СМЕЙТЕ СЕ, ЗА ДА ЗАСПИТЕ

05/10/2023 Всички, Други
СМЕЙТЕ СЕ, ЗА ДА ЗАСПИТЕ

Въвеждането на хумора и смеха във вечерната ни рутина пък е възможност за постигане на по-пълноценен сън. Вариантите за това са многобройни: гледане на безгрижно телевизионно шоу, четене на забавна книга, слушане на комедиен подкаст, разтоварващ разговор със стар приятел, като всеки един от тях може да бъде забавен и потенциално ефективен начин да подобрите не само настроението, но и качеството на съня си.

 

Защо и как да включите комедията във вечерната си рутината за по-добър сън

 

Начините да ободрите тялото и духа си чрез смях, непосредствено преди да заспите, са най-разнообразни. Комедията е жанр, който изначално цели да забавлява и да снема от душата тежестта на всекидневните проблеми. Неслучайно актьорите, изпълняващи комедийни роли в Древна Гърция, са излизали на сцената с усмихнати маски. От миналото до ден днешен комедията носи лекия полъха на фриволността и забавата в човешкото битие. Ето няколко начина да я интегрирате в своето ежедневие:

 

  • Гледайте забавно шоу или филм: Изберете сериал, комедийно предаване или филм с леко, ненатоварващо, хумористично съдържание, което би паснало на вашия вкус и темперамент. Те със сигурност ще изчистят системата ви от негативните преживявания и ще подобрят съня ви. Избягвайте всичко, което би предизвикало прекалено бурни емоции и вълнения, за да не предизвикате точно обратен ефект.
  • Изберете хумористично четиво: Вземете забавна книга, комикс или колекция от вицове, които да прочетете преди лягане. За предпочитане е да консумирате този комедиен материал на хартиен носител, а не онлайн, за да не натоварвате допълнително зрението си преди сън.
  • Слушайте комедийни подкасти: Има много подкасти с участието на комедийни актьори, които обсъждат забавни теми или споделят смешни лични истории и преживявания. Те също могат да бъдат чудесен начин да се отпуснете и разтоварите преди сън.
  • Практикувайте йога на смеха: Йогата на смеха става все по-популярна у нас през последните години. Тя съчетава упражнения за смях с дълбоко дишане, което допълнително би ви помогнало да се отпуснете и да се освободите от акумулирания през деня стрес.
  • Споделете шега: Ако имате съпруг(а), партньор или съквартирант - някого, с когото споделяте жилищно пространство, помислете дали да не превърнете разказването на забавна история, виц или просто кратка шега във ваша традиция преди лягане. Така ще разведрите настроението и ще заспивате с усмивка всяка вечер.

 

 

Как смехът и комедията подпомагат способността ви да заспите по-бързо

 

Смехът преди лягане, гледането на забавни предавания или комедии наистина може да има положително въздействие върху способността ви да се отпуснете, да заспите по-бързо и да спите по-дълбоко. Ето как работи:

 

  • Намаляване нивата на стреса - смехът предизвиква отделянето на ендорфини - хормони, които ви карат да се чувствате добре. Ендорфинът насърчава цялостното благоприятно усещане за лекота и щастие в организма. Освен това той действа като естествено болкоуспокояващо средство. Ако имате леки или по-силни болки, които ви държат будни, смехът може да ви помогне да ги облекчите. Той ще намали и нивото на хормоните на стреса като напр. кортизол. По-ниските нива на стрес, съответно ще улеснят отпускането и заспиването.
  • Мускулна релаксация - когато се смеете, вие активирате различни мускулни групи в тялото си. Тази мускулна активност действа като форма на физическо упражнение, насърчавайки мускулната релаксация след това. Отпуснатите мускули допринасят за усещане за комфорт и лекота, което ще подпомогне по-лесното и бързо заспиване.
  • Отвличане на вниманието от притесненията - времето преди сън, отделено за комедия и хумор, ще отклони ума ви от притесненията или тревогите, които в противен случай могат да ви държат будни през цялата нощта. Измествайки фокуса си от стресиращите мисли, вие създавате пространство за повече приятни емоции и по-спокойни сънища.
  • Освобождаване на напрежението - смехът може да освободи физическото напрежение и натрупаната през целия ден неизразходвана енергия. Освобождавайки това напрежение, вие подготвяте тялото и ума си за комфортна и блажена почивка.

 

Включването на смеха, хумора и комедията във вечерната ви рутина може да бъде забавен и потенциално ефективен начин да подобрите качеството на съня си. Ние от ТЕД ви съветваме, с помощта на нашите продукти, да откриете вашата лична комедийна формула за пълноценна релаксация. Убедени сме, че тя ще ви отведе до най-завладяващите пътешествия из дебрите на вашите сънищата.

Назад към всички статии