4 ФАКТА ЗА МЪЖЕТЕ И СЪНЯ

15/06/2018 Всички, Други
4 ФАКТА ЗА МЪЖЕТЕ И СЪНЯ

1. Мъжете получават по-малко сън от жените.

 

Мъжете получават по-малко и не толкова качествен сън, за разлика от жените, според данни от проучвания. Те имат по-лек сън, който се характеризира с по-малко време, прекарано в дълбоките етапи на съня, по-ниска ефективност и повече възбудимост. Освен това, те постоянно споделят, че спят по-малко от жените.

 

Защо това има значение? Сънят е от жизненоважно значение, за да функционираме оптимално, психически и физически, в будно състояние. Избягвай изкушението да намалиш съня! Придържай се към редовния режим на спане и давай на тялото си толкова почивка, колкото му е необходима

 

2. Мъжете докладват за по-малко смущения по време на спане.

 

Въпреки че мъжете спят по-малко часове и прекарват по-малко време в дълбок стадий на сън, те съобщават, че спят по-добре от жените! Проучванията показват, че усещането на мъжете е, че имат по-високо качество на съня от жените. Също така, те са по-малко склонни да съобщят, че страдат от безсъние.

 

Защо това има значение? Добрата новина е, че щом положиш глава върху възглавницата, има по-голяма вероятност да получиш качествен здрав сън. Важно е, обаче, да обърнеш внимание на потенциалните смущения в съня ти. Продължи да четеш по-нататък.

 

 

3. При мъжете има по-голям риск от сънна апнея.

 

При мъжете има два пъти по-голяма вероятност от жените да страдат от това сериозно нарушение на съня. Мъжете имат по-дебели вратове и натрупват повече мазнини около гърлото, което увеличава риска от блокиране на дихателните пътища по време на сън. Всъщност, да си мъж на средна възраст е един от основните рискови фактори при сънната апнея.

 

Защо това има значение? Може да си изложена на риск от сериозно и не диагностицирано нарушение на съня. Ние ти препоръчваме да прочетеш повече за сънната апнея и да разгледаш подробно списъка с общи симптоми. Ако изпитваш някои, или повечето от тези фактори, трябва да отидеш при специалист, за да провериш за нарушение на съня.

 

4. Недостигът на сън при мъжете води до сексуална дисфункция.

 

При мъжете с еректилна дисфункция има два пъти по-голяма вероятност да страдат от сънна апнея, за разлика от техните партньори. Научи повече за сънната апнея и еректилната дисфункция в интернет, за да разбереш цялостно този проблем.

 

Тестостеронът се произвежда през нощта, така че лошият сън може да доведе до понижаване на нивото на тестостерона. Проучване показва, че дори при младите мъже, ако времето им за сън е било съкратено само до пет часа, нивата на тестостерона са намалели с до 15%. Нивата на тестостерона намаляват с възрастта и намаляват, когато има недостиг на качествен сън в различните възрастови групи.

 

Защо това има значение? Ако искаш да използваш спалнята си за нещо повече от сън, важно е първо да получаваш достатъчно от него!

 

Заключение

 

Някои неща се отнасят за всички човешки същества – мъже, или жени. Можеш значително да подобриш качеството на съня си, като следваш добрите практики за спане, като поддържаш редовен режим на сън, създаваш спокойна среда преди лягане и по време на спане, не използваш електроника преди заспиване, и получаваш достатъчно часове сън. Ако това не се получава, може би е добре да поговориш сериозно с твоя лекар, относно възможността да имаш нарушение на съня.

Назад към всички статии