ИЗГРАЖДАНЕ НА ЗДРАВОСЛОВНИ НАВИЦИ ЗА СЪН ПРИ МАЛКИ ДЕЦА, ЧАСТ II

23/12/2016 Всички, Други
ИЗГРАЖДАНЕ НА ЗДРАВОСЛОВНИ НАВИЦИ ЗА СЪН ПРИ МАЛКИ ДЕЦА, ЧАСТ II

След като малките деца се преместят от креватче в по-голямо легло и вече могат да се катерят и да слизат от него, тогава е много важно да се увеличат усилията за изграждане на навици за здравословен сън. Въвеждането на редовен час за лягане и събуждане е от решаващо значение, за да се осигури една адекватна почивка на детето. Проучванията показват, че тялото и умът изпълняват много жизненоважни функции по време на сън, които влияят, както на физическото здраве, така и на паметта и уменията на децата да учат. Сънят е от съществено значение за децата в училищна възраст, тъй като това е критичен период, в който те поемат извънредно много информация, която трябва да запаметяват.

 

От колко сън се нуждаят малките деца?

 

Децата в предучилищна възраст, от 3 до 6 години, се нуждаят от 10-12 часа почивка на ден, а често все още спят и следобед. Децата в училищна възраст, от 7 до 12 години, се нуждаят от 10-11 часа на ден и вече не правят следобедни дремки.

 

Какво можеш да направиш, за да помогнеш на детето си да спи по-добре?

 

При децата в предучилищна и училищна възраст, трябва да се продължи изграждането на здравословни навици за сън и да се заложи на консистентността и рутината. Ето и няколко конкретни съвета за деца на тази възраст:

 

1. Хубаво е да следиш за редовния час на заспиване и събуждане на детето, както и навиците му преди лягане. Те могат да включват взимане на душ или четене на приказка. Този график трябва да остане последователен, доколкото това е възможно, и в почивните дни, и през летния период. Във всички възрасти редовният график за спане е свързан с по-добър сън, по-добро здраве и по-малко затлъстяване.

 

2. Ако детето ти често огладнява през нощта, една вечерна закуска може да помогне. Малко сирене или бисквити могат да задоволят глада, без да засегнат съня по-късно.

 

3. Намали осветлението и изключи електрониката (телевизор, компютър, таблет) приблизително един час преди лягане. Гледането на телевизия преди лягане е свързано с трудност при заспиване, тревожност и други проблеми у децата.

 

4. Ако детето ти има нужда да се успокои преди лягане, нека си полежи малко в леглото и да се отпусне с книга, книжка за оцветяване или играчка, но все пак трябва да се определи конкретен час за гасене на светлините.

 

5. Препоръчително е да поддържаш спалните стаи тъмни, прохладни и тихи. Децата на тази възраст не трябва да имат телевизори в стаите си. Ако все пак имат нужда от нощна светлина, за да се чувстват сигурни, можеш да помислиш за осветление, което се активира при движение и лесно може да се включи, в случай че трябва да използват банята или са се уплашили от нещо.

 

6. Кошмарите, нощните ужаси и лошите сънища често се срещат в този период на развитие у децата. Осигуряването на нощна лампа или меко одеяло, плюшена играчка или нещо друго, което ги кара да се чувстват в безопасност, може да им помогне да се отпуснат по-лесно преди да заспят или в случаите, когато се будят през нощта.

 

7. Кофеинът трябва да бъде силно ограничен в тази възрастова група, за да се избегнат проблеми със съня и да се елиминира изцяло след ранния следобед.

 

8. Най-добре е да обсъдиш всички необичайни промени в съня на твоето дете с неговия личен педиатър, като например: прекомерно хъркане, чести събуждания, проблеми в поведението или в училище, или сънливост през деня.

 

 

Назад към всички статии