ПОЗИЦИИ ЗА СЪН | Част 1

07/09/2023 Всички, Други
ПОЗИЦИИ ЗА СЪН | Част 1

Наред с това обаче, то може да сигнализира за евентуални проблеми със здравословното ви състояние, за които дори не подозирате. Затова лекари, психолози и учени от цял свят посвещават много от времето си на изследване и анализ на навиците и предпочитаните пози за сън. Тези проучвания отварят неподозирани врати към най-дълбинните кътчета на човешката същност и природа.

 

Какво казват учените за корелацията между позицията за сън и характеристиките на личността

 

Д-р Крис Идзиковски е директор на Службата за оценка и консултация на съня към съответния изследователски център за сън в Единбург. В качеството си на водещ експерт по нарушения на съня и бивш председател на Британското дружество по съня, той анкетира малко над 1000 възрастни британци, за да разкрие сложните взаимовръзки между позицията, в която спят и личността им. На базата на получените резултати, той прави интересни изводи и няколко много любопитни открития:

 

  • Феталната позиция за сън е най-често срещана, особено при жените. Тя може да бъде свързана със срамежливост, чувствителност и необходимост от грижа и протекция;
  • Хората, които спят на една страна с протегнати напред ръце са най-често прями и открити, но до известна степен подозрителни. Те са принципни и лоялни, склонни да се придържат към решенията си;
  • Спящите по корем, с вдигнати ръце или с ръце под възглавницата са изключително комуникативни и лесно се доверяват, но трудно понасят критика.

 

Кои са най-предпочитаните позиции за сън и как повлияват здравословното състояние и личностните черти

 

Езикът на тялото ви по време на сън разкрива много щрихи от характера, личността и мислите ви. Ще се изненадате да разберете, че тялото ви активно комуникира, дори когато спите. Всеки, който може да разчете правилно посланието, скрито зад любимата ви позиция за сън, всъщност има достатъчно количество базова информация за това какъв човек сте.

 

Фетална позиция

 

Ако спите свити на кълбо като бебе, вашата спяща персона разкрива привидно твърда обвивка, но мека сърцевина - на пръв поглед решителни и непоколебими отвън, отвътре сте срамежливи и чувствителни. Интроверти сте и имате силно желание да бъдете защитавани, обгрижвани и разбирани. Изпитвате удовлетворение и наслада от всякакви творчески дейности като: писане, рисуване, танцуване, пеене, които ви дават платформа за себеизява. Чувствате се най-комфортно и сигурно около вашето семейство и приятели - хората, които с времето са доказали, че заслужават доверието ви. Изпитвате тревожност и дискомфорт, когато сте сред огромни тълпи. Може също да изпитате неувереност или нервност при публично говорене пред голяма аудитория.

 

  • Личностни черти: Хората, които спят в позата, често се възприемат като интровертни, срамежливи и чувствителни. Те може да изглеждат твърди отвън, но всъщност са доста крехки и уязвими. Предпазливи са и се нуждаят от известно време, за да се сближат и разкрият пред нови хора.
  • Здравни съвети: Тази позиция понякога може да доведе до проблеми и изкривяване на гръбначен стълб, както и затруднено дишане.

 

 

Позиция “дънер”

 

Ако спите настрани с изпънати крака и ръце, отпуснати отстрани, тогава спите в позиция “дънер”. Учените ви описват като човек, който е лековерен, експериментатор, приключенец и отворен към нови преживявания. Вие сте общителни, лесно приемате и се приспособявате към промените. Мигновено намирате общ език с хората и въпреки че понякога изглеждате недостъпни, сте мил и дружелюбен човек, с когото всеки би говорил открито.

 

  • Личностни черти: Спящите, които лежат настрани със спуснати надолу ръце, често се възприемат като общителни, непринудени и доверчиви. Отворени към нови преживявания, те лесно създават нови приятелства.
  • Здравни съвети: Тази позиция може да е индикатор за предразположеност към сомнамбулизъм. Въпреки това се твърди, че спящите по този начин са по-здрави и получават необходимото количество сън в сравнение с хората, които предпочитат други позиции.

 

Позиция “копнеж”

 

Ако спите настрани с изпънати напред ръце, сякаш протегнати към нещо, тогава спите в позиция за сън “копнеж”. Вие жадувате за истински връзки и взаимоотношения. Обикновено сте подозрителни и бавно се откривате пред другите, но дълбоко в себе си най-много копнеете за любов. Разкъсвани сте между жаждата за нови преживявания и страха от нараняване. Изключително рационални сте и бавно взимате решение за каквото и да било.

 

  • Личностни черти: Спящите настрани, с протегнати пред себе си ръце, често се възприемат като отворени и приветстващи нови изживявания, но също така могат да бъдат подозрителни или дори цинични.
  • Здравни съвети: Тази поза може да доведе до дискомфорт или изтръпване на ръцете поради ограничения кръвен поток.

 

Очаквайте продължение на темата в следващата ни публикация. Тогава ще ви разкрием и останалите най-популярни позиции за сън и как те обрисуват основните щрихи на вашата личност и душевния ви свят!

 

Към ЧАСТ 2.

Назад към всички статии