ИЗГРАЖДАНЕ НА ЗДРАВОСЛОВНИ НАВИЦИ ЗА СЪН У ДЕЦАТА, ЧАСТ III - ЮНОШИ

23/01/2017 Всички, Други
ИЗГРАЖДАНЕ НА ЗДРАВОСЛОВНИ НАВИЦИ ЗА СЪН У ДЕЦАТА, ЧАСТ III - ЮНОШИ

Децата в тийнейджърска възраст често имат трудности с поддържането на здравословни навици за сън и това се дължи на комбинация от различни фактори. Те включват тоновете домашна работа, която получават като задача от училище, спортуването, забавленията им, все по-активния социален живот, а трябва да се отчете и влиянието на биологичните фактори.

 

От колко сън се нуждаят тийнейджърите?

 

Децата на възраст между 12-18 г. се нуждаят от 8 до 10 часа сън всяка нощ. Въпреки, че няма необходимост от толкова много почивка, както по-малките деца, те все пак трябва да спят повече спрямо по-възрастните хора, на които им трябват 7-9 часа.

 

В нашите юношески години ние естествено се предразполагаме към режима да си лягаме по-късно и да се събуждаме по-късно. Въпреки това, ранните училищни занимания означават, че не е възможно да се спи до късно, а според проучвания 4/5 от подрастващите страдат от липса на сън и могат допълнително да имат различни здравословни проблеми.

 

Какво могат да направят подрастващите, за да спят по-добре?

 

В тийнейджърските години често се образуват много от нашите навици като възрастни, което прави този период важен за научаването на това как да спиш добре и как да се справяш с проблемите си със съня. Ето и няколко важни съвета, които да помогнат на тийнейджърите да спят пълноценно:

 

1. Много често тийнейджърите не слушат родителите си, които определят времето за лягане или други правила, така че може да бъде много по- полезно да им обясниш защо всъщност се нуждаят от почивка (за да получават по-добри оценки, да изглеждат по-добре, да бъдат по-здрави), така че да разберат защо това е хубаво да се превърне в техен приоритет.

 

 

2. Направи редовен график за лягане и ставане, който да работи за твоето дете. Опитай се да насърчиш не повече от един час разлика през уикенда. Проучванията показват, че въпреки природните промени, които ги карат да заспиват по-трудно рано, юношите са по-ефективни в училище, когато поддържат постоянен ритъм на заспиване и събуждане, с по-малко от час разлика в събота и неделя. Редовните навици за сън също са свързани с по-здравословно телесно тегло.

 

3. Както при възрастните, сънят при тийнейджърите се благоприятства от излизането на чист въздух, излагането на слънце и редовните физически упражнения.

 

 

4. Кофеинът следва да бъде ограничен, особено в следобедните часове и вечер.

 

5. Дремките при тийнейджърите и възрастните е най-добре да бъдат до 30 минути, в рамките на ранния следобед.

 

6. Опитай се да ги насърчиш да изключват мобилните си телефони през нощта, за да не се нарушава техния,а и твоя сън. Телевизорите, таблетите и лаптопите също са показали, че държат хората до късно, благодарение на синята светлина, която излъчват, за това трябва да бъдат изключени поне час преди лягане.

 

 

 

Назад към всички статии