КАК ЛИПСАТА НА СЪН АФЕКТИРА ТВОЯТА РАБОТА

11/05/2018 Всички, Други
КАК ЛИПСАТА НА СЪН АФЕКТИРА ТВОЯТА РАБОТА

Много хора пътуват по работа и имат чести дълги полети. Те определено знаят, че необходимостта от добър сън през нощта наистина може да повлияе на това, как работите.

 

Решихме да разберем, колко сериозно липсата на сън може да афектира работещите всеки ден и открихме някои доста интересни факти:

 

1. Средностатистическият човек получава приблизително 7 часа и 50 минути сън, докато един маркетингов директор оцелява с 6 часа и 18 минути сън - всъщност, на колкото по-висока позиция работиш, толкова по-малко сън получаваш.

 

2. Да си уморен е подобно на това да си пиян - например 24 часа в будно състояние има същия ефект, който имат четири чаши вино върху твоята реч, ниво на агресивност, памет и вземане на решения.

 

3. Знаеш ли, че липсата на сън може да бъде буквално катастрофална - сънливостта се оказва фактор, допринесъл за катастрофата на космическата совалка Challenger и нефтения разлив на Ексон Валдес.

 

4. Липсата на сън може да има дълбоки последствия за физическото ти здраве, като включително допринася за затлъстяването, сърдечните заболявания и диабета, както и за съкращаване на продължителността на живота.

 

Как да си набавиш достатъчно сън?

 

Ако не получаваш достатъчно сън, има само един начин да го компенсираш–да спиш повече. Това няма да се случи, като си легнеш рано само една вечер. Ако не си спала достатъчно в продължение на месеци, вече си натрупала голямо количество недостиг на сън, така че очаквай възстановяването да отнеме поне няколко седмици. Можеш също така да намериш други разумни съвети в нашия блог, които ще ти помогнат да се бориш с недоспиването (като например избягване на вечерното хранене и създаване на спалня, подходяща за сън).

 

 

Какво можеш да направиш като мениджър, за да помогнеш на хората, с които работиш, да получат така важния за здравето сън?

 

1. Насърчи екипа си да тръгва от работа навреме, когато това е възможно.

 

2. Осигури време за физическа активност по време на работния ден.

 

3. Осигури здравословни енергийни закуски, като мляко и банани, и не ги насърчавай да разчитат на кофеин, или енергийни напитки като бързо решение на проблема. Те могат временно да повишат енергията и концентрацията, но в дългосрочен план могат да нарушат режима на съня.

 

4. Избягвай да изпращаш имейли след нормалното работно време.

 

5. Помисли за гъвкаво работно време, за да помогнеш на хората да работят в часовете, когато са най-продуктивни.

 

Като работодател или колега, е важно да се опиташ да направиш всичко по-горе, за да помогнеш на служителите да бъдат здрави, енергични и ефективни на работното място. Като специалисти по съня, ние сме тук, за да ти помогнем в този процес.

 

Като обучиш себе си и своя екип относно влиянието на лишаването от сън, можеш да направишголяма промяна в работата, ефективността и здравето на всеки един член от екипа.

Назад към всички статии