20 ИДЕИ ЗА ОЦЕЛЯВАНЕ В ГОРЕЩИТЕ ЛЕТНИ НОЩИ, ЧАСТ II

25/08/2020 Всички, Други
20 ИДЕИ ЗА ОЦЕЛЯВАНЕ В ГОРЕЩИТЕ ЛЕТНИ НОЩИ, ЧАСТ II

Продължение от Част I.

 

13. Пий повече вода

 

Заложи на хидратацията, като изпиеш чаша вода преди лягане. Въртенето и изпотяването през нощта могат да доведат до дехидратация, така че напълни предварително резервоара. (Един съвет: Само 200 мл. ще ти свършат работа, освен ако не обичаш да ходиш в банята в 3 през нощта.)

 

14. Направи си гореща вана

 

Когато се потиш, последното нещо, което ти се иска да направиш, е да се потопиш в топла вана. Но изненадващото е, че работи, показва проучване, публикувано в доверен източник.

 

Топлината на водата изпраща прилив на кръв към ръцете и краката ти, където вените са точно под кожата. Това излъчва допълнителна топлина и охлажда кръвообращението. В идеалния случай, скочи във ваната поне час преди лягане, за да дадеш време на тялото да изстине, преди да се вмъкнеш между чаршафите.

 

Разбира се, ако ти се спи прекалено много, студен душ може да звучи по-привлекателно. Стоейки под поток от хладна вода, това сваля основната ти телесна температура и те измива, така че можеш да заспиш с хладно и чисто усещане.

 

Когато се потиш прекалено, последното нещо, което може би искаш е да се потопиш във вана с гореща вода. Изненадващо, но работи.

 

15. Остани ниско

 

Горещият въздух се издига нагоре, така че постави леглото си възможно най-близо до земята, за да избегнеш топлината. В едноетажен дом сложи матрака от таванското помещение или някое високо легло и го постави на пода.

 

В многоетажна къща или апартамент, най-добре е да спиш на приземния етаж, вместо на горен етаж.

 

 

16. Изключи светлините

 

Този съвет е доста обяснителен. Електрическите крушки (дори екологичните) отделят топлина. За щастие, през лятото е светло до по-късно - до 8:00 или 9:00 през нощта.

 

Възползвай се от естествената светлина, колкото е възможно повече. Дръж стаите охладени след като се стъмни, като използваш минимално осветление или дори никакво (романтична вечеря на свещи, какво ще кажеш?).

 

17. Използвай вятъра от прозореца

 

Охлади цялата стая, като окачиш мокър чаршаф пред отворен прозорец. Вятърът, който духа бързо ще охлади пространството.

 

18. Дръж печката изключена

 

Лятото не е момент за готвене на ястия, които изискват висока температура за дълго време, като горещ гювеч или печено пиле. Вместо това приготвяй ястия със стайна температура (салатите са чудесно  решение), за да не генерираш повече топлина в къщата. Ако топлата храна ти е важна, запали скарата навън, вместо да използваш фурната.

 

19. Избягвай тежки храни

 

Вместо големи, тежки ястия, премини към по-малки, по-леки вечери, които се усвояват по-лесно. Необходима е много повече енергия на тялото ти, за да разгради протеините, отколкото мазнините или въглехидратите. Така че размени тази огромна пържола за плато с плодове, зеленчуци и бобови растения.

 

20. Палатка у дома

 

Имаш ли достъп до безопасно външно пространство като голяма тераса или двор? Практикувай уменията си в къмпинга (и спи на по-хладно), като си опънеш палатка и спиш на навън.

 

21. Заеми цялото легло

 

Спането сам има своите предимства, включително много място за разтягане. Спането в положение орел (т.е. ръцете и краката не се допират един до друг) е най-доброто за намаляване на телесната топлина и циркулацията на въздуха около тялото ти.

 

Хубаво е да заспиш в това положение, за да не се изпотяват прекалено крайниците ти.

 

22. Пробвай по селски

 

Когато температурите са високи, пробвай да смениш любимия си, изключително удобен матрак от TED за минималистична постелка от слама или бамбук. Тези изцяло естествени спални повърхности са по-малко удобни, но не задържат почти никаква топлина.

 

23. Довери се на натурални продукти

 

Оризът и елдата не са само за ядене! Тези зърнени култури също могат да те поддържат охладена в горещите нощи.

 

Пробвай да спиш на възглавница от елда, която не поглъща топлина като памука и пуха. За студен компрес в наистина горещи нощи, напълни чорап с ориз, завържи го и го остави във фризера за около час. Компресът ще остане мразовит до 30 минути - определено достатъчно време за да заспиш сладко-сладко.

Назад към всички статии