РЪКОВОДСТВО ЗА ГРИЖА ЗА СПАЛНОТО БЕЛЬО

10/07/2023 Всички, Други
РЪКОВОДСТВО ЗА ГРИЖА ЗА СПАЛНОТО БЕЛЬО

Сортиране и подготовка за пране на спалното бельо

 

Преди да започнете същинския процес на почистване и изпиране, е важно да сортирате спалното си бельо по най-подходящия начин. За целта отделете белите, цветните и тъмните завивки, чаршафи и калъфки за възглавници. Това ще предотврати риска от смесване и размиване на цветовете. Завивките на малки деца и възрастни трябва да се перат отделно, тъй като деликатните тъкани за деца се обработват с щадящи кожата, препарати, които предотвратяват алергии. Препоръчително е да отстраните предварително всички засъхнали петна и замърсявания, като ги третирате с подходящ специален препарат или със смес от вода и нежно изпиращо средство.

 

Избор на правилен перилен препарат

 

Когато става въпрос за избор на перилен препарат, съветваме да изберете мек, неагресивен, неизбелващ и екологичен продукт. Перилните препарати с агресивна формула за почистване и силни активни съставки могат да намалят здравината на влакната, да повредят целостта на тъканите на вашето спално бельо и да причинят избледняване на цвета. Хипоалергенните изпиращите средства без аромати са перфектното решение както за деца, така и за хора с чувствителна кожа и алергии. Избягвайте използването на омекотители, тъй като те често не могат да се абсорбират изцяло, а резултатът са остатъчни петна върху тъканта.

 

Указания за машинно пране на спалното бельо

 

За да си гарантирате оптимално качествено почистване и дълготрайна употреба на завивките, спазвайте следните основни напътствия за пране в пералня:

 

  • Изберете правилните обороти на центрофугата: Не задавайте по-високи от допустимите за съответната тъкан обороти при центрофугиране. Имайте предвид, че оптималните обороти за деликатни тъкани са 600 до 800 об./мин. Не ги превишавайте, за да сведете до минимум възможността за преждевременно износване и разкъсвания на тъканите.
  • Избетере подходяща температура на водата за оптимално почистване: Следвайте инструкциите за поддръжка на вашето спално бельо, за да определите подходящата температурна стойност. Като цяло избягвайте използването на прекалено студена или прекалено топла вода, защото ниските температури няма да се справят с качественото премахване на бактериите, а високите - могат да доведат до захабяване на плата и намаляване яркостта на цветовете. Препоръчително е да перете на температура не по-ниска от 70°C.
  • Съобразете капацитета на натоварване: Избягвайте претоварване на пералнята, за да позволите оптималното и правилно разпределение на перилния препарат за пълноценно изпиране, почистване и изплакване.
  • Избягвайте смесване на материали: Прането отделно от другите дрехи е задължително. Това намалява риска от влошаване качеството на изпиране и повреда на тъканите.

 

 

Сушене на спалното бельо

 

Освен правилното почистване, правилните техники за сушене също играят важна роля за поддържане на качеството на вашето спално бельо. Ето и няколко полезни съвета за коректно изсушаване:

 

  • Сушене навън: Когато е възможно, практикувайте изсушаването навън, защото това е най-естественият и щадящ метод за сушене. Закачете завивките на открито, на простор за дрехи или използвайте сушилник.
  • Сушене в сушилня: Ако използвате сушилня, изберете ниска или средна температура, за да предотвратите прекомерно свиване или повреда на деликатните тъкани. Извадете прането веднага след като изсъхне, за да минимизирате допълнително набръчкване и образуване на гънки.
  • Избягвайте пряка слънчева светлина: Продължителното излагане на пряка слънчева светлина може да доведе до избледняване на цветовете, затова препоръчваме да сушите на по-сенчести места.

 

Напътствия за правилно гладене

 

Правилното гладене на спалното бельо не само премахва гънките, но и осигурява чистия и приветлив вид на завивките и калъфките. Следвайте тези съвети за ефективно гладене:

 

  • Спазвайте указанията за съответния вид тъкан: Вижте инструкциите за правилна грижа на етикета, които включват и подходящата температура за гладене. Различните тъкани изискват различни настройки на температурата.
  • Изгладете, докато е все още леко влажно: Гладенето на тъканите, докато са леко влажни, намалява нуждата от по-висока температура и подпомага постигането на по-добри резултати.
  • Използвайте пара: За да предотвратите директен контакт между ютията и по-деликатните тъкани, използвайте кърпа или функция с допълнителна пара.

 

Практики за съхранение

 

Правилното съхранение гарантира, че вашето спално бельо ще остане чисто и добре запазено, когато не се използва. Помислете за прилагането на следните практики:

 

  • Съхранение на чисто, проветриво и сухо: Преди да ги приберете, уверете се, че завивките ви са старателно почистени и напълно сухи, за да предотвратите появата на мухъл или плесен. Съхранявайте на хладно и сухо място като шкаф за бельо или подходяща кутия за съхранение.
  • Избягвайте найлонови торбички: Вместо найлонови торбички, използвайте дишащи торбички от плат или текстилни калъфи с цип, за да позволите циркулация на въздуха и да предотвратите неприятните миризми.
  • Редувайте спалното си бельо: За да предотвратите прекомерното износване и захабяване на конкретен комплект спално бельо, редувайте по-често комплектите, като правилно и препоръчително е да ги сменяте поне веднъж седмично.

 

Като прилагате тези най-добри практики за почистване, поддръжка и съхранение на спално бельо, можете да увеличите дълготрайността му и да се насладите на свеж и комфортен сън. В ТЕД ще откриете спални комплекти с изключително качество и здравина, които ще гарантират удобството и покоя на нощния ви сън.

 

Назад към всички статии