10 ОБЕЩАНИЯ ЗА 2017, КОИТО ЩЕ ПОДОБРЯТ СЪНЯ ТИ

05/01/2017 Всички, Други
10 ОБЕЩАНИЯ ЗА 2017, КОИТО ЩЕ ПОДОБРЯТ СЪНЯ ТИ

С настъпването на всяка следваща нова година, много хора се фокусират върху желанието си да отслабнат или да ядат по-здравословно, но какво да кажем за съня? Ти сигурно вече редовно четеш статиите от блога на TED и знаеш, че добрия сън е от съществено значение за активността, за силата ни, за производителността на труда ни. Ако си начертаеш начини да подобриш съня си, това със сигурност би ти помогнало да постигнеш по- бързо и лесно целите от списъка си, свързани например с резултат от диета, упражнения, по-красива кожа или пък израстване в кариерата. Изпълни едно (или повече) от тези обещания, за да подобриш съня си през 2017 г.

 

1. Оправяй леглото си всяка сутрин

 

 

Постави си за цел да оправяш леглото си всяка сутрин, за да създадеш представата за него като за едно свещено място, където можеш да релаксираш. Освен това е много по-приятно да намираш леглото си чисто и подредено преди лягане.

 

2. Следи съня си чрез приложение

 

Знаеш ли точно колко спиш? Ако се интересуваш от джаджи, можеш да използваш приложението Sleeptracker да следиш количеството и качеството на съня си. Има и други приложения като Headspace, които могат да ти помогнат при медитация и релакс след края на работния ден.

 

3. Промени графика си

 

Подобри начина си на живот като си лягаш един час по-рано в продължение на една седмица. Направи си дневник и следи диетата си, ефективността си и упражненията, за да видиш как това им влияе.

 

4. Започни да събираш пари за нов матрак TED

 

Ако матракът ти е на поне пет години, може би вече е добър момент да си направиш фонд “Нов TED матрак”.

 

5. Купи си будилник и дръж телефона си в друга стая

 

Ако държиш смартфона си близо до леглото, това може да наруши качеството на съня ти, дори и да не праща съобщения и нотификации през нощта. Замени алармата на телефона с будилник, и не забравяй да оставиш телефона си в друга стая.

 

6. Замести кофеина с вода в следобедните часове

 

Поддържай тялото си хидратирано и ограничи приема на кофеин след обяд. Може и да не го усещаш, но кофеинът може да има по-дълготраен ефект, отколкото си мислиш.

 

7. Изключи телевизора преди лягане

 

 

Помогни на тялото си да се подготви за спокоен сън през нощта, като се опиташ да релаксираш най-малко един час преди лягане. Това означава да кажеш НЕ на телевизора, таблета или смартфона си!

 

8. Води си дневник

 

 

Преди да си легнеш, записвай всички неща, които са ти причинили стрес или безпокойство, за да облекчиш на напрежението.

 

9. Прави си кратки дремки от по 20-30-минутни

 

Имала си лоша вечер? Опитай се да си подремваш за кратко следобед– това ще ти помогне да подобриш концентрацията.

 

10. Не настройвай алармата си излишно рано

 

Стреми се да не прекъсваш съня си! Настрой алармата си възможно най-късно, но така, че да се събудиш навреме.

 

 

Назад към всички статии