НАЙ-ЧЕСТИТЕ СИМПТОМИ ПРИ НЕДОСТИГ НА СЪН, ЧАСТ III

27/08/2018 Всички, Други
НАЙ-ЧЕСТИТЕ СИМПТОМИ ПРИ НЕДОСТИГ НА СЪН, ЧАСТ III

Продължение от Част I и Част II.

 

Оплаквания от болки

 

Лишаването от сън може да доведе до други физически признаци и неспецифични соматични (сома означава тяло на латински) оплаквания. Освен чувството на умора, за което споменахме в предишната част, може да имаш и други общи симптоми на дискомфорт. Възможно е да имаш усещане за неразположение, което може да се прояви като чувство на отпадналост, или просто "да не ти е добре".

 

Може да усещаш болки в тялото си. Това може да доведе до диагноза фибромиалгия, или други състояния с хронични болки. Можеш да имаш оплаквания от разстройство на стомаха, или гастроинтестинални симптоми, като например диария. Медицинското изследване на тези проблеми може да не доведе до тяхното разрешаване, ако основната причина остане пренебрегната, а симптомите всъщност се дължат на неразпознато лишаване от сън.

 

 

Нарушение на цикъла на съня

 

И накрая, лишаването от сън нарушава естествения поток на цикъла на съня. Сънят се случва в два основни етапа през цялата нощ. Двата етапа на съня са при бързо движение на очите (БДО) и при небързо движение на очите (НБДО). Нивото на възбудимост може да бъде преход от БДО сън към НБДО сън, или от НБДО сън до състояние на будност.

 

БДО етапът е дълбок стадий на сън с интензивна мозъчна дейност в предната част и средата на мозъка. Характеризира се със сънуване и отсъствие на двигателна функция, с изключение на очните мускули и диафрагмата. Той се появява циклично няколко пъти по време на сън, но е най-кратката част от цикъла на съня.Както вече казахме, БДО е едно от двете основни състояния на съня. Другото основно състояние на съня е небързо движение на очите, или НБДО сън. НБДО се състои от три отделни етапа.

 

Трите стадии са Н1, Н2 и Н3 и всяко отделно състояние има уникални, различни и разпознаваеми електрически мозъчни вълни. Докато БДО е най-дълбокото състояние по време на сън, НБДО заема най-голямата част от общия цикъл на съня.

 

Заключение

 

Лишаването от сън може да доведе до сериозни последици за твоето здраве и в екстремни случаи може дори да доведе до фатален край.Освен това често води до различни симптоми, които могат да нарушат начина ти на живот и общото ти усещане за благополучие. Възможно е да чувстваш прекалена сънливост през деня, или да имаш проблеми с настроенията, като раздразнителност, тревожност и депресия. Това може да подкопае способността ти да бъдеш концентрирана и внимателна, което има важен ефект върху ефективността ти през деня.Загубата на сън може да навреди на твоята краткотрайна памет, както и на когнитивни функции на по-високо ниво, като планиране и преценка. Може да доведе и до психични симптоми, като дезориентация, зрителни халюцинации и параноя. И накрая, лишаването от сън може да допринесе за други физически оплаквания, като умора и телесни болки.

 

Тези симптоми могат да имат значително въздействие върху живота ти и те свидетелстват за важността от получаване на достатъчно количество качествен сън, от който се толкова се нуждаеш. Ако дълго време се бориш с това, да си доставиш необходимия сън, помисли за преглед от лекар-специалист, който може да назначи конкретни изследвания и по-нататъшно лечение, за да оптимизира почивката ти.

Назад към всички статии