ЧЕСТО СРЕЩАНИ МИТОВЕ ЗА СЪНЯ, ЧАСТ II

18/11/2019 Всички, Други
ЧЕСТО СРЕЩАНИ МИТОВЕ ЗА СЪНЯ, ЧАСТ II

Продължение от Част I.

 

10. Изключването на алармата сутрин ще ти помогне да си починеш повече

 

Да, натискането на този бутон за отлагане е невероятно удовлетворяващо в този момент, но противно на популярните митове за съня, които казват друго, всъщност не ти помага да се наспиш. Отлагайки ставането, след като звънне алармата, всъщност ще те накара да се почувстваш по-уморена. Това те буди от цикъла на съня ти всеки път, когато заспиш отново, което те кара да се чувстваш по-недоспана. В дългосрочен план навикът за изключване на алармата ще афектира твоята способност да спиш дълбоко и да получиш почивката, от която се нуждаеш.

 

11. Най-добрият сън е преди полунощ

 

Както казва Бенджамин Франклин, ранното лягане и ставане, прави човек здрав, богат и мъдър. Това разбиране има много привърженици, но не е задължително вярно за всички. Ако установиш, че 1ч. сутринта или по-късно е времето, което смяташ за най-подходящо за сън, няма нищо лошо в това да се довериш на себе си. Най-важното е хората да спят в съответствие с часовника на собственото си тяло, лягайки когато им се приспи. За някои хора това означава да си лягат в полунощ, или по-късно, и ако се опитат да заспят по-рано, те няма да спят добре.

 

12. Да спиш повече от осем часа е прекалено

 

Отново зависи от това, какъв човек си и от колко сън се нуждае тялото ти. Всякакви други елементи на информация вероятно са част от многото митове за съня. Необходимостта от сън е строго индивидуална и някои нормални здрави възрастни хора се справят най-добре с девет часа на нощ. Всичко, което е по-малко от необходимото количество сън, може да доведе до нарушено настроение, шофиране и когнитивни способности. За да се бориш с намаляването на умствената острота, винаги можеш да опиташ да играеш някоя от игрите, за които е доказано, че те правят по-умен.

 

13. Трябва да получаваш минимум по осем часа сън на нощ

 

Разбира се, обратното също е вярно. Ако си човек, който функционира добре и е в топ форма само с 4-5 часа сън, по-добре за теб. Редица нови проучвания са установили, че 7 часа всъщност могат да бъдат оптималното време за сън. Затова спри да се притесняваш, ако не спиш по осем часа всяка вечер.

 

14. Имаш нужда от будилник

 

Всъщност, ако използваш аларма, може би не спиш правилно. Някой, който получава точно необходимото количество сън, обикновено се събужда сам, без да се нуждае от аларма. Тя не е естествена и има потенциално увреждащо действие. Ако си се събудила от аларма, не си се наспала достатъчно. Можеш да преместиш времето за лягане по-рано, или времето за ставане постепенно по-късно, докато се събуждаш наспана сама. Така че се събуждай от светлината на деня.

 

15. Гледането на телевизия преди лягане те отпуска

 

Телевизията всъщност активира ума и те държи будна. Излагането на синята светлина на екрана може да наруши естествения циркаден ритъм на човек и да затрудни, както заспиването, така и самия сън. Вместо това може да се почувстваш енергизирана поради увеличаването на ендорфините. Същото е и с компютрите и електронните книги. В едно проучване на участниците, които четат електронна книга, е отнело повече време да заспят и са имали намалена сънливост, както и намалена бдителност на следващия ден, отколкото когато четат на хартия. Също така ще искаш да избягваш взирането в телефона си, поради същата причина.

 

16. Излагането на светлина не е от значение

 

Подобно на ефекта, който телевизионните и компютърните екрани имат на върху циркадните ритми, така също е и светлината в твоя дом. Най-добре е да си в условия на слаба светлина за час или повече преди лягане. Също така е важно да получаваш ярка светлина сутрин за 30 минути, както и на всеки няколко часа през целия ден.

 

17. Времето за лягане е по-важно от времето за ставане

 

Докато последователността и режимът са важна част от ефективните навици за сън, противно на някои митове, които може би си чувала, времето за лягане всъщност е по-маловажно от времето, когато се събуждаш. Времето за събуждане е основата на твоя биологичен часовник. Така че, ако се събуждаш рано в 6:30 през седмицата, трябва да се събуждаш по едно и също време и през почивните дни. Другото е, че много пъти хората си лягат рано, защото са изтощени и това също може да афектира циркадния ритъм.

 

18. Изморяването е добър начин да ти се приспи

 

Докато редовният навик за правене на физически упражнения е ключова част от здравословния начин на живот и ще ти помогне да спиш добре редовно, интензивните тренировки преди лягане са мит, който трябва да забравиш. Спортуването преди лягане всъщност често не те уморява. Препоръчва се да се упражняваш не по-късно от четири часа преди да си легнеш да спиш.

 

 

19. Пикантните храни причиняват кошмари

 

Вашите приятели вероятно са се шегували в даден момент за това, колко страшни сънища са имали след една по-обилна вечеря. Ако са имали кошмари, вероятно причината за тях не са били лютите чушки. Това е само един от многото митове за съня. Истината е, че никога не е имало проучване, което да е доказало връзка между лютите храни и кошмарите. По-вероятно е яденето на тези храни преди лягане просто да разстрои стомаха ти.

 

20. Храната има малко влияние върху навиците на сън

 

Макар че това, което ядеш, може да не ти създава кошмари, това не означава, че няма никакво влияние върху поведението ти по време на сън. Изследвания, разглеждащи ефекта на недостига на калций върху безсънието, са установили, че зеленчуците с високо съдържание на хранителни вещества могат да бъдат естествен ключ за подобряване на качеството на съня. Марулята, която съдържа високи нива на калий, необходими за здравата нервна система, е висок производител на калций и магнезий (ключовите съставки за поддържане на тялото за дълго време в сън). Кивито е друга храна, за която се знае, че подобрява качеството на съня за страдащите от безсъние. Те заспиват по-бързо, спят по-дълго и имат по-спокоен и подмладяващ сън.

 

21. Най-важното нещо е колко дълго спиш

 

Всъщност часовете, в които спиш, са много по-маловажни от качеството на съня, който получаваш като цяло. Изследванията установяват, че прекъснатият сън е по-лош за положителното настроение, отколкото по-краткия сън, развенчавайки един от най-разпространените митове за съня. Мелатонинът е хормонът, произвеждан естествено от тялото, който ни кара да се чувстваме сънливи и ни поддържа заспали. Наричат го „хормонът на Дракула “, защото излиза само през нощта - поради тази причина е най-добре да угасиш осветлението няколко часа преди лягане и да изключиш електрониката.

Назад към всички статии