ПРАВИЛНИЯТ МАТРАК ПРИ БОЛКИ В ГЪРБА, ЧАСТ II

05/11/2018 Всички, Други
ПРАВИЛНИЯТ МАТРАК ПРИ БОЛКИ В ГЪРБА, ЧАСТ II

Продължение от Част I

 

Твоят гръбнак и мускулите, които го поддържат, почиват, докато спиш през нощта. Докато си в хоризонтална позиция по време на сън, правилната поддържка е от съществено значение за намаляване и избягване на болките в гърба в няколкото часа, по време на които си в леглото. Болката със сигурност може да затрудни възможността да се чувстваш комфортно и да се наслаждаваш на страхотен сън през нощта, докато в същото време, некачественият сън може да увеличи силата и възприятието за болка. Изборът на удобно легло дава няколко важни предимства: облекчаване на болките, намаляване на силата на болките, улесняване към една по-добрата почивка, и предотвратяване на нови болки.

 

Не е изненада, че спането на неравна повърхност, със слаба поддръжка, може да доведе до болки в гърба. Потъването твърде дълбоко в матрака може да размести ставите от правилното им положение и да причини усуквания, което причинява неудобство. Но сънят на прекалено твърда повърхност може да попречи на гръбначния стълб да остане в правилна позиция.

 

 Преди години лекарите често препоръчвали хората с болки в гърба да спят на много твърд матрак. Но вече не. Последните проучвания показват, че хората, които спят на много твърди матраци (понякога наричани ортопедични), имат най-лошо качество на сън. Типовете матраци, които са най-подходящи за облекчаване на болките, обикновено съдържат слоеве мемори пяна, качествен латекс или други омекотяващи материали.

 

Висококачествените матраци със слоеве мемори пяна се "отливат" по формата на тялото на спящия. Правилна поддръжка означава, че материалът позволява на по-широките части на тялото, като бедрата и раменете, да потънат, докато по-леките области на тялото, като кръста и шията, просто лежат отгоре.

 

Спането върху една естествена за гръбнака повърхност, с правилна поддръжка, облекчава натиска, който обикновено се свързва с много болки в гърба. Това позволява на гръбначния стълб да се намести правилно и да стои изправен. Една повърхност с лоша поддръжка принуждава тялото да почива в неестествена позиция и не позволява на напрегнатите мускули да се отпуснат напълно. Идеалното легло би трябвало да отговаря на нуждите и предпочитанията на всеки един човек. Някои хора предпочитат усещането на мемори пяната, докато други предпочитат усещането на латекса. Неща като материали, дебелина на слоя и твърдост зависят до известна степен от телесното тегло, позиция по време на сън и други фактори. Но има няколко основни насоки, които могат да ти помогнат да се подготвиш в търсенето на матрак.

 

Защо са необходими омекотяващите слоеве в конструкцията на матрака?

 

Старите матраци с пружини са били плоски и без допълнителен омекотяващ повърхностен слой. Подобни плоски повърхности, принуждават човека да извива гръбнака си по време на сън, в търсене на удобна позиция, тъй като вътрешната част на коляното не получава опора. Това не позволява декомпресирането на долната част на гърба и води множество болки и напрежения. Защо е така? Нека си представим тази ситуация по време на сън. Хълбоците и раменете са части от тялото, които изпъкват най-много; петата на крака също. Докато човек лежи по гръб, хълбоците се докосват до матрака, раменете се разгъват и петите се вкопчват - всички влизат в контакт с повърхността на матрака. Обаче лумбалната област е сводеста, при по-твърди легла може да има забележимо пространство между долната част на гърба и леглото, липсва стабилна поддръжка за вътрешната част на коленете, а главата пада назад. Този тип положение на тялото причинява напрежение в мускулите. Също така пречи на гръбначния стълб да застане в правилно положение. Това изобщо не звучи комфортно, нали?

 

Слой мемори пяна, латекс или мемори пух в калъфа - това е от което добрия матрак има нужда. Тези повърхности не принуждават гръбнака да се извива и да застава в неестествени позиции, докато спиш. Вместо това те позволяват на частите на тялото, които трябва да потънат, да го направят, като същевременно оказват подкрепа на местата, които го изискват. Хълбоците и раменете са поети от матрака, докато долната част на гърба е напълно поддържана и може да се отпусне.

 

Съветваме те да внимаваш за качеството на вложените материали. Има евтини матраци, произведени със суровини, които съдържат потенциално вредни химикали. Но тъй като TED#вхармониястеб използва единствено сертифицирани материали при направата на матраците си, с продуктите с марка TED съня ти е гарантирано напълно безопасен.

 

Накратко, всичко зависи от това, от какво имаш нужда. Интересувай се винаги от състава на матраците и ако търсиш най- комфортния сън заложи на множество и разнообразни слоеве. В сайта на TED #вхармониястеб можеш да откриеш пълна информация за продуктите и материалите, от които са изработени. 

 

Съвсем скоро очаквай и Част III на тази статия!

Назад към всички статии