ТЕМПЕРАТУРАТА ПО ВРЕМЕ НА СПАНЕ

30/03/2017 Всички, Други
ТЕМПЕРАТУРАТА ПО ВРЕМЕ НА СПАНЕ

Случвало ли ти се е да не можеш да заспиш, защото ти е прекалено топло? Помниш, когато климатикът не работеше през онова рекордно горещо лято,нали?

 

Оказва се, че температура играе важна роля, за това колко добре спим и това не зависи само от лятото. Тежките одеяла и завивки, високите настройки за топло на климатика или печките, и всякакви други фактори в пространството, което обитаваме, влияят на температурата и качеството на съня ни.

 

 

Оптималната температура по време на сън

 

Според множество изследвания, оптималната температура за тялото по време на сън е около 18 градуса по Целзий, няколко градуса по-ниска от средната стайна температура. За тези, които предпочитат да спят с много одеяла, се препоръчва още по-ниска температура на помещението – около 16 градуса.Ако нашата телесна температура е твърде висока, мозъкът не може лесно да превключи от състояние на будност към спящо и да имаме качествен сън.

 

Съвети как да поддържаш оптимална температура

 

Как да намалиш температурата и да поддържаш стабилно ниво през нощта? Ето няколко съвета:

 

1. Първата стъпка в промяната на температурата по време на сън е да контролираш настройките на отоплителните уреди в дома си. Включи термостата и отоплителните устройства на няколко градуса по-ниски от целевите 18 градуса преди лягане. Интелигентните термостати правят това лесно и вече могат да се програмират след няколко нощи. Но това е само част от решението.

 

2. Ограничи всички дейности, които повишават телесната температура преди лягане. Джогингът очевидно е лош избор преди да легнеш да спиш, но дори чистенето, което изисква доста усилия, като миене на чинии или почистване на пода, е препоръчително да се избегне преди сън. Свърши тези неща по-рано и намали стреса с по-спокойна домакинска работа преди лягане.

 

3. Едно голямо топло одеяло може да бъде твоето спасение в момента, в който се шмугнеш в леглото, но това може да създаде голямо количество топлина. Когато се отвиеш през нощта, преминаваш от горещо към студено твърде бързо. Използвай по-дебели чаршафи и по-тънко одеяло – това ще ти позволи да елиминираш най-горещия слой, без да ти е студено.

 

 

4. Твоето тяло произвежда топлина, докато спи - някои хора отделят повече топлина, отколкото други. За да се осигури постоянна температура през цялата нощ, използвай спално бельо, което е подходящо за сезона. Потърси чаршафи, калъфки за възглавници, калъфи за одеяла, направени от платове, които не задържат топлина и не спарват. Тези платове са предават топлината по-лесно, намаляват концентрацията на топлина през цялата нощ, и помагат да се гарантира постоянен комфорт.

 

5. Избери продукт за сън с охлаждащи свойства. Потърси продуктите на TED с името Adry Cool.

 

 

Назад към всички статии