ПОЗИЦИИ ЗА СЪН | Част 2

07/09/2023 Всички, Други
ПОЗИЦИИ ЗА СЪН | Част 2

Най-предпочитани позиции за сън и тяхната роля в личностен и здравен аспект

 

Позиция “войник”

 

Ако спите по гръб, като държите ръцете и краката си прави и изпънати (като войник), то вие сте тихи и резервирани, имате изключително високи стандарти и трудно допускате хората до сърцето си. Можете да бъдете приятелски настроени и учтиви, но много внимателно филтрирате тези, които допускате в най-близкия си кръг.

 

  • Личностни черти: дисциплинирани, резервирани и като цяло тихи хора. Те имат завишени изисквания както към себе си, така и към другите.
  • Здравни съвети: Тази позиция помага за поддържането на гръбначния стълб изправен, но може да предизвика киселинен рефлукс, хъркане и в някои случаи сънна апнея.

 

По корем, с ръце около възглавницата

 

Тази позиция за сън често е наричана “парашутист” или “свободно падане”, защото спящият е по корем, с ръце, протегнати нагоре или увити около възглавницата. Тези хора са описани като “социални пеперуди” - обичат да бъдат на открито и винаги са готови за нови приключения. Не понасят критика, а ако някой някога ги помоли за услуга, то първо трябва да ги накара да се почувстват като най-важните и специални личности на света.

 

  • Личностни черти: смели, общителни, понякога дори нахални. Те са изключителни екстроверти и обожават да бъдат център на внимание.
  • Здравни съображения: Спането по корем може да натовари врата и да доведе до потенциална болка в гърба. Може също така да причини затруднения в дишането.

 

 

Настрани, прегърнали възглавницата

 

Ако по време на сън тялото ви е обърнато настрани, гушнали сте възглавницата или често я поставяте между краката си докато спите, това показва, че сте изключително грижовни и всеотдайни. Вие се наслаждавате искрено на времето, прекарано с членовете на вашето семейство или приятелите. Поставяте семейството, близките и партньора си над всичко. Изобщо не сте работохолици и предпочитате да отделяте повече време на роднините си. Вие сте силно ориентирани към любимите си хора и изцяло посветени на грижите за тях. Склонни сте да бъдете много лоялни към тези, които обичате. Вие сте раздаващи се по природа и никога не се пестите.

 

  • Личностни черти: грижовни, алтруисти, всеотдайни и щедри. Те са истински приятели и безценни партньори. Семейството за тях е над всичко.
  • Здравни съображения: Тази позиция за сън може да доведе до изтръпване на крайниците и напрежение в кръста и гърба.

 

Позиция “морска звезда”

 

Ако най-често спите по гръб, с изпънати встрани ръце и крака, то вие цените приятелствата и връзките, не сте особено разговорливи и предпочитате да не бъдете център на внимание. Щедри сте, обичате да изслушвате историите на другите, да споделяте болката и радостта им. Вие сте съпричастни и подкрепящи; истински емпати. Безкористни сте, отдадени на хората и винаги готови да подадете ръка за помощ.

 

  • Личностни черти: Подобно на позиция войник, спящите в поза морска звезда са добри слушатели, приятелски настроени и услужливи личности. Те обикновено са искрени и отворени за създаване на дълбоки връзки с другите.
  • Здравни съвети: Тази позиция за сън също е подходяща за поддържане на гръбначния стълб изправен, но може да увеличи вероятността от хъркане и сънна апнея.

 

Позициите за сън могат да дадат обща представа за личностните черти, но те не са окончателни индикатори за спецификите на човешкия характера. Много фактори, включително: лични предпочитания, комфорт и здравословни съображения, влияят върху това как хората спят. Въпреки това, те са ценен ориентир, с който достигаме до следните обобщения: спящите по гръб са самоуверени и независими; спящите по корем - чувствителни емоционални и импулсивни; тези, които спят настрани - състрадателни и грижовни, а предпочитащите фетална позиция - срамежливи, интроверти и несигурни.

 

А вие съгласни ли сте с посочените твърдения и открихте ли себе си в някое изброените описания?

 

Към ЧАСТ 1.

Назад към всички статии