ПРАВИЛНИЯТ МАТРАК ПРИ БОЛКИ В ГЪРБА, ЧАСТ III

15/11/2018 Всички
ПРАВИЛНИЯТ МАТРАК ПРИ БОЛКИ В ГЪРБА, ЧАСТ III

Продължение от Част I и Част II

 

Често задавани въпроси за мемори пяната, основен материал за създаване на повече комфорт и мекота.

 

Ще ми бъде ли много топло с мемори пяна?

 

Мемори пяната е една от малкото повърхности за сън, които напълно поемат естествените извивки на тялото ти. Но това предимство има ли някакъв недостатък? Може да си чувала, че матраците с мемори пяна могат да задържат топлина и да ти става горещо през нощта. Така че, въпреки че гърбът ти не те боли, все пак има някакво неудобство. Това общо взето обезсмисля цялата идея, нали?

 

Вярно е, че някои матраци с мемори пяна, са с недобра вътрешна конструкция, състояща се от множество синтетични материали и малко приток на въздух към ядрото. Това в комбинация с нискокачествен плат може да доведе до усещане за спарване по време на сън. Но когато матракът е изработен от професионалисти, които съчетават наличието на слоеве мемори пяна с отлична вентилация и качествен плат, с високо съдържание на естествени влакна /например памучни или бамбукови нишки/, то тогава спарващия ефект бива отстранен и за спящия остава само насладата от нежния мемори комфорт.  Примерно предложение от TEDтук.

 

Най-добрият матрак срещу болки в гърба трябва да е мек, среден, или твърд?

 

Може би нито едното, или комбинация от две? От дълго време се считаше, че твърдото легло е най-добрия избор за хора, които страдат от болки в гърба. Това е дълъг дебат между ортопедите и хиропрактиците. Ортопедите препоръчват твърди матраци, а хиропрактиците препоръчват средно твърди матраци. В действителност около 75% от ортопедичните хирурзи препоръчват твърди матраци на своите пациенти. По препоръки на експертите TED разработи матрак с ортопедична твърдост - Астреа.

 

Но има и проучвания, служещи в подкрепа на вярванията на хиропрактиците, че твърдият матрак може да не е най-добрия избор..

 

При изследвания бива установено, че средно твърдият матрак е най-ефективният за намаляване на клинично диагностицираната болка в гърба, рамото и скованост на гръбначния стълб. Пациенти, които са спали на средно твърди матраци, като цяло са имали и по-добро качество на съня и по-малко смущения през цялата нощ. Друго проучване показва, че спящите съобщават за по-малко болка на средно твърдо легло спрямо твърдо легло.

 

Доказателствата водят експертите до заключението, че средно твърдите матраци са по-добри от твърдите за облекчаване на хроничния дискомфорт в гърба.

 

Матраците от портфолиото на TED по презумпция са със средна твърдост.

 

Но все пак всичко опира и до лични предпочитания. Кой е по-добрия избор за теб, средно твърдият матрак или твърдия? Ето един лесен начин да видиш, как ще се почувстваш, ако спиш на много твърд матрак: Постави шперплат под матрака, или пък го постави  на пода за нощта. И двата подхода ще направят леглото ти по-малко меко, което ще ти даде добра приблизителна идея за това, какво представлява един твърд матрак.

 

 

В крайна сметка е важно, какво работи най-добре за твоето тяло и начина, по който спиш. Ако гърбът ти е проблем, средно твърдите матраци често са добра отправна точка. Но може да се наложи да опиташ няколко различни опции, за да намериш точния матрак за теб.

 

Може ли топ матрак да помогне?

 

Разбира се, купуването на нов матрак е голяма инвестиция. Но ако не си готова за голяма покупка в момента, има ли друг начин да подобриш леглото си, за да го направиш по-удобно?

 

Топ матракът е отговорът, който търсиш.

 

Много хиропрактици вярват, че ако матракът не е със слой мемори пяна, или е много твърд, най-доброто нещо е да поставиш топ матрак с мемори пяна върху сегашния си матрак. Виж предложенията за топ матраци с мемори пяна от TED тук . Топ матраците са значително по-евтини от новите матраци. С правилната грижа, те могат да работят за удобството ти с години. Така че можеш да продължиш да ползваш матрака, който вече имаш, като същевременно увеличиш комфорта си в леглото и поддържаш гърба си в добро състояние.

 

Разбира се, това не е панацея. Докато топ матракът подпомага комфорта и може да помогне с подкрепата до известна степен, той не дава на спящия сериозните предимства, които може да получи от един матрак. Матраците са по-устойчиви на натиск и имат по-голям срок на годност. Тялото може да се наслади на пълноценно удобство много повече на матрак в сравнение с топ матрак. Като цяло топ матракът може да направи повърхността по-удобна  за сън. Но няма да бъде толкова ефективен в дългосрочен план, колкото един нов матрак с омекотяващ слой мемори пяна, латекс или мемори пух.

 

Но със сигурност- ако решиш да използваш топ матрак, увери се, че твоят матрак не е прекомерно стар и издънен. Ако матракът ти има слягания, топ матракът вероятно ще копира неравната повърхност и няма да ти предостави правилната подкрепа. Така че болката вероятно няма да изчезне.

Назад към всички статии