10-ТЕ НАЙ-ИНТЕРЕСНИ ФАКТА ЗА МАТРАЦИТЕ, КОИТО НЕ ЗНАЕТЕ

06/03/2023 Всички, Интересни новости, Други
10-ТЕ НАЙ-ИНТЕРЕСНИ ФАКТА ЗА МАТРАЦИТЕ, КОИТО НЕ ЗНАЕТЕ

Кои са 10-те изненадващите факта за матраците, за които не подозирате

 

В днешната публикация сме ви подготвили няколко интересни факта, които разкриват любопитни моменти от историята на любимите ни спални артикули - от древността до днес: 

 

  • Най-ранното регистрирано използване на матрак датира отпреди 77 хил. години - счита се, че е изобретен от племена, живеещи в региона на Южна Африка, които за целта са използвали слоеве от различни материали с растителен произход. Той е бил с дебелина от около 30 см, и внушителна дължина от почти 7 метра.
  • Думата "матрак" идва от арабската дума "matrah", което означава "нещо хвърлено надолу" - интересен факт е, че по времето на Кръстоносните походи (от XI век до XV век), приспособленията за сън не са се отличавали с особен комфорт и визия. Най-често се състояли от куп слама, пристегнат с груби връзки. Едва когато кръстоносците достигат до Близкия Изток, те откриват радостта от удобна и мека постеля. Там по това време са използвали меки възглавници и дюшеци, наричани “matrah”, което произлиза от думата “taraha” - превежда се буквално като „хвърлям“.
  • Известно е, че в древен Египет фараоните спят на легла, пълни с пера и изработени от злато, сребро и слонова кост - интересен факт е, че тези легла не са били поставяни в напълно хоризонтална позиция. Горната им част е била по-повдигната от долната и така египтяните спяли под лек наклон. Докато фараоните отпочивали върху разкошните си постели, по-бедните спяли най-често върху куп палмови листа, поставени в ъглите на домовете им.
  • В древна Гърция матраците са били пълни с вълна, тръстика, смокинови клонки или изсушени листа - интересно е, че древните елини обикновено заспивали преди да се смрачи, а пособията за осветление, с които разполагали, най-често били маслени лампи или свещи.
  • През Средновековието приспособленията за сън са били пълни със слама, парцали или дори конски косми - само по-заможните са можели да си позволят пера. Доста често членовете на семейството споделяли само едно легло, което деляли понякога с приятели, а когато пътували - дори с непознати.
  • През XVIII век матраците висели, завързани на въжета - интересно е, че оттам идва популярният израз: “Sleep tight (*в букв. превод стегнат)!” или “Спокойни сънища!”. Когато въжетата увисвали и матракът се свличал надолу, се налагало често да ги пристягат.
  • Мемори пяната е разработена от НАСА през 70-те години на миналия век - нейното основно значение било подобряване и омекотяване на седалките на авиопилоти, както и предотвратяване на катастрофи. Днес тя е основен съставен материал за най-популярните и купувани продукти за сън в световен мащаб.
  • Най-големият матрак в света, според книгата на рекордите Гинес, е създаден през в малко населено място Hertme, в Нидерландия - факт е, че той е с ширина от около 16 м и дължина - приблизително 26 м.
  • Така нареченият “футон”, е популярен в Япония с това, че през деня може да се сгъва и прибира за съхранение - в страна, в която всеки сантиметър жизнено пространство е ценен, този тип традиционни легла са изключително популярна и практична опция. Представляват тънък матрак, наричан още татами (мека постелка от оризова слама), който се поставя директно на пода, без необходимост от дървена рамка. Интересно, нали?
  • Някои матраци могат да се управляват с приложение за смартфон, което позволява персонализиране на твърдостта и температурата - факт е, технологизирането на съня набира скорост, което неминуемо се отразява на съответните продукти. Към днешна дата можете да се сдобиете с т.нар. умен матрак, който, с помощта на контролен блок и приложение, може сам да регулира твърдостта, температурата или други свойства, спрямо индивидуалните ви предпочитания. 


Вследствие на споменатите интересни факти можем да заключим, че матракът е резултат от хилядолетна история, колективни търсения, интересни експерименти и иновации по целия свят. Това не е покупка, която трябва да се направи с лека ръка, а вашият комфорт и спокойствие са нашият основен приоритет! Затова в TED отделяме време и усилия, за да разработим, с грижа за вас, матрака, който най-добре отговаря на нуждите ви и ще ви осигури блажен сън за години напред. Обадете ни се днес или посетете някой от нашите шоуруми, за да научите повече!

Назад към всички статии