КАКВО СЕ СЛУЧВА, АКО НЕ СПИШ ЕДНА НОЩ

04/05/2017 Всички, Други
КАКВО СЕ СЛУЧВА, АКО НЕ СПИШ ЕДНА НОЩ

Сигурно си мислиш, че ако не спиш една нощ, няма да е голям проблем за теб. Помисли отново! Много хора приемат, че не е кой знае какво, ако пропуснат една нощ сън, но ефектът от лишаването му може да има сериозни последици върху ума и тялото. Когато дните се превръщат в седмици с непрекъснато лишение от качествена почивка, резултатите могат да бъдат опустошителни, дори опасни. Безбройните ефекти при липсата на достатъчно сън се наблюдават върху всичко - от теглото до паметта. Това означава, че почивката е едно от най-важните неща, за които трябва да се грижим всеки ден.

 

Възрастните в добро здравословно състояние обикновено имат нужда от 7-9 часа сън на вечер, но изследванията показват, че повечето хора спят много по-малко. Според данните, до 30% от хората спят по-малко от 6 часа на нощ, а повече от 60% от хората имат проблеми със съня няколко пъти в седмицата или повече. Тази масова липса на сън заслужава да й се обърне внимание, защото създава значителни рискове за безопасността на страдащите от това хора, а същевременно разходите за лечение на произхождащите болести са огромни.

 

Сънят е неразделна част от нашето ежедневие и е ключов за здравето, така както храненето и физическите упражнения, но много хора са затрупани от забързани графици и режат от времето си за почивка, за да се съобразят със семейните задължения, работата, и социалните ангажименти. При тийнейджърите също има голям риск, заради натовареността в училище, но те имат и по-голямо нужда от сън отколкото възрастните. Продължи да четеш, за да научиш, защо сънят трябва да се превърне в приоритет за теб.

 

Ефекти при една нощ липса на сън

 

Липсата на сън за една нощ може да бъде измерена не само физически с кръвни проби, които да покажат ефекта върху хормоните, но и визуално, като се измери времето за реакция. Проблемът при умората е показан в следващите примери за това, как тя засяга тялото и ума на човека.

 

1. Чувстваш се по-гладна

 

Хормоните, които контролират глада, са сериозно повлияни, когато човек се лиши дори и от една нощ сън. Лептинът влияе върху начина, по който се чувстваш заситена след хранене, и намалява при липсата на почивка. Хормонът на глада грелин се увеличава, когато страдаш от загуба на сън, като може да се увеличи почти двойно. Това означава не само, че ще ти се яде повече храна, но също така има вероятност да ядеш по-големи порции. Освен това, хроничната липса на сън може да доведе до затлъстяване.

 

2. Разболяваш се по-лесно

 

Твоята имунна система бива негативно засегната при загуба и хронична липса на сън. С отслабена имунна реакция, тялото ти е по-малко ефективно при борба с инфекции и вируси. Рискът от настинка при хора, които спят по-малко от 7 часа на вечер е три пъти по-голям. Някои изследвания показват, че имунизациите и ваксините също могат да бъдат по-малко ефективни, поради забавената имунна реакция.

 

3. По-изнервена си

 

Хормонът кортизол е свързан със стреса и се повишава при липса на сън. Този хормон влияе обаче не само върху начина, по който се справяме със стреса, но също така се отразява и върху това как тялото обработва глюкозата и мазнините в организма, по-специално в коремната област.

 

4. Кръвната захар може да се повиши

 

Една от физическите промени, свързани при недостатъчна почивка е повишената кръвна захар. При хора, лишени от сън, отделянето на инсулин намалява, или неговата чувствителност се променя, което води до увеличаване на кръвната захар. Когато това се случва често, лишаването от сън може да увеличи шанса за развитие на диабет или проблеми с кръвната захар. Според множество изследвания, набавянето между 7,5-8,5 часа сън може да бъде особено важно за предотвратяване на диабет тип 2 при юноши.

 

 

5. Не можеш да се концентрираш

 

Липсата на сън забавя комуникацията между челните дялове на мозъка, което неизменно влияе върху концентрацията, особено в пространствената, визуалната и слуховата област.

 

6. Паметта ти е нарушена

 

Нарушената работна памет засяга концентрацията и може да затрудни вършенето на сложни задачи. Това прави човек по-склонен да прави грешки при рутинни задачи, които могат да повлияят на неговото представяне в работата или в училище. Липсата на сън засяга и дългосрочната памет, включително способността да си припомняш спомени и да разпознаваш лица. Паметта е консолидирана по време на сън, което може да е част от причината, поради която е нарушена, когато липсва достатъчно почивка

 

7. Ставаш по-емоционална

 

Майките често слагат децата си да спят, когато станат раздразнителни, а настроенията ни наистина могат да бъдат засегнати от липсата на сън. Когато са лишени от почивка, областите на мозъка, свързани с депресия и емоции, стават по-активни. Уморените хора са по-склонни да реагират пресилено на отрицателни преживявания и да имат по-малка способност да регулират емоциите си, тъй като префронталната кора на мозъка е възпрепятствана.

 

8. Изглеждаш изморена

 

Според някои проучвания, хората са оценени като по-малко привлекателни и по-тъжни, когато са били лишени от сън, спрямо добре отпочиналите хора. Зачервените и подпухнали очи, тъмните кръгове под очите и отпуснатата кожа са част от страничните ефекти при умора. Когато това се натрупа във времето, малкото количество сън се свързва и с по-бързо стареене на кожата.

Назад към всички статии