8 ХРАНИ ЗА ПО-ДОБЪР СЪН

16/12/2016 Всички, Други
8 ХРАНИ ЗА ПО-ДОБЪР СЪН

Без значение дали ставаш рано или си нощна птица, ще се съгласиш, че да ти се прииска да заспиш веднага щом поставиш глава на възглавницата е прекрасно усещане. Няма нищо по-неприятно от безсънието, и има много данни, че сънят е от съществено значение за доброто здраве. Въпреки че изследванията не са категорични кои храни точно помагат и кои вредят на съня, все пак има такива, които ако се консумират точно преди лягане, е по-вероятно да стимулират съня, докато други могат по-скоро да пречат.

 

 Ето нашия списък с 8 препоръчани храни, които ще ти помогнат да заспиваш по-лесно и да имаш по-качествен сън.

 

 1. Череши

 

Чешите са една от малкото естествени храни, съдържащи мелатонин. Това е хормонът, който помага за контрола на вътрешния часовник на тялото. Пиенето на сок от череши може да доведе до известни подобрения в продължителността и качеството на съня при възрастни, които страдат от хронично безсъние. Например хората, които пътуват на големи разстояния, често взимат капсули мелатонин, за да се справят с часовата разлика. Защо не хапнем шепа череши или черешов пай преди лягане, за да стимулирате съня си? Трудно те убедихме, нали?

 

 2. Мляко

 

Може би си спомняш, когато майка ти или баба ти са ти приготвяли чаша топло мляко, за да ти помогне да заспиш. Това може би не са просто “бабини деветини”. Млякото съдържа триптофан, една от двайсетте основни аминокиселини, която е незаменима за човешкото тяло, и е свързана с хормона серотонин. Въпреки че има противоречиви мнения, някои хора вярват, че триптофан и серотонин помагат да заспиш по-лесно. Или може би просто една чаша мляко ще те върне в хубавите спомени от детството, които ще ти помагат да се унесеш сладко.

 

3. Жасминов ориз

 

Жасминовият ориз има нисък гликемичен индекс, което означава, че тялото го смила бавно, освобождавайки постепенно глюкоза в кръвта. Според изследвания, консумацията на жасминов ориз четири часа преди лягане намалява наполовина времето необходимо за да заспиш, в сравнение с яденето на храна с висок гликемичен индекс в същия интервал от време.

 

4. Овесени ядки

 

Като цяло въглехидратите са добри за съня, но не е добра идея да изядеш цяла кутия с бисквити преди лягане (или когато и да е). Вместо това, опитай с една купичка овесени ядки, които съдържат "добри", или сложни въглехидрати. Хубавото е, че овесените ядки вървят добре с мляко, което както вече споменахме има своите предимства за стимулиране на добрия сън. Други сложни въглехидрати са киноа, ечемик и елда.

 

 5. Банани

 

Бананите помагат на съня, защото съдържат магнезий и калий, а те са естествени мускулни релаксанти. Бананите са и въглехидрати, които ще ти помогнат да заспиш по-лесно. Всъщност, те имат само положителни страни. Хората имат нужда от калий за здравето на сърдечносъдовата система и когнитивната функция.

 

6. Пуешко

 

Подобно на млякото, пуешкото съдържа триптофан - веществото, което може да те накара да дремнеш пред телевизора след Бъдни вечер. Но ако имаш упорито безсъние, порция пуешко (или чаша мляко) няма да ти помогне. Специалистите казват, че ще трябва да изпиеш много мляко или да изядеш голямо количество пуешко, за да има значителна промяна. Все пак ако имаш нужда от малко тласък в правилната посока, месцето и топлата напитка могат да свършат добра работа.

 

 7. Сладки картофи

 

Сладките картофи са мечтата на всеки спящ човек. Не само, че предоставят сложни въглехидрати, които насърчават съня, но и съдържат мускулния релаксант калий. Други добри източници на калий включват обикновени печени картофи и папая.

 

8. Валерианов Чай

 

Доказано е, че коренът на растението валериана ускорява времето за заспиване и подобрява качеството на съня. Валериановият чай заедно с лайката и други отвари от билки, не съдържат кофеин и ще ти помогнат да спиш по-спокойно. Не винаги свойството на самия чай съдейства за дълбоката релаксация, а силата на самия ритуал, докато се приготвяш за сън.

 

 

Назад към всички статии