ТАЙНАТА ЗА ДОБРАТА ТРЕНИРОВКА Е ДОБРИЯТ СЪН

23/01/2017 Всички, Други
ТАЙНАТА ЗА ДОБРАТА ТРЕНИРОВКА Е ДОБРИЯТ СЪН

Няма нищо по-хубаво от един здрав сън. Той помага за възстановяването на твоето тяло и ум. А знаеш ли, че качеството на твоя сън може да има огромно значение за тренировката ти? Специалистите по темата отбелязват важната роля, която сънят играе за спортистите. Сънят дава възможност на тялото да претърпи регенерация на мускулите и възстановяване на микро разкъсванията, дължащи се на по-натоварващи тренировки. Преди твоята следваща йога асана“куче, гледащо надолу”, маратонно бягане или силова тренировка, помисли за ефектите, които липсата на сън може да има върху качеството на физическите дейности, които правиш, включително:

 

1. Липсата на енергия в изпълнението

 

Много хора не осъзнават, колко тясно свързани са изпълнението на тренировката и издръжливостта и качеството на съня. Без значение какъв тип тренировка предпочиташ, ако не си добре отпочинала, вероятно ще страдаш от липса на сила, което означава, че може да не успееш да задържиш в позиция планк толкова дълго, да постигнеш необходимата издръжливост за дълго бягане, при вдигане на тежести, или тренировка с висока интензивност. Набавянето на достатъчно количество сън поддържа тялото ти да е в топ форма, като увеличава изгарянето на мазнините и подмладява тъканта, което прави съня "важно ежедневно лекарство" за твоето тяло.

 

2. Ленивост

 

На всички ни се е случвало–да предпочетеш да изключиш алармата и да си доспиш или да отложиш сутрешното си кафе, отколкото да отидеш във фитнес залата. Но липсата на сън също те поставя в риск от ниски нива на енергия, лоша концентрация и фокус, както и умора, която ще ти попречи да дадеш всичко от себе си. Тази обща ленивост може да бъде причинена от понижаване на хормоналептин, който е енергийният регулатор на тялото ти. Освен това, може да се почувстваш по-гладна от нормалното, поради увеличаването на производството на хормона, стимулиращ глада, известен като грелин.

 

 

3. Липсата на сън и общото състояние на здравето

 

Въпреки че няма да се чувстваш особено добре в деня след една нощ на лош сън, общото здравословно и тренировъчно представяне не би трябвало да страда от това особено много. Хроничната липса на сън, от друга страна, не само влошава твоите тренировки, но също така увеличава вероятността от натрупване на тегло. Изследванията показват, че в допълнение към стимулирането на апетита, загубата на сън увеличава твоето желание за мазни храни, с високо съдържание на въглехидрати, което сериозно може да попречи на фитнес целите ти с течение на времето.

 

Как да подобриш съня си?

 

Установяването на редовен режим за спане е от съществено значение. Редовното време за лягане и ставане ще ти позволи да поддържаш биологичния си ритъм, да подобриш качеството на съня си, и да улесниш заспиването през нощта. Освен това, повтарянето на едни и същи стъпки всяка нощ изпраща сигнали на тялото ти, че е време да заспиш, което улеснява отпускането на ума и тялото.

 

Без значение колко успокояващ е ритуалът ти за сън, ако спиш на груб, неравен матрак, сънят ти ще пострада. Всеки спортист знае, че технологията може да помогне за постигането на максимално физическо представяне. Защо не приложиш тази логика и за твоя матрак? Висококачественият сън се случва, благодарение на висококачествени матраци с иновативни технологиикато TED #вхармониястеб. Ефективността е от значение. Спи по-добре и тренировките ти също ще се подобрят.

Назад към всички статии