбирай погрешно, технологиите са супер. В края на краищата използваш интернет, за да поръчаш  продукти от TED (и ти благодарим за това!). Просто не позволявай на технологиите да навлизат в спалнята ти. Вместо това, прекарвай повече  време с любимите си хора и, разбира се, върху любимия матрак!

Назад към всички статии