ПОМОГНИ НА ДЕТЕТО СИ ДА СЕ СПРАВЯ ПО-ДОБРЕ В УЧИЛИЩЕ ЧРЕЗ ПО-ДОБЪР СЪН

12/12/2018 Всички, Други
ПОМОГНИ НА ДЕТЕТО СИ ДА СЕ СПРАВЯ ПО-ДОБРЕ В УЧИЛИЩЕ ЧРЕЗ ПО-ДОБЪР СЪН

Тетрадки и учебници. Цветни моливи. Маркери. Отметнато!

 

Нови обувки. Топло яке за зимата. Модерна раница. Отметнато!

 

Нов таблет и други училищни джаджи. Отметнато!

 

И нека проверим и най-важното -детето е в леглото преди 21:00 часа, спи 10 часа без прекъсване и се събужда добре наспано, за да хване автобуса навреме сутрин?

 

Най-вероятно не.

 

Подготовката на децата в училищна възраст включва много повече от това, да бъдат снабдени с всички необходими консумативи и дрехи, които да им стават. (Леле, те растат толкова бързо!) Набавянето на качествен сън през учебната година е сред най-важните неща, от които децата се нуждаят, за да учат добре и да имат отлични резултати.

 

Установяването на здравословни навици при твоето дете е нещо, за което вероятно ще трябва да се постараеш, за да го постигнеш. Но никога не е прекалено рано, или твърде късно да започнеш. С няколко основни съвета, ще ти помогнем да се справиш с тази важна точка от училищния списък.

 

Десет часа сън? Наистина ли?

 

Препоръчително е децата на възраст 6-12 години редовно да получават между 9 и 12 часа сън в рамките на 24-часов период за тяхното оптимално здраве. По-малките деца изискват дори повече часове сън, докато тийнейджърите се нуждаят от малко по-малко (8-10 часа). Според скорошни проучвания за съня, децата в тази възрастова група получават по-малко сън, отколкото е препоръчително, което може би не те изненадва, имайки предвид твоя личен опит.

 

Няма минимална възраст при нарушения на съня

 

Малките деца могат да страдат от същите проблеми със съня, както и възрастните, казват специалистите. Те могат да включват безсъние, хъркане, сънна апнея, ходене по време на сън, и кошмари. Всяко едно от тези нарушения може да доведе до лошо качество на съня, и дори лишаване от сън, и е важно да бъде обсъдено със специалист. Всъщност, според едно скорошно изследване, 37% от децата, който ходят на детска градина до тези в четвърти клас имат значителни проблеми със съня поне в едно отношение. 

 

Навлизайки в юношеските години, биологичните промени усложняват съня. Производството на мелатонин започва по-късно вечерта, като забавя естественото желание за сън до два часа.Заспиването по-късно поставя учениците в противоречие с ранното ходене на училище, което води до липса на сън, а това може да окаже отрицателно въздействие върху здравето, благополучието и представянето в учебния процес на тийнейджърите. 

 

Сънят влияе пряко на учебния процес

 

Има тясна връзка между съня и когнитивната способност. Липсата на сън пречи на способността на детето да учи - децата, лишени от сън изпитват трудност в това, да се фокусират, да помнят факти, и да вземат решения, а тези фактори са от критично значение в училище.

 

Децата, които имат нужда от сън, също имат проблеми с контрола над емоциите си. Те често стават раздразнителни и демонстрират хиперактивност. Тези изблици могат да окажат отрицателно въздействие върху учебната среда за самото дете и неговите съученици.Лошият сън също оказва негативно влияние върху имунната система, което прави децата по-податливи на болести. Дори ако детето ти получава добри оценки, отсъствието от училище може да означава пропуск на основни знания и възможности за развитие.

 

Направи добрия сън част от ежедневния ритъм

 

 Младежите се нуждаят от родителите си, които да им създадат правила и режим относно времето за лягане. От теб зависи да бъдеш ясна и последователна. Може да изисква голяма доза търпение от твоя страна, но децата в крайна сметка се чувстват добре, когато има някаква структура. Детето ти ще се адаптира с всяка една вечер и ще свикне с времето за лягане.Ритуалът за сън може да бъде сравнително кратък, с продължителност 20-40 минути и да служи като сигнал за детето, че е време за лягане.

 

 

Вземи под внимание следните съвети, когато се опитваш да установиш режим за спане на твоето дете:

 

Открий идеалното време за лягане. Всяко дете е различно, но повечето имат редовен ритъм на биологичните си часовници. Наблюдавай в кое време на деня детето ти обикновено започва да показва физическа умора. Сложи го в леглото преди това, за да не се разбужда.

 

Направи лягането вечер специално. Прочети му приказка, изкъпи го във ваната, или просто прекарай известно време в спокойствие с детето си. Нека бъде спокойно и отпускащо, но бъди твърда, когато е време за изгасяне на светлините – тук няма място за преговори.

 

Дай му право на избор. Да оставиш детето си само да направи някои от изборите, свързани с лягането, ще го накара да се почувства значимо, и че това наистина е неговия личен режим. Нека си избере пижамата, книгата, или плюшената играчка, с която да спи в леглото.

 

Дръж електронните устройства далеч от детето. Забрани телевизора и другите електронни устройства в спалнята. Намаляването на времето, прекарано пред екрана, може да помогне за по-ранно приспиване.

 

Ограничи програмата на детето. Твърде много извънкласни дейности могат да накарат децата да се чувстват изтощени и стресирани. Увери се, че дейностите, които планираш за децата, осигуряват достатъчно време за сън и поддържай добра комуникация с учителите и треньорите, за да не се стигне до претоварване.

 

Сложи оценка на детското легло. Децата се нуждаят от удобно място за почивка, ако искат да спят добре. Ако леглото на детето ти има стар матрак, който е на повече от 7 години, вероятно трябва да го смениш. Необходимостта от подкрепа на матрака се увеличава с размера и възрастта. Помисли за двойно легло, преди детето да е пораснало голямо.

 

Не го прави като наказание. Целта е да превърнеш съня в положително преживяване. Никога не изпращай децата си в ранна възраст да си лягат като наказание, даже ги остави да стоят до късно като награда.

 

Брой до три.

 

Как разбираш, че цялата упорита работа и отдаденост към придържането към здравословен начин на сън, имат значение? Детето ти спи добре, когато:

 

  • Заспива в рамките на 15-30 минути след лягане.
  • Събужда се лесно, когато е необходимо, без да има нужда да го тормозиш много.
  • Концентрирано е през целия ден.

 

А ние ти напомняме, че тези три признака за добра почивка през нощта се отнасят и за възрастни.

 

Дай добър пример на твоите деца, като обръщаш внимание на качеството и количеството на съня, който получаваш. Следи нашия блог, за да получаваш полезни съвети за спането и идеи, с които да ти помогнем да постигнеш пълноценна почивка.

Назад към всички статии