СЪНЯТ И ТРЕВОЖНОСТТА

24/04/2021 Всички, Други
СЪНЯТ И ТРЕВОЖНОСТТА

В тези безпрецедентни и предизвикателни времена може да се окажеш притеснена повече от обикновено.

 

Независимо дали това е защото вече работиш от вкъщи, трябва да ползваш неплатен отпуск, да избягваш хора или училищата да се затварят, цялата тази ситуация може да се усети изключително стресиращо. Това не само влияе върху твоето психическо благосъстояние, но може и да се отрази негативно на твоя сън.

 

Има тясна връзка между съня и психичното здраве. Липсата на сън може да повлияе на психичното здраве, но проблемите с психичното здраве могат да повлияят и на това колко добре спиш, както на количеството, така и на качеството му, така че е изключително важно да се обърне внимание и на двата проблема.

 

Всички знаем, че липсата на сън влияе върху нашето настроение, така че в това време на несигурност е важно да внимаваш за промени в себе си, но също така и поведението и отношението на членовете на твоето семейство, приятели и колеги.

 

Как да спя с тревожност

 

Тревожността може да причини мислите ти да препускат през ума ти, напрегнати мускули и по-бърз сърдечен ритъм, което затруднява съня, независимо дали това е способността да заспиш, да останеш в спящо състояние, или да се събудиш твърде рано.

 

Има много различни методи и стратегии, които можеш да приложиш на момента. Опитай се да намериш кое работи най-добре за теб.

 

Поддържай режим

 

Може да работиш от вкъщи или да имаш деца, които не са на училище, но се опитай да поддържаш известен контрол върху графика си за лягане и събуждане, което е важно в периоди на криза. Не само рутината ще те фокусира, но наистина помага да поддържаш вътрешния часовник на тялото в синхрон. Не си почивай и дремвай, когато пожелаеш. Това изкарва графика ти от релси, а допълнителният сън може да направи още по-трудно заспиването през нощта.

 

 

Старай се да бъдеш активна

 

Физическите упражнения (но не непосредствено преди лягане) също могат да спомогнат за по-качествен сън, а и повдигат настроението. Те подобряват здравето на сърцето и кръвното налягане; изграждат и укрепват костите и мускулите; помагат за борбата със стреса и ти помагат да изглеждаш и да се чувстваш по-добре. Не е необходимо упражненията да бъдат под формата на посещение на фитнес зала, можеш да включиш физическата активност в ежедневието си, като танцуваш на музика, почистваш, пробваш онлайн тренировки и дори излезеш за една спокойна разходка.

 

Излагай се възможно най-много на слънчева светлина

 

Работата от вкъщи, социалното дистанциране и дори самоизолирането може да означава, че страдаш от липсата да бъдеш навън сред естествена светлина - това от своя страна може да повлияе негативно на твоето психическо и физическо благосъстояние. Когато е възможно, опитай се да излезеш за една кратка дневна разходка, прекарай известно време в градината и отвори прозорците за чист въздух. Ако работиш от вкъщи, опитай да позиционираш работната си зона близо до прозорец. Естествената светлина, дори в облачен ден, помага за нулиране на вътрешния ни телесен часовник и ни прави по-бдителни.

 

Избягвай алкохола вечер

 

Може да откриеш, че посягаш към чашката вечер, за да ти помогне да се отпуснеш и да получиш по-добър нощен сън, но това има своите негативни страни. Въпреки че първоначално може да ти помогне да заспиш по-бързо, ти не получаваш същото качество на съня след прием на алкохол и често ще се чувстваш зле на следващия ден.

 

 

Обстановката в стаята е ключова

 

Не пренебрегвай основните неща, когато става въпрос за по-добър сън. Обстановката в твоята спалня играе роля в постигането на хубаво спане. Трябва да е хладно, тихо и тъмно и да си сигурна, че спиш на удобно, поддържащо легло и качествен матрак. Остави компютрите и бъркотията извън спалнята - това е стая, в която трябва да се чувстваш спокойна и свободна.

 

Стой далеч от електронни устройства

 

Добре известен факт е, че трябва да спрем да използваме електроника един час преди лягане поради излъчваната синя светлина. Съветваме те обаче да не ги използваш, тъй като дейностите, които правим на тях, могат да ни държат будни и нащрек. Като се има предвид настоящата криза, може да ти се струва, че гледането на новини или емисии в социалните медии е доста притеснително и разстройващо, така че избягвай да гледаш преди лягане, ако е вероятно да се почувстваш по-тревожна.

 

И дишай ...

 

Намирането на начини да се отпуснеш, преди да заспиш, е ключово,  особено когато се чувстваш тревожна или стресирана. Практикувай техники за релаксация и упражнения за дълбоко дишане. Някои може да предпочетат да използват водена медитация, майндфулнес или бял шум, за да се чувстват спокойни, други могат да предпочетат да четат или слушат успокояваща музика. Прави това, което те кара да се чувстваш добре.

 

Не се мъчи да се справяш в тези несигурни времена.

Грижи се за себе си и се пази!

Назад към всички статии