1 ЧАС СЪН Е МНОГО ПО-ВАЖЕН, ОТКОЛКОТО СИ МИСЛИШ

08/05/2017 Всички, Други
1 ЧАС СЪН Е МНОГО ПО-ВАЖЕН, ОТКОЛКОТО СИ МИСЛИШ

По това време от годината… Може би ще попиташ за кое време става въпрос? Говорим за времето, в което, в един момент е 2 часа сутринта, а в следващия - 3 часа сутринта. И това се случва толкова бързо, че се измерва със скоростта на едно щракване с пръсти. Често забравяме, че се случва, докато не се случи, но загубата на един час сън при смяната на лятното часово време, например, може да бъде истински кошмар. Но това се отнася и за всяка една вечер, в която не сме си легнали навреме или сме имали лош сън, който ни е събудил прекалено рано.

 

Вземи си обратно изгубения час сън, като си направиш следобедна почивка на работното място. А когато шефът ти попита какво правиш с глава върху бюрото и затворен лаптоп, можеш да отговориш…

 

1. Дремките в средата на деня могат да подобрят когнитивната функция, времето за реакция, логическото мислене, настроението и дори въображението.

 

2. Хората, които спят следобед показват по-добър контрол върху импулсите си. Ако все пак предпочетеш да отидеш за още едно кафе (3-то ти за деня), ще те разберем.

 

3. Следобедната дрямка ще те накара да се почувстваш освежена и по-концентрирана. Достатъчна е, за да изкараш остатъка от деня. Изпробвано е!

 

4. Много изследвания показват връзката между загубата на сън с увеличаването на броя на пътнотранспортни произшествия, сърдечни удари и инциденти на работното място. Изследванията са направени за изследване на седмицата след пренастройването на часовниците от зимно към лятно часово време.

 

 

5. Смяната на времето (дори с един час) нарушава нашите вътрешни биологични часовници. И може да отнеме дни, седмици, или дори месеци, за да се адаптираме.

 

6. Дремките подобряват способността ни да учим и да обработваме нова информация. Същевременно, по-лесно да игнорираме всяка ненужна информация.

 

7. Изследователите са установили, че дремките те карат да се чувстваш по-малко уморена и могат да подобрят общото ти настроение, което ще те направи и по-щастлива. Твоите колеги ще оценят, че си си отпочинала повече, отколкото си мислиш.

Назад към всички статии